Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması öğretmen Adalet Bakanlığı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Hatırlatma Dozu Açıklaması

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ''3 mRNA aşınız varsa, 4. doz için öneri: Ülke çapında Aralık - Ocakta İsrail'de yapıldı. O zamanki omicron varyantına karşı kısa süre koruyuculuğu yüzde 2,3 artırdığı görüldü. Sonra birçok çalışmada tam koruyuculuğun birkaç ayda önemli derecede düştüğü anlaşıldı. Ağır hastalıktan korunma daha uzun süre devam ediyor. Bizde de; daha önce yapılan inaktif aşılar (Sinovac beya Turkovac) dikkate alınmaksızın, 3 doz mRNA aşısı olanlar, son dozun üzerinden 3 ay geçmişse 4. mRNA dozunu yaptırmalıdır. 4. doz 60 yaş üzerinde ve daha küçük yaşta bağışıklığı bozan bir hastalık veya tedavi varsa mutlaka yapılmalı, genç sağlıklı insanlarda ise yapılırsa iyi olur. 5. doz uygulaması ile ilgili veri yok. 3 mRNA aşınız yoksa hemen 3 doza tamamlayın.'' dedi.

Dahiliye Uzmanı Dr. Özcan Sönmez, ''Hastanelere yapılan başvurular 2-3 hafta önce günlük 100 civarındayken şu an 500'e ulaşarak, 5 kat arttı.Tedbirler kaldırıldı ama bireysel tedbirleri de tamamen terk ettik. İnsanlarda çok ciddi bir rehavet var. Pek çok kişi 'beni klima çarptı, soğuk su içtim, gece camı açık yattım, üşüttüm' diyerek hastaneye geliyor, test olanlar mutlak pozitif çıkıyor. Bu mevsimde hareketlilikten dolayı solunum yolu hastalıkları zaten artıyor. En önemlisi, hasta olan insanlara Kovid-19 testi de yaptıramıyoruz. İkna edemediğimiz için test yaptıramadığımız bir sürü hasta var. Eskiden pozitif çıkan izole oluyordu, şimdi insanlar 'tatile gideceğim, karantinaya girmek istemiyorum, evde oturamam, Kovid bitti' gibi bahanelerle test vermek istemiyor. İnsanlar o karantina dönemini yaşadıkları için bir kısıtlamaya girmek de istemiyor. İnsanlar biraz da aşıya güvenerek, hasta olursam da hafif atlatırım düşüncesine sahip. Dolayısıyla tüm bu etkenleri düşünen insanlar pozitif olarak topluma karıştı. Kovid-19 belirtisi olan vatandaşların, ailesi ve çevresi için test yaptırması gerekiyor. Evet şu anda çok ciddi bir tedavi süreci yok ama hiç değilse yayılımın engellenmesi için pozitif olup olunmadığının netleşmesi çok önemli. Toplu taşımalarda maske yasağı kalktı ama çok kalabalık saatlerde en azından bireysel olarak maske takarak kendimizi koruyabiliriz.'' dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ''Yavaş yavaş salgın şartları iyileşiyor diyorduk. Fakat biliyorsunuz yine sayıca artış var. Her ne kadar hastalığın seyri biraz hafif gitse de yine de bulaşma sayısında artış var. Bu nedenle hassasiyetlerimizi öne çıkarmak, mesafe ve hijyene dikkat etmek, mümkünse toplu ve kapalı alanlarda maske kullanmak gibi hususlara riayet etmekte fayda var. Çok zor iki yıl geçirdik. Bir daha o günleri Allah göstermesin.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.