Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Yalçın'dan ‘İş Güvenliği Uzmanı’ ve ‘İşyeri Hekimi' Açıklaması

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ''Yaşam hakkının olmadığı yerde diğer haklardan bahsetmek mümkün değildir. Bu bakımdan, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki çalışmaları, çabaları, buna dair arayışları doğrudan insana ve insan hayatına dair yatırım olarak kabul ediyoruz. Kamunun, iş sağlığı ve güvenliği konusunda kamu hizmeti sunma niteliği ve özel sektöre öncülük yapma misyonu olmasına karşın kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ‘iş güvenliği uzmanı’ ve ‘işyeri hekimi’ görevlendirilmesi yükümlülüğünün 2024 yılı başına kadar ertelenmiş olmasının önce insan tavrımıza uygun olmadığını ifade etmek istiyor, daha fazla erteleme yapılmasın diyoruz.

Kamu görevlileri içinde meslek hastalıkları listesi, derece ve kodlamaları yapılmalı, iş güvenliği ve iş sağlığı açısından riskli meslekler ivedilikle belirlenmelidir. Kamuda iş güvenliği uzmanı belgesine sahip teknik personelin kamu dışında özel sektörde hizmet sunamaması hem mali haklar yönüyle büyük bir motivasyon kaybına hem de iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşmemesine neden olmaktadır. Ayrıca kamuda riskli çalışma alanlarının tespit edilmemiş olması, bu alanda görev yapan kamu görevlilerinin yıpranma tazminatı konusundaki beklentilerinin karşılanmamış olması da motivasyon düşürücü bir husustur.

Memur-Sen, İş sağlığı ve Güvenliği kültürünün oluşmasına sürekli katkı sunmuş sunmaya da devam etmektedir. Konfederasyonumuza bağlı Sendikalarımız iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verecek düzeydedir. Bu çerçevede akreditasyon konusunda sendikalara mahsus bir düzenlemenin de hayata geçirilmesini beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Ülkemiz tarafından da onaylanan ILO’nun 155 sayılı ‘İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin Sözleşme’de; devletlerin mümkün olan en erken safhada sendikalarla yakın etkileşim içeresinde olmaları gerektiği, kamusal ve sendikal özveriyle kamuda mesleki sorunlar ve riski artıran nedenler ortaya konularak bunları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların, konunun tüm taraflarıyla ortak ele alınması gerektiğini vurgulamaktadır.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.