Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Molnupiravir İlacının Kullanım Alanı Genişledi

Sağlık Bakanlığı tarafından Koronavirüs pandemisi sürecinde hazırladığı "Kovid-19 Erişkin Hasta Tedavisi Rehberi'nde 12 Nisan 2022 tarihinde molnupiravir etken maddeli antiviral Kovid-19 ilacının kullanımına ilişkin bilgiler güncellendi.

Molnupiravirin; tanısı PCR ile doğrulanmış, hafif-orta seyirli, semptomlarının ilk 5 gününde olan ve ağır COVID-19’a ilerleme açısından yüksek riskli aşağıda verilmiş gruplarda yer alan erişkin (≧≥18 yaş) COVID-19 hastalarında, aşılama durumuna bakılmaksızın kullanılması önerilmektedir.

 a. ≥65 yaş olanlar
 b. Primer immün yetmezlikler
 c. Son 1 yılda kemoterapi almış solid veya hematolojik kanser hastaları
 d. Son 6 ayda radyoterapi almış kişiler
 e. Solid organ nakli yapılmışlar
 f. Kemik iliği nakli yapılmışlar

 h. Otoimmun, inflamatuar veya malign hastalıkları nedeniyle 1 aydan uzun süredir 20 mg prednizolon veya eşdeğeri glukokortikoid kullanmakta olan kişiler
 ı. Otoimmun, inflamatuar veya malign hastalıkları nedeniyle immunosupresif ajanları [janus kinaz inhibitörleri (tofasitinib, barisitinib), kalsinörin inhibitörleri (siklosporin, takrolimus), mTOR inhibitörlerini (everolimus, sirolimus), antiproliferatif ajanlar (azatiyoprin, mikofenolat mofetil, mikofenolat sodyum), leflunomid, metotreksat, siklofosfamid, klorambusil veya biyolojik ajanları (abatasept, adalimumab, anakinra, basiliksimab, daklizumab, etanersept, golimumab, infliksimab, iksekizumab, kanakinumab, natalizumab, rituksimab, sekukinumab, sertolizumab pegol, tosilizumab, ustekinumab, vedolizumab] kullanan kişiler.
 i. Down sendromu olanlar
 j. Karaciğer sirozu olanlar
 k. Diyalize giren kronik böbrek yetersizliği hastaları
 l. Orak hücreli anemi
 m. Uç organ hasarı gelişmiş diabetes mellituslu kişiler
 n. Myokard infarktüsü geçirmiş hastalar
 o. İnme geçirmiş hastalar
 p. Multipl skleroz, motor nöron hastalıkları, myastenia gravis, Huntington hastalığı, alzheimer gibi beyin ve sinirleri etkileyen hastalıklar
 r. Morbid obez hastalar (VKİ >40)
 s. Evre 3 ve Evre 4 kronik obstrüktif akciğer hastalığı olanlar, amfizem

Molnupiravir’in kullanım dozu ve süresi, 2x800mg/gün olacak şekilde toplam 5 gündür. Molnupiravir gebelerde ve çocuklarda kullanılmamalıdır. Molnupiravir kullanıldığı sürece ve son dozdan sonra dört gün boyunca emzirmeye ara verilmelidir.

Ek olarak COVID-19’a karşı etkili ilaç bulunması konusunda halen çok fazla sayıda klinik çalışma devam ettiğinden, bu çalışmaların sonuçları da yakından izlenip, virüsün geçirdiği mutasyonlar ve bu mutasyonların klinik bulgulara yansıması da takip edilerek tedavi rehberinde gerektiğinde tekrar güncellemeler yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler:
KoronavirüsMolnupiravir
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.