Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Güncel Dönemde COVID-19 İlişkili İzolasyon ve Karantina Uygulamaları Rehberi Güncellendi

Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilgilendirme Platformu'nda yer alan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün COVID-19 (SARS-CoV-2 ENFEKSİYONU) Güncel Dönemde COVID-19 İlişkili İzolasyon ve Karantina Uygulamaları Rehberi 10 Ocak 2022 tarihinde güncellendi.

1.COVID-19 ile yüksek riskli (yakın) temaslı olanlarda karantina uygulaması*

Son 3 ay içinde hatırlama dozu yapılmış veya geçirilmiş enfeksiyon varlığında; Karantina uygulanmaz. Koruyucu önlemlere (maske kullanımı, kişiler arası mesafe, hijyen) uyarak kendi semptomlarını takip ederek günlük yaşamlarına devam ederler. Ancak bu kişilerde hastalık semptomlarının ortaya çıkması durumunda semptom geliştiği gün bir sağlık kuruluşuna müracaat edip PCR testi yaptırmalıdır

Hatırlatma dozu üzerinden 3 ay geçmiş veya aşısız kişiler; 7 gün süreyle karantinaya alınarak semptom takibi yapılır, semptom gelişmemesi halinde 7. günün sonunda herhangi bir test yapmadan karantina sonlandırılır. Herhangi bir semptom gelişmeyen kişilerde 5. günde yapılan PCR testinin negatif çıkması halinde karantina sonlandırılabilir.

* Yüksek riskli kişilere (yaşlı bakım evleri, ceza infaz kurumları, bağışıklığı düşük hastalar vb. toplu yaşam alanları gibi) bakım verilen alanlarda kalanlar ile bakım verenler ve bilinen bir immünsüpresif hastalığı, defekti olan veya immünsüpresif ilaç kullanan kişilerde karantina uygulaması 2 Ekim 2021 tarihli Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon rehberine göre yönetilmelidir. 

2. SARS-CoV-2 enfekte asemptomatik veya hafif vakalarda (evde izlenen veya hastanede 24 saatten kısa süre yatan vakalar) izolasyon süresi**

Hatırlama dozu yapılmış, aşılı veya aşısız; Semptomatik kişilerde semptom başlangıcından itibaren, semptomu olmayanlarda ise pozitif bulunan ilk PCR testi örneğinin alınmasından itibaren 7 gün boyunca izolasyona alınır; 7. günün sonunda semptomsuz veya hafif semptomlu olup son 24 saat içinde antipiretik almaksızın ateşi olmayan kişilerin izolasyonu sonlandırılır. İzolasyonun daha erken sonlandırılması için 5. gün PCR testi yapılabilir ve test sonucunun negatif çıkması durumunda izolasyon sonlandırılabilir.

**Hastaneye yatan (24 saatten uzun süreli), yoğun bakım ihtiyacı olan ve immünsüpresif vakalar için izolasyon süresi 2 Ekim 2021 tarihli Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi Ve Filyasyon rehberine göre yönetilmelidir.

02 Ekim 2021 Tarihli Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon

10 Ocak 2022 Güncel Dönemde COVID-19 İlişkili İzolasyon ve Karantina Uygulamaları Rehberi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.