Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Kamu İşçisi, Memur, Emekli ve İşçileri İlgilendiren Açıklama

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmesi İmza Töreni'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Vicdanımı, değerlerimi bir kenara koymadan, ülkemin de menfaatlerini bir kenara koymadan, hesabi olmanın ötesinde hasbi bir değerlendirme yapmak istedim. Bu neticede bana gelen bilgileri aşmaya gayret ettim. Bugüne hazırlığımızı yaptık. Kamu toplu iş sözleşmeleri imza töreni vesilesiyle milletimizin huzurundayız. Bu protokolle yaklaşık 700 bin işçi kardeşimizin 2023-2024 döneminde alacağı ücretin çerçevesini belirliyoruz.

6 Şubat depremlerinde canla başla kurtarma çalışmaları yürüten madencilerimize, karayolcularımıza, demiryolcularımıza, elektrikçilerimize, medikal kurtarmacılarımıza, şahsım ve milletim adına çok teşekkür ediyorum.

Bugün imzalanacak protokelle kamu işçilerimizin taban ücretleri, diğer özlük ve yan hakları belirlenmektedir. Refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece en düşük kamu işçisi ücretini 15 bin TL’ye çıkartıyoruz. Yüzde 4 ile yüzde 6 prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz.

Toplu sözleşmenin işçilerimize, kurumlarımıza hayırlı olmasını özellikle diliyorum. Türkiye geliştikçe ve büyüdükçe ortaya çıkan zenginliği ülkemizin her bir ferdiyle paylaşıyoruz. Çalışanlarımızın ücret artışı başta olmak üzere her alanda bu anlayışa bağlı kaldık.

Doğrudan ekonomimizi hedef alan saldırılar karşısında önceliğimiz hep çalışanlarımız oldu bu sayede istihdamımızı 31 buçuk milyona çıkarttık.

Deprem felaketinin üzerimize yüklediği 100 milyar doları aşkın yüke rağmen bu adımları atmayı sürdüreceğiz.

Temmuz ayı için bu doğrultuda enflasyon farkı ve refah payı esasına dayanan hazırlıklarımız var.

Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz. Ülkemizin bugüne kadar tüm eksiklerini nasıl giderdiysek, inşallah bugünkü sıkıntıları çözmek de bize nasip olacak.

Ülkemizin en sıkıntılı dönemlerinde dahi, bu yaklaşıma, çalışanlarımızın ücret artışları başta olmak üzere, her alanda bağlı kaldık.

Doğrudan ekonomimizi hedef alan saldırılar karşısında önceliğimiz hep çalışanlarımızı korumak oldu. Bu sayede istihdamımızı 31,5 milyona çıkardık. Yeni bir seçimin arifesinde ülkemizin içinden geçtiği hassas süreçte yine üretimi, istihdamı, 85 milyonun tamamını kucaklamayı hedef alan çalışmalar yürütüyoruz. Karadeniz gazı, Gabar petrolü, savunma sanayiindeki gelişmelerin getirdiği kazançlar gibi avantajları doğrudan insanlarımızın refahlarını yükseltecek işler için kullanıyoruz.

Deprem felaketinin ekonomimizin üzerine bindirdiği 100 milyar doları aşkın yüke rağmen bu adımları atmayı sürdüreceğiz. Artık Türkiye, hamdolsun, tüm bu yüklerin altından kalkabilecek güce ve büyüklüğe ulaşmıştır. Bu çerçevede, enflasyonun ve hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılara karşı tüm vatandaşlarımızın gelirini artırarak refah seviyesini yükseltecek yeni düzenlemeler de yapacağız. Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına, bu konuda yılbaşında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuz ayı için, bu doğrultuda enflasyon farkı ve refah payı esasına dayanan hazırlıklarımız var. Bilhassa memurlarımız müsterih olsunlar, onların haklarını teslim etmek bizim boynumuzun borcudur.

Milletimiz şundan emin olsun. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz ve şu ana kadar da ezdirmedik. Kimseyi gördüğünden geri koymayacağız, tam tersine hep daha ileriye taşıyacağız. Ülkemizin bugüne kadar tüm eksiklerini nasıl biz giderdiysek, milletimizin tüm ihtiyaçlarını nasıl biz karşıladıysak inşallah bugünkü sıkıntıları çözmek de bize nasip olacak.'' dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, ''Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Bakanım, Saygı Değer Sendikacı Dostlarımız, Değerli basın mensupları; 700 bin civarındaki kamu işçilerinin Toplu İş Sözleşmesi süreçleri aslında Türkiye sendikal hareketi endüstriyel ilişkiler sistemimiz açısından son derece olumlu bir seyir izledik. Sayın Bakan, TÜHİS ve TÜRK-İŞ, HAK-İŞ heyetleri, Türkiye’nin bunca sorunları içerisinde böyle kritik bir toplu sözleşme sürecini barışçıl bir anlayışla, taraflar birbirini anlayarak, sosyal diyalog mekanizmalarını en ince ayrıntısına kadar kullanarak önemli bir aşamayı geride bıraktık. Ben bu Toplu İş Sözleşmesi sürecindeki katkıları için başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza, TÜHİS ’e, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetlerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Geldiğimiz bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman çalışanlar için ortaya koyduğu kararlı tutumu, ‘İşçileri, çalışanları hiçbir zaman enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyen yaklaşımı burada da ortaya çıkmış, Sayın Cumhurbaşkanımız, emek hareketine, işçi hareketine, Türkiye’deki çalışanların sorunlarının çözümü konusundaki kararlılığını bir kez daha göstermiştir. Onun için bu Toplu İş Sözleşmesiyle geldiğimiz bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın inisiyatifleriyle elde edeceğimiz rakamların ve ortaya çıkacak tablonun ülkemiz için, çalışanlar için, 700 bin kamu işçisi için hayırlı olmasını temenni ediyorum.'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Toplu sözleşme bir ülkede serbestçe işliyorsa işçiler ve işverenler toplu pazarlığı özgür iradeleriyle gerçekleştiriyorlarsa demokrasinin işleyişi sağlıklı demektir. Bu bakımdan Türkiye'de bu kurumun işleyişi Türk demokrasisine katkı yapmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı'mız Başkanlık Sisteminin etkinliğini değerlendiren bir uygulamayı bugün bir karar olarak açıklayacaklardır.'' dedi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, ''700 bine yakın işçinin çoluk çocuğuyla 3 milyonluk bir aileyi ilgilendiriyor. Sayın Cumhurbaşkanım ben işçiyim, hayata işçi olarak başladım. Sayın Cumhurbaşkanım siz ülkeyi idare ediyorsunuz. Ben ve Mahmut Bey'in görevi de temsil ettiğimiz insanların hukuklarını, çıkarlarını korumak. Bugüne kadar bulunduğum yerlerde bunu yapmaya gayret ettim. İşçilerle ilgili size bir mesele söylediysem hep olumlu baktınız. Herkese teşekkür ediyorum.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.