Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

Kadına Şiddet ve Konut Desteği Açıklaması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, eşi vefat eden kadınlara yönelik konut desteği projesi konusunda ''Yardımlarımızı ihtiyacı tespit ederek yapıyoruz. Eşi vefat eden ve 3 çocuğu olan sosyal yardım alan kadınlara da barınma desteği de bu saha gözleminde ihtiyacı ortaya çıkmış bir proje. Bakım sorumluluğu annede olan bir anneden bahsediyoruz. Burada ihtiyacı karşıladığımızda bir sonraki durumda kapsamı genişleteceğiz. 

Temel ihtiyaç zincirinin başında barınma gelir. Biz buradan başladık. Toplam ayırdığımız bütçe 607 milyon TL. Sosyal yardım kanunu kapsamında hane başına 300 bin lira olacak geri kalanını belediyeler ve hayırseverler karşılayacak. Konutları satın alma ya da yeniden inşa etme olarak belirledik. 80 metrekare ile sınırladık. İhtiyaçları bittiğinde onların yerine başkası gelecek.'' dedi. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadına yönelik şiddet konusunda ''Bakanlığımızın en önemli çalışma alanlarından birisi kadına yönelik. Bunda iki temel faaliyet noktamız var.

Birincisi istihdam, toplumda karşılaştıkları engelleri kaldırmak. İkincisi şiddet maduru kadınların iyileştirilmesi. Bununla alakalı bir hak savunuculuğu yapıyoruz. Emniyet şiddet olayına ulaşır ulaşmaz bize haber veriyor biz olaya dahil oluyoruz. Ya da ŞÖNİM'lere gelip bize ihbar ediyorlar. 

Davaların takibi, can güvenliğinin sağlanması ve barınma desteği veriyoruz. Hiçbir kadın kalmayasıya kadar biz karnemize kırık yazarız. Bu çok gelişmiş ülkelerde de maalesef var. Biz çaba gösterirsek sonuç alacağımızı iddia ederek çalışmalara devam ediyoruz. 

Kadın cinayetleri oranına bakıldığında yıllara göre bir azalış var. Toplumun farkındalığının sonuç verdiğini görüyoruz. Kadına şiddet suçlarında indirim uygulanması kaldırıldı. Kadına karşı işlenen suçların da cezaları artırıldı. 

Faile yönelik çalışmalarımız var. Bugüne kadar ana odağımız madurdu. Bunun yeterli olmadığını bilimsel çalışmalarda gördük. Bir yandan da failin rehabilite olması gerekiyor. Biz buna yöneldik. Faile sağlık tedbiri kapsamında mahkeme kararıyla beraber failin psikolojik desteğine kadar ne gerekiyorsa bu süreci bakanlık olarak takip ediyoruz. 

Tabii ki okullarda bu konuda eğitimler veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli şekilde ilköğretim düzeyinden başlayarak, özellikle rehberlik öğretmenlerimizle daha yakından temasa girerek veri ve istatistiklerle bu eğitim sürecine dahil olacağız. 

8 ilimizde birer adet daha ŞÖNİM açma çalışmamız var. Bölge seçimindeki kriterler dosya sayısı ve nüfus. Bu süreçte tabii en önemli nokta kadınların güçlendirilmesi. Her konuda desteklenmesi. İstihdama katılımı noktasında yaptığımız çalışmalarda, kooperatifler yoluyla bir araya gelen kadınlarımızın üretmesi. 871 yeni kooperatifin kurulmasına öncülük ettik. 

KADES ve elektronik kelepçe çalışmaları faili disipline etme konusunda çok önemli çalışmalar. En son 3 buçuk milyonun üzerindeydi KADES'e başvuru sayısı. Bunların içinde çok önemli tehditlerinin engellendiği olaylar vardı. 

Medyada dikkatli ve özenli bir dil varsa medya öğretici. Televizyonlarda maruz kalınan dil çok önemli. Medyaya bu konuda çok iş düşüyor. biz medya ve şiddet dili ile ilgili çalışma yaptık. Şiddet maalesef öğrenilen bir davranış biçimi. Çocuğun maruz kaldığı hiçbir alanda şiddet olmaması gerekiyor. Çocuk dostu mecraları ailelere öneriyoruz.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.