Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Mahmut Özer öğretmen Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Boşanma Davaları ve Nafaka İle İlgili Öneriler

Boşanma davalarının yargıda hedef süre kapsamına alınarak, en geç bir yıl içinde sonuca kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu kurucu Başkanı Mesut Arabul, Tedbir Nafakasının, dava süresince aile bakanlığı tarafından karşılanarak, dava bitiminde kusurlu bulunan taraftan tahsil edilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrılık kararı sonrası tekrar boşanma davası açmak için şart koşulan 3 yıllık Fiili Ayrılık Süresinin 6 ay ile sınırlı tutulması gerektiğini söyleyen Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu kurucu Başkanı Mesut Arabul, nafaka süresinin mevcut duruma bakılarak 1 ila 3 yılı geçmeyecek şekilde hükmedilmesini önerdi.

Nafaka süresi belirlenirken, kişinin evli kaldığı süre, yaşı, eğitim durumu, mesleki becerisi, ortak çocuk olup olmadığı ve kusurlu olup olmadığı gibi kriterler belirlenerek bu kriterler ışığında bağlanılacak Yoksulluk Nafakasının süresine karar verilmesi gerektiğini ifade eden Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu kurucu Başkanı Mesut Arabul, nafaka alacaklısı kişinin yaşı göz önünde bulundurulduğunda çalışmasının önünde bir engel yok ise kişinin nitelikli meslek eğitim kurslarına katılmasının şart koşulmasını önerdi.

Eğitim ve mesleki yeterliliği olan kişilerin İŞ-KUR aracılığıyla iş bulmasına destek verilmesini öneren Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu kurucu Başkanı Mesut Arabul, Nafaka Süresi belirlenirken dava başlangıç tarihinin esas alınmasını, tedbir nafakasının dava sonucunda bağlanan yoksulluk nafakası süresine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Anayasa mahkemesinin almış olduğu "Asgari ücret yoksulluğu ortadan kaldırmaz" kararının ivedilikle iptal edilmesini öneren Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu kurucu Başkanı Mesut Arabul, nafaka yükümlülüğünü yerine getiremeyen kişi için uygulanan "Tazyik Hapsi" yerine, kişi ödeme güçlüğü çektiğini bildirmesi halinde; nafaka yükümlüsünün yerine aile bakanlığının yükümlülüğü üstlenmesini, biriken borcun bir süre sonra uygun taksitlerle yükümlüden geri tahsil edilmesi gerektiğini söyledi.

Nafaka miktarı belirlenirken, nafaka alacaklısının aile bireyleri de TMK 364. maddesi gereği sorumlu tutularak, eski eş ve aile olmak üzere tüm paydaşlar sorumlu kılınarak nafaka miktarının belirlenmesi gerektiğini belirten Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu kurucu Başkanı Mesut Arabul, Süreli Nafaka düzenlemesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, nafaka ödeme süresi dolan vatandaşların nafaka yükümlülüğünün otomatikman sona ermesini önerdi.

Yaş haddinden dolayı çalışamayacak durumda olan kişilerin faydalanması amaçlı "Boşanma Fonu"nun oluşturulmasını, ihtiyaç sahibi olduğuna kanaat getirilen kişilere Boşanma Fonu aracılığıyla maddi destek verilmesini öneren Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu kurucu Başkanı Mesut Arabul, belirtilen önerilerin çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davaları ayırt edilmeksizin uygulanmasını da önerdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Observer 4 yıl önce

Teşekkür ederim mesut bey çabalarınız hepimizin sesi oldu kesinlikle katılıyorum söylediklerinize önerilerinizin kabul görmesi yasalaşması temennisiyle

Avatar
Kenan Yıldırım 4 yıl önce

Aldatıldım ispat ettim ama 5 yıldır nafaka veriyorum mahkemem bitmedi daha ne kadar vereceğim bilmiyorum maaşımın 4 te birinden fazlasını icra yoluyla kesiyorlar benim ne maddi nede piskolojik gücüm kalmadı ALLAH aşkına sesimi duyan var sa yardım etsin

Avatar
Sırrı 4 yıl önce

Hangi kriterlere göre bu bilgileri gündeme getirdiniz Türkiye’deki şartlar bu usüle hiç uymaz. 70 yaşındayım, kanser ve şeker hastasıyım gaziyim sağ baçağım yok askari üçret eşime geçiyor ben nasıl ödeyeceğim, 15 aydır il dışında tahta bir külübeye sığındım orada yaşıyorum bana bir anlat nasıl ödeyeceğim her ilaç zamanı geldiğinde ayrı para ödüyorum.