Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel öğretmen

Spina Bifidalı'lar Darıca Balyanoz Kampı'nda Buluştu

Spina Bifidalı gençleri ve ailelerini buluşturan kampta; Spina Fetal Cerrahi Genel Koordinatörü Barış Çelik'in moderatörlüğü'nde; Çocuk Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kerem Özel, Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Alataş, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilgehan Tosun, Uzman Diyetisyen Dyt. Saliha Terzi; Spina Bifida’ya dair yaşanan ya da yaşanabilecek sorunlardan, bunların çözüm yollarından bahsettiler ve ailelerden gelen soruları cevaplandırdılar. Gölcük Engelliler Derneği Kurucu Başkanı Emine Cebeci de önemli açıklamalarda bulundu. Spina Bifidalı gençlerin ve çocukların mikrofonu eline alıp kendini tanıttığı kampta herkes hem bilgilendi hem keyifli dakikalar geçirdi.

Çocuk Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kerem Özel Hocamız Sorulara Cevap Verirken

Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Alataş Hocamız Sorulara Cevap Verirken

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilgehan Tosun Hocamız Sorulara Cevap Verirken

Uzman Diyetisyen Dyt. Saliha Terzi Konuşma Yaparken

Başkan Özcan Nabi Ulusoy yaptığı konuşmasında Başta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a verdiği desteklerinden dolayı teşekkür ederek ‘’üyelerimizi bu kamp vasıtası ile hem bilgilendirdik hem de az da olsa dinlendirdik. Marmara bölgesindeki üyelerimizin sorunlarını dinledik emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’ dedi. Kampta ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ebubekir Ardıç da hazır bulundu.

Marmara Spina Bifida Tüm Engelli ve Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Özcan Nabi Ulusoy ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ebubekir Ardıç

KAMPTAN KARELER

KAMPIN PROGRAMINDA NELER VARDI?

26 Ağustos 2022 tarihinde Cuma günü saat 18.00'da kamp alanına giriş yapan kamp sakimleri, 19.30'da Akşam Yemeği, 20.00'da Tanışma-Bilgilendirme, 20.30-22.00'da Söyleşi-Sunum ile kampın ilk gününü noktaladı.

27 Ağustos 2022 tarihinde Cumartesi günü saat 09.00-10.00'da Kahvaltı yapan kamp sakinleri, 10.00-12.00'da Söyleşi-Sunum, 13.00-14.00'da Öğle Yemeği, 14.00-16.00'da Söyleşi Soru-Cevap ile kampın ikinci gününü noktaladı.

Darıca Balyanoz Kampı; 28 Ağustos 2022 tarihinde saat 09.00-10.00'da Kahvaltı ile birlikte saat 11.00'da kamp sakinlerinin kamp alanından ayrılmasıyla birlikte sona erdi.

SPİNA BİFİDA HAKKINDA KISA BİLGİLER

Occulta, Meningocele, Myelomeningocele olmak üzere üç çeşidi bulunan Spina Bifida; ayrık veya açık omurga anlamına gelmektedir ve gebeliğin 3. haftasında oluşmaktadır. 
Anne adaylarının hamilelikten en az 3 ay öncesinde Folik Asit kullandığında Spina Bifida'nın %60-70 oranında engellenebileceği söylenmektedir.

Spina Bifida ile dünyaya gelen bebek; kısmi felç, yürümekte çekilen sıkıntılar, hidrosefali, bağırsak ve mesane sorunları, skolyoz ve kifoz gibi çeşitli problemlerle karşı karşıya kalabilir; çocuk beyin cerrahi, nöroloji, nefroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi branşlardan uzmanlar tarafından takip ve tedavi edilmesi gerekir.

Spina Bifida’nın tanısı için; hamileliğin ikinci trimester (ikinci üç ay) döneminde yapılan tarama testleri, kan testi, ultrason ve amniyosentez gibi yöntemler kullanılmaktadır. Üçlü testte alfaprotein (AFP) değeri yüksek ise yine Spina Bifida olasılığını ciddiyet kazanmaktadır. Hamileliğin 16.-17. haftalarında yapılması gereken kan testi de Spina Bifida’nın tespit edilmesi için önem arz etmektedir.

Bu yazının tüm hakları KamuMeb.net'e aittir. Kaynak göstermeden alıntılanamaz.

kamumeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.