Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Şehir Hastanesi Açılış Töreni’nde Spina Bifida Vurgusu

Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nin açılış töreninde konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Göztepe Şehir hastanesi İstanbul'un dördüncü şehir hastanesi olarak hizmet sunmaktadır. 27 ameliyathane, 96 yataklı yoğun bakım yatağıyla hizmet verecektir. 350 yatak daha hastane kompleksine eklenecektir. 385 deprem izolatörü yer alıyor. Bu dayanıklılık sayesinde deprem sırasında bile hastanemiz hizmet vermeye devam edecektir. Bu gibi projelerin ruhunda üç şey bir araya geliyor; vizyon, icra, hizmet ahlakı" diye konuştu.

İstanbul’da hizmete alınan 7. Hastane olan Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘’açılışını yaptığımız Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nin ülkemize, şehrimize, halkımıza hayırlı olmasını diliyorum. Hastanemizin İstanbul’umuza kazandırılmasında emeği geçen herkesi tekrar tebrik ediyorum.’’ dedi ve canlı bağlantılara geçildi.

Açılış töreni esnasında yoğun bakım ünitesine canlı bağlantı yapıldı. Çocuk Cerrahisi Kliniğinde Çocuk Cerrahisi Eğitim Sorumlusu Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, klinik ve branş hakkında kısaca bilgi verdi.

Çocuk Cerrahisi Eğitim Sorumlusu Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, ‘’biz 1974 yılında kurulmuş bir kliniğiz. İstanbul’da kurulan ilk çocuk cerrahisi kliniğiyiz. 2006 yılından itibaren de asistan eğitimi yapmaya başladık. 2016 yılından itibaren eğitim kalitemiz Avrupa Birliği Standartları çerçevesinde değerlendirildi ve Türkiye’de Avrupa Kalite Belgesi’ni almış eğitimde dört klinikten birisiyiz. Sağlık Bakanlığı hastaneleri içerisinde de tek kliniğiz. Bizler çocuk cerrahları olarak 0-18 yaş grubu ameliyatlarını yapıyoruz. Baş-boyun, akciğer, batın içi organlar, genital organlar, idrar yolları gibi. Geçen yıl 3000 ameliyat yaptık. Bizi özel kılan çocuk cerrahlarını özel kılan yeni doğan ameliyatlarıdır. Çok kısa bundan bahsedeceğim. Yeni doğan bebeklerde doğuştan gelen ve genellikle yaşamla bağdaşmayan birtakım ameliyatları yine biz yapıyoruz. Yemek borusunun olmaması, karın içi organlarının karın dışında gelişmesi gibi birtakım sorunlar. Uzun yıllardır bu konuya odaklandık başarılı bir noktaya geldik. İstanbul ve Türkiye genelinde tanınırlığımız var bu konuda. Kendimizi başarılı bulduğumuz bir alan. Yine kendimize ait yenidoğan cerrahi yoğun bakım ünitemizde konusunda eğitim almış özelleşmiş hemşirelerle birlikte bu bebekleri, takdir edersiniz ki bir kilo iki kilo ağırlığındaki minicik ameliyata girmiş bebeklerin takibini ayrı bir ünitede gerçekleştiriyoruz. Çocuk doktorları ve anestezi doktorları da bize bu konuda yardımcı oluyorlar. Türkiye’nin çeşitli illerinden hasta kabulü yapıyoruz. Geçen hafta itibarıyla iki bebeğimizin birisi Trabzon’dan birisi Tokat’tan geldi örneğin. Bu yeni hastane binası bizim zaten vermekte olduğumuz hizmeti ve motivasyonu katlanarak artmasını sağlayacak. Bu açıdan size, sizin şahsınıza, devlet erkanınıza teşekkür etmek istiyorum.’’ dedi.

Ardından Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Üroloji Prof. Dr. Şeyhmus  Kerem Özel, günün anlam ve önemine ilişkin bir açıklama yaptı ve günümüzde en çok karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan Spina Bifida hakkında bilgi verdi.

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Üroloji Prof. Dr. Şeyhmus  Kerem Özel, ‘’Sayın Cumhurbaşkanım, hastanemize hoş geldiniz, şeref verdiniz. Çocuk Cerrahisi içinde çalışma alanım çocuklarda mesane işlev bozuklukları özellikle Spina Bifida Türkçe ifadesiyle Açık Omurga Hastalığı’nda görülen mesane ve idrar yolları problemleridir. Hastanemizde Spina Bifida’nın tedavisinde Kamu Hastanelerinde ilk ve tek olma özelliği ile şuanda ilerlemekteyiz.

Spina Bifida doğuştan gelen ve omurilik zedelenmesiyle seyreden bir omurga hastalığıdır. Bu hastalıkta sinir zedelenmesiyle beraber mesane ve bağırsak işlev bozuklukları görülür. Ayrıca ayaklarda hareket ve his kaybı olur. Bu hastalarımız bu nedenle genellikle fiziksel engellidir ve eğer tedavi edilmezse ölüm oranları yüksektir. Ülkemizde yaklaşık yılda 2000 ile 3000 bebeğin bu hastalık ile doğduğu bilinmektedir. Hastalığın tedavisi doğuştan başlar ve yaşam boyu sürer. İçinde çocuk cerrahisi, beyin cerrahisi, çocuk böbrek hastalıkları, ortopedi, fizik tedavi ve çocuk psikiyatri gibi branşların olduğu bir ekip tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir. Maalesef geçmişte her hastanemizde bu deneyimli ekip olamadığından hastalarımız çoğunlukla hastane hastane dolaşmaktaydı. Bu olumsuz durum sadece hastalarımızı değil hasta yakınlarını, anneleri, babaları, kardeşleri ve yakın çevreleriyle beraber geniş bir nüfusu etkilemekteydi. Hastanemizde kurulmasında ilerlediğimiz bu merkez ile ilgili tüm branşları ve hastaların tüm sağlık ihtiyaçlarını tek bir yerde toplamayı hedefliyoruz. Halihazırda hastanemize Türkiye’nin dört bir tarafından takip ve tedavi edilen 1500 Spina Bifida’lı hastamız bulunmaktadır. Yeni hastanemiz, ileri tetkik ve donanım sadece İstanbul ve Türkiye geneli için değil yurtdışındaki tüm coğrafyadaki hastalara hizmet vermeyi arzuluyoruz. Hedeflerimizden diğerleri bu konuyla ilgili koruyucu hekimlik çalışmaları yapılması ve yine Spina Bifida’nın Fetal Cerrahi yani anne karnında ameliyat ile onarılmasında yine kamu hastanelerinde gerçekleştirmektir. Sayın Cumhurbaşkanım, bu vesile ile bizlere, hastalarımıza ve her şeyin en iyisine layık olan halkımıza bu modern hastaneyi kavuşturduğunuz için sizlere ve tüm devlet büyüklerimize şükranlarımızı sunarız. Saygılarımla.’’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.