Öne Çıkanlar öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU Maden Çalışanları Murat Kurum

Pandemi Sebebiyle Sendika Genel Kurullarının Dijital Ortamda Online Gerçekleştirilmesi Talebi (16 Mart 2021)

Genel Başkan Yusuf Yazgan ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yüksel imzalı resmi yazıda ''malumları olduğu üzere 2019 yılı Aralık ayından bu yana tüm ülkeleri etkisi altına alan COVID-19 pandemisinin yıkıcı etkileri halen devam etmekte olup, salgınla mücadele kapsamında her alanda geçmişte örneği bulunmayan önlemler alınmaya devam etmektedir. Bu kapsamda sokağa çıkma yasakları, okulların kapatılması, esnek ve uzaktan çalışma uygulamaları, uzaktan eğitim, risk grubundaki çalışanlara idari izin verilmesi, sendikaların da içinde bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının yasal takvime bağlanmış toplantı ve genel kurullarının ertelenmesi salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerden bazılarıdır.

Süreç içerisinde bilgi iletişim altyapısından azami ölçüde yararlanılmakta, insanlar fiziken bir araya gelmeden çeşitli uygulamalar yoluyla sanal ortamda iletişim kurabilmektedir.

Ancak, yasal takvime bağlanmış kurul veya genel kurul toplantılarının iptali veya belirsiz bir tarihe ertelenmesi katılımcı yönetim ilkesinin hayata geçirilmesini engellemekte, zamanında alınamayan kararlar sebebiyle sivil toplum kuruluşları sıkıntı yaşamaktadır. Mevcut mevzuat bu tür organizasyonların yüz yüze yapılması temelinde kurgulandığı için alternatif usuller öngörmemiştir.

Pandeminin getirdiği belki de en ulaşılamaz durumlarından biri olan temastan kaçınma, bu durumu yaşayan her kesimin dijitalleşmesini veya dijitalleşmeye ayak uydurmasını zorunlu kılmıştır. Dijitalleşme konusunda ağır davranan gerek sektörler gerekse şahıslar pandemi döneminde kendilerini hızlı bir dijital dönüşüm içerisinde bulmuşlar ve zorunlu da olsa dijitalleşme süreçlerini hızlandırmışlardır.

İçinde bulunduğumuz pandemi süreci, daha önce alışmış olduğumuz yüksek temaslı yaşam biçimine geri dönmemizin pek mümkün olamayacağını ve bu yeni normalin yaşam şartlarına alışmamız gerektiğini ortaya koymaktadır. Bunun bir sonucu olarak da dijitalleşmenin, her fert ve her kurum tarafından yeniden ele alınmalı ve bir yaşam biçimine dönüştürülmelidir.

Bu nedenle 1 Mart 2021 tarihli Genelge kapsamında sivil toplum kuruluşlarının Genel Kurullarını belli bir sayının altında gerçekleştirebileceği belirtilmiş olmakla birlikte, eğitim alanında sınavlarda olduğu gibi sendika genel kurullarının da dijital ortamda online gerçekleştirilebilmesi için gerekli yasal altyapının oluşturulması önem arz etmektedir.

Bu çerçevede Dijital Dönüşüm Ofisi ve ilgili diğer kurumların işbirliği ile, yasal takvime bağlı toplantı ve genel kurulların uzaktan erişim yoluyla sana ortamda gerçekleştirilmesinin teknik ve hukuki altyapısının oluşturulmasının gerekli olduğunu, bu kapsamda Sendika olarak gerekli katkıyı sağlayacağımızı belirtir, gereğini bilgilerinize arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.