Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Çölyak Hastalığı Hakkında Kanun Teklifi

Sağlık Uygulama Tebliği, 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri, yol, gündelik ve refakatçi giderlerinden yararlanma esas ve usulleri ile bu hizmetlere ilişkin Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen kurumca ödenecek bedelleri belirlemeyi amaçlanmaktadır.

Bu tebliğde, uzman hekim raporları doğrultusunda kısıtlı diyet yapması gereken protein metabolizması bozukluğu bulunanlar ve çölyak hastalığı olanlar için özel formüllü un ve özel formül içeren mamul ürünler için bir aylık ödenecek tutarlar belirlenmiştir. Bu doğrultuda 15 yaş üstü bir çölyaklı için aylık 108.75 TL, protein metabolizması bozukluğu bulunan bir kişi için aylık 120 TL ödeme yapılması hüküm altına alınmıştır.

Belirlenen bu oranlar Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapılmadan değiştirilememektedir. Protein metabolizması bozukluğu olanlar ve çölyak hastalığı olanlar için bu tutar en son 21 Nisan 2015 tarihinde değiştirilmiştir. Bu kişiler için hayati derecede öneme haiz özel formüllü un ve özel formül içeren mamul ürünler için yapılan bu ödeme ihtiyacı karşılamaktan uzak kalmaktadır. Örneğin son değişikliğin yapıldığı tarihte 2 TL tutarında olan özel unun fiyatı 14 TL'ye kadar çıkmış, aynı şekilde özel makarnanın tutarı 4 TL'den 19 TL'ye yükselmiştir.

Çölyak hastalığına maruz kalanlara sağlanabilecek yardımların araştırılması amacıyla 26'ncı Yasama Dönemi'nde oluşturulan Araştırma Komisyonu'na o dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin verdiği bilgi, ödenen bedellerin yeniden belirlenmesi çalışmalarının başlatıldığı yönünde olsa da aradan geçen 3 yıl içinde bu konuda henüz bir adım atılmamıştır.

Bu kanun teklifiyle protein metabolizması bozukluğu olanlar ile çölyak hastalığı olanların karşılaştığı bu sorunların çözülebilmesi amacıyla, kanuna bu bedellerin Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca her yıl güncellenmesi hükmü eklenerek, özel formül içeren un ve mamul ürünlere ihtiyacı olan vatandaşların ve ailelerinin karşılaştıkları sorunların çözülmesi amaçlanmıştır.

Kanun teklifine http://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3146.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.