Öne Çıkanlar Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi yüz tanıma sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığı Haziran Dönemi İsteğe Bağlı

Yetişkinlerin Afet Sonrası Verdikleri Tepkiler ve Çözüm Önerileri

Yetişkinlerin Afet Sonrası Verdikleri Tepkiler arasında; fiziksel tepkiler, duygusal tepkiler, zihinsel tepkiler ve davranışsal tepkiler yer almaktadır. Ayrıca kişinin kendini iyi hissetmesi için neler yapabileceğine dair önerilerde bulunuldu.

FİZİKSEK TEPKİLER

Uyku düzenindeki değişiklikler; nefes darlığı, göğüste ağrı, kalp çarpıntısı; uyuşma, ateş basması, baş dönmesi, kas seğirmeleri, yerinde duramama vb.; iştah artışı ya da kaybı; deri hastalıkları (kaşıntı, egzama vb.)

DUYGUSAL TEPKİLER

Üzüntü, öfke, tahammülsüzlük, korku gibi duyguları daha yoğun yaşama; donakalma, hiçbir şey hissedememe ya da panik olma; kendini ya da başkalarını süçlama, güvensizlik, utanç, kendini muhtaç ve gerçek hayattan kopuk hissetme; yalnız kalma isteği ya da sürekli yanında birileri olsun isteği.

ZİHİNSEL TEPKİLER

Uygu düzenindeki değişiklikler, hafızada ve dikkati yoğunlaştırmada güçlük çekme, olayla ilgili kabus veya rüya görme, ''neden benim/bizim başımıza geldi?'' düşüncesi.

DAVRANIŞSAL TEPKİLER

Problem çözme becerisinde azalma; olayları hatırlatan yerlerden, insanlardan, konuşmalardan veya etkinliklerden uzak durma; kişilerarası ilişkilerde bozulma, aile içinde anlaşmazlık, iletişim çatışmaları vb; çabuk sinirlenme, saldırgan davranma, çok konuşma ya da konuşamama; bağımlılık yapıcı madde kullanımı ya da öncesine kıyasla madde kullanımının artması.

KENDİNİZİ İYİ HİSSETMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Yalnız değilsiniz. Herkesin sizinle benzer duygulara sahip olabileceğini unutmayın.

Duygularınız hakkında konuşmaktan çekinmeyin, hissettiklerinizi paylaşın.

Dışarı çıkabilir, hava alabilir, kısa yürüyüşler vb. aktiviteler yapabilirsiniz.

Bol bol su tüketmeye özen gösterin. Bol su tüketmek vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olur.

Yaşadığınız olaylardan sonra ilaç kullanma ihtiyacı hissediyorsanız, öncelikle bir hekime başvurun.

Doğru ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinmeye özen gösterin.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerimiz aracılığıyla afet ve acil durumlarda sahada görev yapan PSİKOSOSYAL DESTEK PERSONELİMİZDEN destek alabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.