Öne Çıkanlar Maden Çalışanları Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU öğretmen Murat Kurum

Tekrar Sokağa Çıkma Yasağı Mı Geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Koronavirüs vakalarına ilişkin "İstanbul koronavirüs salgınında hemen hemen en önde gelen illerimizden birisi. Bu konuda, bu mücadeleyi başta yazılı, görsel medya olmak üzere sürdürmemiz lazım. Maske, mesafe, hijyen... Bunlara hassasiyetle dikkat etmemiz lazım. Toplu mekanlardan ciddi manada kaçınmak gerek. Bu hassasiyeti gösterelim ki hem şahsımıza hem misafirlerimize dikkat edeceğiz. Kendimize dikkat etme noktasındayız. Sağlık Bakanımız bugün Bursa'da. Ne gibi tedbirler alacağız, bunları yaygınlaştıracağız bunların çalışmalarını yapıyoruz. Bilim Kurulu'nda yapılan çalışmalar neticesinde ne gibi öneriler çıkacak, ne gibi adımlar atacağız belirleyeceğiz. Yeterli değil.'' açıklamasını yapmıştı.

"Tedbiri boşverirsek yenilgi dönemi olur" diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İstanbul'da mücadelenin önemi artarken günlük mücadelemizi nasıl sürdürmeliyiz? Herşeyden önce dışarıda geçirdiğimiz zamanı kontrollü olmalıyız. Dışarıya çıkmışsak, kalabalıktan uzak durmalıyız. Salgının bu devresinde asıl ciddi sınavı kalabalığa karşı vereceğiz. Evimiz dışında başkaları ile karşılaştığımız her ortamda maske takalım. Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemine kış henüz gelmeden ulaştı. Tedbire boşverip seyri kendi haline bırakırsak kış hepimiz için yenilgi dönemi olur." dedi.

Yayılımı önlemenin yolunun kurallara uymaktan geçtiğini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "salgına karşı yürüttüğümüz mücadele için bu salgından Balıkesir, Bilecik, Çanakkale ve Yalova sakinlerinden şimdiye dek verdikleri desteğin çok daha büyüğünü talep ediyorum. Bursa salgın boyunca gördüğü en riskli dönemi yaşıyor. Elbirliği ile yeni bulaşmaları, can kayıplarını önleyelim. Bilecik ilk zirveyi 10 Eylül'de yaşamıştı. Günlük vaka sayısı iki katına yaklaşmıştır. Zatürree oranının Türkiye üzerinde olmasıdır. Yayılımı önlemenin yolu teması azaltmak, kurallara uymaktır." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamasının devamında "Yalova Nisan dönemine kıyasla günlük vaka sayısı yüzde 50 arttı, zatürre oranı yüksek. Bu kentimizden de daha güçlü mücadele bekliyoruz. Çanakkale'de yüzde 50 oranında artış ilk zirveye benziyor. Balıkesir ilk zirveyi Eylül başlarında yaşamıştı, yüzde 50 vaka artışı bekliyoruz. Bu il için vereceğim iyi haber zatürrenin düşmeye devam etmesidir. Hastalıktan uzak tutarak salgına set çekmek asıl önemli olandır. Sağlık ordumuzun gösterdiği çabayı tedbirlere uymak için her birimizin göstermesidir. Sizlere açık ve ısrarlı mesajım şudur; mücadelede halen tedbirlerden daha güçlü silahımız yok. Bu mücadele yayılmayı önleyerek kazanılır. Bu ise ancak ve ancak tedbirlere uymakla mümkündür." dedi.

"Okullarda ciddi bir durumun olmadığını söyleyebilirim" diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "okullarla ilgili şu ana kadar cddi bir salgına sebep olacak, arttırabilecek durumun olmadığını söyleyebilirim. Okula gitmeyen çocukların yaş grubuyla okula devam eden çocukların yaş grubunu kıyasladığımızda okula giden çocukların yaş grubunun gitmeyenlerin yaş grubuna göre yüzde 3-4 oranında düşük olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki haftalar bu oran devam edecek mi bilmiyoruz. Kademelendirerek bir geçiş planlandı. Ayın 2'sinden itibaren 5. ve 9. sınıflar da başlamış olacak. Artış olmadığını görmezsek kademeli olarak geçilebilir. Artışın batı illerinde belirgin olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde elde edeceğimiz verilerle bir değerlendirme yapmamız sözkonusu olur. Şu an ciddi bir durumun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim." dedi.

Sokağa çıkma yasağı gibi bir durumu düşünmediklerini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "bu zaman dilimini azaltmanın yolu esnek mesaiden geçer. Bunu hem özel hem kamu uyguluyor olmalı, tek başına olmaz. İl kurullarımız son derece yetkili, valilerimizin başkanlığında. Bu dönemde özellikle maskenin sadece koronaya karşı değil önümüzdeki dönemde viral enfeksiyonların, damlacık enfeksiyonlarının yoğun olacağı döneme giriyoruz. Özellikle sokağa çıkma yasağı gibi bir durumu düşünmüyoruz." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "maskenin yüzde 90'a kadar önleyici olduğunu biliyoruz. Aşının yüzde 60 oranında bir koruyuculuğunun olduğunu biliyoruz. Bunu söylerken aşıyı küçümsemiyorum. Ülke olarak bunu erken dönemde başlatmak istiyoruz. Önümüzdeki 4-5 ayın çok önemli olduğunu, maskenin koruyucu olma özelliğini çok önemli olduğunu, maskeyi bu dönemde kullanmanın daha önemli olduğunu biliyoruz. Normalde mevsim olarak çocuk yaş grubunda viral enfeksiyonları çok yaygın görürdük. Şu an çocuk polikliniklerimizde sayının artmadığını görüyoruz. Sayının arttığı bölümer Kovid hastalarının geldiği poliklinikler oluyor. Ne kadar koruduğunu görüyoruz maskenin. Aşı noktasında çok hassasiyet gösteriyoruz. Çok basit iki üç kuraldan bahsediyoruz. Bu kurallara 83 milyon uydukça çözüm alabiliriz. Herkesin bu tedbirlere hassasiyetle uyması, önümüzdeki kış dönemi için son derece önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Eğer bunlar uygulanırsa o durumda başka alternatif daha katı tedbirler alma durumu sözkonusu olmaz. Önümüzdeki dönem özellikle Avrupa'da bu salgın daha da artmış olacak. Şu an dünyada görünen Kovid vakasının yarısı Avrupa'da. Şu an Avrupa pandeminin merkezi olmuş durumda. Önümüzdeki haftalar daha da artmış olacak. Biz de bundan etkileniyor olacağız. Etkilenmemenin yolu kurallara sıkı sıkıya uymaktan geçer." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.