Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Mahmut Özer Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği öğretmen Mülakatın Kaldırılması

Yılbaşında ''Kısıtlama'' Açıklaması

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, ''En büyük endişem; bu aslında. Yılbaşıyla beraber kapalı alanlarda çok sayıda kalabalıklar oluşacağından endişeliyim. O yüzden de halkımıza bu konuda hassasiyet öneriyorum. Lütfen, kalabalıklarda bulunmasınlar. Kalabalık mekanlarda eğlenmeyip, daha sakin bir yılbaşı geçirmeleri kendileri için iyi olur çünkü sonrasında artış olabileceği endişesi bizlerde de var. Yılbaşında kapanma ya da kısıtlama ile ilgili böyle bir gündemimiz yok. Bu konuda net bir şey söylemem ama kapanma adına bir şey konuşmamız söz konusu olmayacaktır.'' dedi.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Kliğini Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Omicron varyantına ilişkin ''Bu varyantın hem yayılım hem bulaştırıcılık hızı oldukça yüksek. 'Delta' varyantına göre, bulaştırıcılık hızının 70 kat fazla olduğu ifade ediliyor. Bu kış döneminde kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirdiğimiz için vaka sayılarının artmasında olumsuz katkı sağlıyor. Kısıtlamaların şu an itibarıyla devreye girmesi çok doğru olmaz. Ancak bireysel tedbirlerin insanlarımız tarafından sahiplenilmesi en önemli unsur olacaktır. Vakaların artmasına rağmen tam bir kapanmanın olduğu ülke yok şu dönemde. Ülkemiz içinde vaka sayılarının artma riski yüksek ama buna karşın tam kapanma olayını gerçekleşecek şekilde görmüyorum. Bireysel tedbirlerin ön planda olduğu sürecin devam ettirilmesi gerekiyor.

Yılbaşında kalabalık ortamların olmayacağı bir şekilde kutlamalar yapılabilir. Kesinlikle büyük kitlelerin olduğu eğlencelerin olmaması gerekiyor. Maske, mesafe ve dezenfektan kullanımı yine önem arz ediyor. Daha da önemlisi, ocak ayı itibarıyla iki doz aşısını yaptırmış önemli bir kesimin hatırlatma dozu için süreleri dolmuş oluyor. Bu anlamda kesinlikle hatırlatma dozu aşılarının yaptırılması gerekiyor. Hangisi olursa olsun, hatırlatma dozu aşı ile birlikte hastalıktan korunmuş olacağız. Pandeminin seyri bizim yaşam biçimimizle bağlantılı şekilde ilerleyecek.

Hastaneye başvuru oranları yüzde 50-75 oranında arttı. Gelen vakaların hepsinin koronavirüs olduğunu söylemek çok gerçekçi olmaz çünkü 'Omicron' ile grip semptomları birbirleriyle karıştırılabilecek bir boyuta geçti. Eğer bir kişide baş ağrısı, burun akıntısı, boğazda gıcıklanma, halsizlik, hapşırma, kas eklem ağrıları varsa bu kişi grip ya da 'Omicron' olabilir. En reel yaklaşım, PCR testi yaptırmasıdır. Eğer 'Gribim' diyerek hastaneye gitmezseniz, kısa süre içinde hastalığı bulaştırmış olabilirsiniz. Hastaneye başvuran hastaların yatış oranı arttı ama vaka sayısı kadar artmadı. Kontrolsüz bir artış durumu söz konusu değil. Vaka sayısı, yatış oranından 2 kat daha fazla.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.