Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Mahmut Özer öğretmen Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

I.Spina Bifida Gençlik Kampı

KamuMeb.net - Kamp alanına sabah saatlerinde ulaşan Spina Bifidalı gençler, önce çay kahve eşliğinde tatlı bir sohbetin ardından, sonbahar aylarının sonuna yaklaşırken bizden sıcak yüzünü esirgemeyen, güneşli ve ılık bir gün eşliğinde kamp aktivitelerine ilk olarak  Spina Bifida Survivor yarışmaları ile başladı. Ekip ruhunu güçlendiren, arkadaşlık bağlarını kuvvetlendiren ve aynı zamanda dikkat ve odaklanma gerektiren oyunlarla gençlerimiz hem eğlendi hem de gündelik hayatın stresinden uzaklaştı. Tatlı bir yorgunluğun ardından güneşin batışı ile yakılan kamp ateşi ve marshmallow partisi ise gençlerimizi eğlencenin doruklarına çıkardı. Kamp ateşinin etrafında toplanan gençlerimiz birbirinden güzel şarkılar ve müzik eşliğinde tempo tutarak geç saatlere kadar eğlendi.

Mutlu bir sabaha uyanan Spina Bifida’lı gençler, kahvaltı öncesi Türkiye'de ilk ve tek doğuştan engelli ve Spina Bifida’lı Yin Yoga eğitmeni Nurçem Koç eşliğinde kumsalda Yoga yaptı. Yoga deneyimini ilk kez yaşayan gençlerimiz, yoga’nın verdiği rahatlama ve mükellef bir kahvaltı ile zinde bir şekilde güne başlamış oldu.

Yoga Dersi’nden sonra açıklama yapan Türkiye'de ilk doğuştan engelli Spina Bifida’lı Yin Yoga Eğitmeni Nurçem Koç, ‘’25 Ekim Dünya Spina Bifida Günü vesilesiyle düzenlediğimiz Spina Bifida Gençlik Kampında Yin Yoga yaptık. Yin Yoga derin bağ dokular üzerine çalışıyor olması ve pozların içersinde 3 ila 5 dakika kalınıyor olması sebebiyle beden esnekliği,dayanıklılığını arttırdığı gibi kişinin hareket aralığının da genişlemesini sağlıyor.Bu sayede kişi,normalde yapmakta zorlandığı bedensel hareketleri,düzenli bir pratikle desteklediğinde yapabilir hale geliyor.Böylece yoga yapan engelli,engelsiz tüm bireylerin yaşam kaliteleri de büyük ölçüde artmış oluyor.’’ dedi..

İlk gün bizlere eşlik eden TEKSEM (Türkiye Engelsizler Kültür Sanat Ve Eğitim Merkezi) ve Engelsiz Amazonlar platformunun kurucusu Gamze Elibol Yavuz, hoş sohbeti ile Spina Bifida Gençlik Kampı’nın konuğu oldu. Engelli engelsiz herkese örnek olan bir yaşam mücadelesinin mimarı, Gamze Elibol Yavuz, yaşadığı tecrübelerden kesitler paylaşarak hoş sohbeti ile gençlerimizi motive etti.

Hoş sohbetin ardından Uçankuş TV tarafından gerçekleştirilen bir röportaj ile kampa katılan Spina Bifida’lı gençlerimizden Cem Nalçakan ve Nurçem Koç yaptıkları açıklamalarla hayata dair bakış açılarını ve Spina Bifida ile nasıl başa çıktıklarını şöyle anlattılar;

27 yaşında ve Üniversite mevzunu olan Grafiker Cem Nalçakan, okuduğu üniversitenin dans kulübünde 4 yıldır dans ettiğini belirterek en büyük hayalini gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu anlattı. ''Ben bu hastalığı pek fazla büyütmedim, hiç içime kapanmadım” diyen Cem Nalçakan azmi ile diğer Spina Bifida’lı gençlere ilham kaynağı oldu.

