Öne Çıkanlar MEB memurlar Milli Eğitim Bakanlığı EYT Mahmut Özer

Kanunlaşan Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Teklif ile, hayvan bakım evlerinin yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığının izniyle kurulabilmesi, yerel yönetimlerin hayvan hastaneleri kurabilmesi, kedi ve köpek sahiplerinin hayvanlarını kayıt altına aldırmakla yükümlü kılınması, ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpek bulundurulamaması, Tarım ve Orman Bakanlığının tehlikeli hayvanları belirlemekle yetkilendirilmesi, tehlikeli hayvanları sahiplenme, barındırma ve beslemenin yasaklanması, hayvanlara işkence yapma, acımasız ve zalimce davranma, terk etme eylemlerinin hayvanlarla ilgili yasaklar kapsamına alınması, hayvanların korunmasının desteklenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığına ya da yerel yönetimlere bağış yapılabilmesi, Hayvanları Koruma Kanunu hükümlerine aykırı davrananlara verilen idari para cezalarının arttırılması, evcil hayvanını öldürme, evcil hayvana işkence etme veya zalimce davranma, hayvanla cinsel ilişkide bulunma, hayvanları dövüştürme eylemlerinin suç haline getirilmesi ve hapis cezasıyla cezalandırılması, sahipsiz veya tehlikeli hayvanların bakımı ve rehabilitasyonu için belediyelerin bakımevleri kurmakla sorumlu olması, kara ve su sirkleri ile yunus parklarının kurulmasının yasaklanması öngörülmektedir.

Teklif komisyonda ve Genel Kurulda değiştirilerek kabul edilebilmektedir. Komisyonun kabul ettiği metnin/Kanun metninin dikkate alınması gerekmektedir.

Kanun Teklifinin Genel Gerekçesinde; ''mazisi, hayvanlar için vakfiyeler oluşturmak, kuş evleri, hastaneler ve barınaklar inşa etmek, kırsala yiyecek bırakmak gibi iyi örneklerle dolu olan milletimiz, günümüzde de hayvanların korunması bakımından önemli mesafeler kat etmiş ve gelişmiş diğer ülkelerde olduğu gibi hayvanların korunmasına yönelik müstakil bir kanun kabul ederek bu alana verdiği önemi göstermiştir. 24 Haziran 2004 tarihinde kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, bu alanda çok önemli bir fonksiyon icra etmiş olsa da onyedi yıllık uygulama sonucunda ortaya çıkan yeni durumlar ve anlayışlar kapsamında, Kanunun gözden geçirilmesi ve güncel koşullara uyarlanması amacıyla çalışma yapılması gerekmiştir.

Teknolojik gelişmelerle birlikte hızla değişen dünyamızda, küresel ısınma, iklim değişiklikleri, çevre kirliliği, zorunlu göçler ve nüfus hareketlilikleri gibi olgular, devletleri ve bireysel olarak insanları etkilerken, birlikte yaşadığımız hayvanlara da doğrudan tesir etmektedir. Özellikle, şehirlerin büyümesi ve ulaşım imkanlarının gelişmesi, insanlarla hayvanların yaşam alanlarının kesişme noktalarını artırmakta, buna bağlı olarak genel sağlığın korunması amacıyla hayvanların rehabilitasyonu önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine toplumsal yaşam standartlarında ve demografik yapıdaki değişimler, insanların ev veya evcil hayvanlarla olan ilişkilerini ve ortak yaşam alanlarını paylaşma koşullarını yeniden düzenleme ihtiyacını ortaya koymaktadır.'' denilmiştir.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3727.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.