Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel öğretmen

Bez Maske Standartlarını TSE Açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bez maske ile ilgili yaptığı açıklamadan sonra TSE, bez maskeye ilişkin standartları içeren duyuruyu erişime açtı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Mayıs 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bez maske ile ilgili yeni bir adım attıklarını, yıkanabilir bez maske standartlarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, TSE, TÜBİTAK ve üreticilerle iş birliği ile birlikte belirlendiğini belirtmiş ve ‘’bunlar için de bir üst fiyat tespit edilerek satışına izin verilecek. Ayrıca bu ürünlerin ciddi bir ihracat potansiyeli vardır" demişti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kişisel twitter hesabından yaptığı açıklamada "Tasarımından üretimine, filtrasyon ekinliğinden kullanım sonrası imhasına kadar, tüm aşamalarını belirlediğimiz "Bez Maske Standartları" yayımlandı. TSE'nin hazırladığı standartlara uygun bez maskeler, günlük yaşamımızdaki kullan-at maskelerin alternatifi olacak" İfadesini kullanmıştı.

Yüz maskeleri M-90 kodu ile gösterilir ve bir çeşittir. Maskeler; Küçük (S), Orta (M) ve Büyük (L) boy olmak üzere üçe ayrılır. Her bir boy maskenin ebatlarında, değerlerinden en fazla ±5 mm sapmaya müsaade edilir.

Kumaş / kumaş yüz maskelerinin performansı, maskenin şekli ve uyumunun yanı sıra kumaşın yapısal özellikleri ve katman sayısına göre büyük ölçüde değişir. Maske kumaşları tercihen Sentetik ve/veya doğal liflerden geliştirilebilir; dokuma, örme, triko ya da dokusuz tekstil yöntemiyle üretilebilir.

Kumaş yüz maskesinin amacı, konuşma, hapşırma veya öksürme sırasında salgılanan 3 mikrondan daha büyük damlacıklar için bir bariyer oluşturarak bunların dış ortama yayılımın azaltmaktadır. Maskenin bariyer verimliliği açısından performansı ne kadar yüksek olursa damlacık tutulumu o kadar iyidir.

Yüz maskesi; yırtık olmamalı, nefes alabilir olmalı, uygun şekilde takılabilir ve rahat giyinilebilir şekilde tasarlanmalıdır. Maskenin temizliği ve dezenfeksiyonunun evde kolay yapılıyor olması, kullanıcının cildiyle temas halinde risk taşımayan malzemeler ile üretilmiş olması, bilinen tahriş veya olumsuz sağlık etkileri bulunmayan kumaşlardan imal edilmiş olması, keskin kenarlarının olmaması gerekmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.