Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Bölgesel Kriz Kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği İşveren Başvuru Ekranları Kılavuzu

Bu kılavuz OHAL bölgesinde bulunan ve Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu yapmak isteyen işverenler için örnek verilerle hazırlanmıştır. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyen işverenlerimiz, her bir işyeri için ayrı ayrı başvuru yapması gerekmektedir.

İŞKUR İŞVEREN KAYDI OLUŞTURMA AŞAMALARI

1. İşveren Olarak Sisteme Giriş

Kurum hizmetlerinden faydalanmak isteyen işverenlerin sistemimize giriş yapması gerekmektedir. Sistemimize işveren girişleri iki türlü sağlanmaktadır.

* Yeni işyeri kaydı

* Var olan işyeri kaydına giriş

Kısa Çalışma Ödeneği başvurusunda bulunmak isteyen işverenlerin Kurumumuzda işyeri kayıtlarının bulunması gerekmektedir. E-devlet üzerinden yapılacak başvurularda kaydı olmayan işyerleri için Kurumumuz sayfasına yönlendirme yapılarak kayıt işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

İŞKUR’a kayıt işlemleri e-devlet üzerinden gerçekleştirilebileceği gibi www.iskur.gov.tr internet adresinde yer alan “İnternet Şubesi/E-Şube” (https://esube.iskur.gov.tr/) bölümüne giriş yaparak, ardından “İşveren” başlığı içerisinde bulunan “Üye Ol” butonuna tıklanarak da gerçekleştirilebilir. (Kayıt işlemlerinin e-devlet ya da İŞKUR üzerinden gerçekleştirilmesinin bir farkı bulunmamaktadır.)

1.1. Yeni İşyeri Kaydı

Giriş işlemleri yapıldıktan sonra aşağıdaki adımlar izlenmelidir.

“Tüzel kişi bilgileri” alanında yer alan yıldızlı alanların doldurulması zorunludur. Öncelikle kısa çalışma başvurusunda bulunulacak işyerinin SGK numarasının girilerek doğrulanması gerekmektedir. 26 haneli SGK numarasının son üç hanesi sıfır ise “SGK no-Aracı Kod” alanına sadece ilk 23 hanenin yazılarak doğrulanması gerekmektedir. Eğer 26 hanenin son üç hanesi sadece sıfırdan oluşmuyor, rakam da içeriyorsa işaretli kutucuğa ilk 23 hanenin, “aracı kod” alanına ise son üç hanenin girilmesi gerekmektedir.

İşyerine ilişkin bilgiler girildikten sonra işyerinin İŞKUR işlemlerini yapacak yetkili kişiye ilişkin bilgiler girilerek başvuru tamamlanabilir. Başvurunuz tamamlandığında işyerinizin İŞKUR numarası ve biriminin yer aldığı bilgilendirme yapılacaktır. İşyerinizin İŞKUR sistemine kayıt işleminin tamamlanabilmesi için işyerinizin onaylanması gerekmektedir. Onay işlemi yetkili il müdürlüklerimizce gün içerisinde yapılmaktadır.

1.1.1. Tüzel Kişi Yetkili Bilgileri Kısmına İlişkin Detaylar

Tüzel kişi yetkilisi olarak belirlenecek kişinin İŞKUR’da kullanıcı kaydı olması gerekmektedir. 

1.1.1.1. Yetkili Kişinin İŞKUR Kullanıcı Kaydı Varsa

Yetkili kişinin T.C. kimlik no, ad, soyad alanları doldurulup “bilgileri doğrula” butonuna basılır, İŞKUR şifresi girilerek “Başvurumu Tamamla” butonuna basılır. Başvurunuz tamamlandığında işyerinizin İŞKUR numarası ve biriminin yer aldığı uyarı karşınıza çıkacaktır. İşyerinizin İŞKUR sistemine kayıt işleminin tamamlanabilmesi için işyerinizin onaylanması gerekmektedir. Onay işlemi yetkili il müdürlüklerimizce gün içerisinde yapılmaktadır.

1.1.1.2. Yetkili Kişi Olarak Sisteme Giriş Yapacak Kişi Şifresini Unuttuysa

www.iskur.gov.tr internet adresinde yer alan “İnternet Şubesi/E-Şube” bölümünde “İş Arayan” başlığı içerisinde bulunan “Giriş” butonuna tıklanır. T.C. Kimlik Numarası ve kuruma kullanıcı kaydı sırasında alınmış olan Şifre ile giriş yapılır. Şifre hatırlanmıyor ise; “Şifremi Unuttum” alanına girilerek şifre belirleme işlemleri gerçekleştirilir.

1.1.1.3. Yetkili Kişinin İŞKUR Kullanıcı Kaydı Yoksa

Yetkili kişinin T.C. kimlik no, ad, soyad alanları doldurulup “bilgileri doğrula” butonuna basılır, kayıt olmadığı için aşağıdaki alan açılır ve kayıt için gerekli bilgiler girilir. 

İŞKUR kullanıcı kaydı olmayan yetkili için yukarıdaki şekilde kullanıcı kaydı oluşturabileceği gibi, www.iskur.gov.tr internet adresinde yer alan “İnternet Şubesi/E-Şube” bölümünde “İş Arayan” başlığı içerisinde bulunan “Üye Ol” butonuna tıklanarak da kullanıcı kaydı oluşturulabilir. 

1.2. Var Olan İşyeri Kaydına Giriş

İŞKUR’a kayıtlı olan bir işyerinize giriş yapmak için e-devlet üzerinden veya www.iskur.gov.tr internet adresinde yer alan “İnternet Şubesi/E-Şube” (https://esube.iskur.gov.tr/) bölümüne giriş yaparak, ardından “İşveren” başlığı içerisinde bulunan “Giriş” butonuna tıklanarak gerçekleştirilir. 

İşveren giriş ekranında yetkilisi olduğunuz işyerleri firma bölümünde karşınıza çıkmaktadır. 

Eğer yukarıdaki ekranda işyeriniz bulunmuyor ise işyerinin kaydı olmayabilir veya işyerinin yetkilisi olmayabilirsiniz. Kurumda kaydı bulunan bir işyerini tekrar kaydetmek için işyerine ait SGK numarası girildiğinde aşağıdaki şekilde bir uyarı ekranı çıkmaktadır. Bu uyarı ekranında işyerinin bu SGK numarası ile kayıtlı olduğu İŞKUR numarası ekrana gelmektedir.

Kişiler bu İŞKUR numarası üzerinden işlem yapabilirler. Uyarı ekranında gelen İŞKUR numarası işveren giriş ekranında karşınıza çıkmıyor ise işlem yapmak istediğiniz işyerinin yetkilisi olmadığınız anlamına gelmektedir. Ayrıca bu İŞKUR numaralı işyerinin yetkilisi değişmişte olabilir. Bu nedenlerden dolayı kayda giriş yapılamıyorsa yeni yetkili atanması için yetkili il müdürlüklerimizle ya da [email protected] adresi ile irtibata geçiniz.

KILAVUZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.