Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Yüz Yüze Eğitim, Aşı Kartı, PCR Testi, Sputnik V Aşısı ve Ek Tedbirler Açıklaması

"Yüz yüze eğitim başlıyor, ebeveynlerde çekinceler olabiliyor. 12 yaş altı için aşı gündeme geldi mi?" sorusuna Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "18 yaş ve üstü üniversite öğrenciler için tanımladık. 15 yaş üstü için tercihe bıraktık. 12 yaş üstü kronik hasta olanlar için ayrıca tanımlama yaptık. 12 yaş üzeri zorunlu değil, tercihe bırakılması gerektiği kanaatindeyiz. Vaka sayılarında artışın devam ettiğini ve şimdi takıldığını görüyoruz. Vefat sayılarımız artıyor. Yeni dönemde varyantların devreye girmesi ile birlikte şu dönemde kısıtlamaları gündemimize almadık. Hareketlilik arttı. Temasın arttığı, maske kullanımının azaldığını görüyoruz.

Aşılı olduğu halde vefat etti diye dezenformasyon yapılmak isteniyor, yüzde 80-90 oranında korunduğunu biliyoruz. Sonuçlarını bildiğimiz bu aşı salgından az zararla kurtulmamızı sağlar." şeklinde yanıt verdi.

"Sputnik V aşısı ile ilgili güncel durum nedir?" sorusuna Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sputnik ile ilgili 200 bin kişi için doz gelmişti yani 400 bin. Sputnik aşısında birinci ve ikinci doz farklı. Bu nedenle yeni dönemde daha yoğun hem bir hem de ikinci dozun gelmesi için gayret içindeyiz. Yeni bir aşı tipi özellikle Rusya'dan olabilirliği ile ilgili bir yaklaşım oldu bekliyoruz.

Sinovac ile ilgili Çin ile görüşmemiz sürüyor. Yatırım yapmalarını tavsiye ettik. Onlar da bu noktada yatırım yapmayı düşündüklerini planlarının hazır olduğunu çok uzun sürmeyeceğini söylediler. Somut bir gelişme olursa aktaracağız.

Yeni dönemde vakaların yüzde 83'ü aşısını tamamlamayanlar, hastanede yatanların yüzde 90'ı aşısını tamamlamayanlar. 60 milyon aşısını tamamlaması gereken vatandaşımız var. Aşısını tamamlayanlar 35 milyon." şeklinde yanıt verdi.

"Kapalı alanlarda aşı kartı ve PCR testi istenecek mi?" sorusuna Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kabinede Cumhurbaşkanı açıkladı biliyorsunuz. Nerelerde PCR testi isteneceği açıklandı, ulaşımda, tiyatro, konser gibi kalabalık vb ortamlarda istenecek. Şuan başka bir alanda bunu gündeme taşıyalım diye düşünmüyoruz. Daha çok üzerinde durduğumuz aşılanma oranlarını yükseltmek istiyoruz. Bu toplumun bu anlamda bir sorunu olduğunu düşünmüyorum." şeklinde yanıt verdi.

"Ek tedbirler alınacak mı? PCR testi restoranlarda ve kafelerde istenecek mi?" sorusuna Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Biz doğrusu AVM, restoran ve kafeler içim PCR testi uygulamasını gündeme almadık. Önümüzdeki dönemde aşılanma oranı ile birlikte salgının gündemden düşeceğini vaka saylarının azalacağını düşüyorum. Aşıya yönelik eğitim artıyor. Aşılanma 95 milyonu geçti. Bu anlamda bizden önceki ülkeler nüfusu bizden fazla olan ülkeler. Aşılanma oranının artacağını düşünüyoruz. Gençlerimiz ile ilgili 18 ve 19 yaş en az bir doz aşısını 1 milyon 970 kişi yaptırmış. Yüzde 87.29 birinci doz aşısını olmuş. Ben bu oranların yükseleceğine inanıyorum." şeklinde yanıt verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.