Türkiye'de ilk ve tek doğuştan engelli ve Spina Bifida’lı Yin Yoga eğitmeni olan ve İngilizce mütercim tercümanlık mezunu Nurçem Koç ise aynı zamanda bir bankada yönetici asistanlığı yapmaktadır. Uçankuş TV mikrofonuna yaptığı açıklamada ocak itibariyle Yoga eğitmenliği yapmaya başladığını belirten Nurçem Koç, en büyük hayallerinden biri olan engelli-engelsiz insanların bir arada bulunduğu karma sınıflarla dersler yapmaya başladıklarını ve  çok güzel bir sinerji yakaladıklarını ve onun keyfinin bambaşka olduğunu anlattı

Röportajın devamında ise Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Dilek Nalçakan Spina Bifida’yı anlattı. Dilek Nalçakan; ''Açık omurilik anlamına gelen Spina Bifida ,hamileliğin ilk ayında anne karnındaki bebeğin omuriliğinin uygun biçimde kapanmaması sonucu meydana gelen ve en sık görülen doğumsal anomalilerden biridir. Hangi sinirlerin ne derece etkilendiğine bağlı olarak yürüme bozuklukları, beyinde su toplanması (Hidrosefali) mesane ve bağırsak kontrol problemleri gibi kalıcı hasarlara neden olur. Türkiye de doğan her 1,000 bebekten  3’ünde Spina Bifida görülmektedir. Bu demektir ki, ülkemizde her yıl yaklaşık 5,000 bebek Spina Bifidalı olarak doğmaktadır. Bebeğin Spina Bifidalı olup olmadığını anlamak için hamileliğin 16-18. haftaları arasında bir kan testi (AFP) ve ayrıntılı ultrason incelemesi yapılması gerekir. Bu tetkikler sonucunda  bebek Spina Bifidalı ise %75-80 oranında tanı koyulur. Spina Bifida’nın sebebi henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar annenin hamilelik sırasında folik asit bakımından eksik beslenmesinin Spina Bifida’ya neden olduğunu göstermektedir. Spina Bifida hamileliğin henüz ilk ayı içinde oluştuğu göz önüne alındığında, hamile kalmadan en az üç ay öncesinden folik asit takviyesi almaya başlamak  %70 oranında Spina Bifida’yı engellemektedir. Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız veya hamile kalmanız için küçük bir olasılık bile varsa her gün 400 mikrogram Folik Asit içeren vitamin ilaçları almalı ve Folik Asit bakımından zengin yiyeceklerle beslenmelisiniz. Çünkü hamile kaldığınızı öğrendiğiniz zaman bebeğinizin beyin ve omuriliği oluşmuş olacaktır.'' dedi

Kamp sounda İstanbulkamp yöneticisi Esin Tonbul da bir açıklama yaptı, Tonbul, ‘’Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Dilek Hanımla görüştüğümüzde çok heyecanlanmıştım. Bu kampı yapmak hem spina bifidalı gençlere iyi gelecekti, hemde bize... Çünkü oğlum engelli olduğu halde çevresinde tekerlekli sandalye gördüğünde veya hasta birini gördüğünde kasılıyordu. Ve gün gelip bu gençleri ağırladığımızda çok keyif aldık. Hepsi birbirinden keyifli, pırıl pırıl gençler. Ve hayatın içinde tutunmuşlar. Hepsiyle gurur duydum. Ve inşallah benim oğlumda onlar gibi üniversiteyi bitirip, hayatta kendi hayalleri peşinde koşabilir. Gençlerin kamp yapması kulağa ne kadar kolay geliyor. Oysa engelli gençlerimiz için bir ilkti. Dernek Başkanı Dilek Hanımın da Spina Bifidalı ola bir oğlunun olması, bizi aynı noktada birleştirdi. Gençler iyi ki sizleri  İstanbulkamp'ta ağırladık. Şunu bir kez daha gördük ki herkes bir şeyler yapabilir. İstemekten ve yılmamaktan ibaret. Sevgilerimle.’’ dedi.

Bu güzel etkinliğimizi toplu fotoğraf ile ölümsüzleştirerek ve hafızalarımıza kazınan eşsiz hatırlarımızla birlikte mutlu bir şekilde bitirirken bir sonraki kamp için heyecanlanmaya başladık bile.

KamuMeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.