Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

2022 Yılı Vergi Dilimlerinin Arttırılması (18 Ağustos 2022)

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın imzalı resmi yazıda ''Son dönemlerde küresel düzlemde yaşanan tedarik zincirlerindeki aksamalar ve pandemi sebebiyle oluşan iş gücü maliyetleri, zincirleme etki yaratarak hem arz-talep dengesinde değişimlere hem de ülke/konum fark etmeksizin ürün temininde çıkmazlara sebep olmuştur. Bununla birlikte küresel kriz ve fiyat artışları ile buna ilave olarak yaşanan siyasi kriz ve savaşların yansımasından ülkemiz de olumsuz etkilenmiş ve başta emtia fiyatları olmak üzere birçok ürün ve kalemde tahmin edilemeyen beklenmedik fiyat artışlarına bağlı yüksek enflasyon rakamları ortaya çıkmıştır.

‘Çalışanlarıyla Büyüyen Türkiye’ anlayışının bir yansıması olarak devletimiz; muafiyet, ilave ödeme, işçi-işveren destekleri ve birçok alanda attığı adımlarla hem kamu görevlisiniişçiyi destekleme hem de işsizlikle mücadele etme noktasında sosyal devlet ilkesini ve iradesini göstermiştir.

Konfederasyonumuzun her Toplu Sözleşmede masaya taşıdığı ve dile getirdiği “Gelir Vergisi Muafiyeti” ve “Vergide %15’i aşan kısmın iade edilmesi” teklifimiz; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çalışmaları ve Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 2022 yılı asgari ücret belirlenmesi çalışmalarında, asgari ücret tutarı kadar gelir vergisi muafiyeti uygulaması olarak hayata geçirilmiştir. Yapılan düzenleme ile yalnızca asgari ücretlinin vergi muafiyetinden yararlandırılması değil bütün çalışanları kapsayacak şekilde asgari ücret tutarına tekabül eden kısmın vergi dışı bırakılması önemli ve kapsayıcı bir çalışma olarak görülmektedir.

Ayrıca, yüksek enflasyon rakamları karşısında Toplu Sözleşme hükmümüz olan ‘enflasyon farkının ödenmesi’ kazanımıyla birlikte kamu görevlilerimizi enflasyona ezdirmeme noktasında 2022 yılı birinci ve ikinci altı aylık dönemler itibariyle önemli artışlar yapılmıştır.

Diğer taraftan, 2022 yılı Ocak ayında belirlenen vergi dilimleri 2021 yılına göre %34 oranında arttırılmış olmasına rağmen asgari ücretli dahil olmak üzere başta kamu görevlilerimiz, %20’lik hatta %27’lik vergi dilimlerine girerek önemli bir gelir kaybı yaşamaktadır.

2022 yılı Temmuz ayı itibariyle asgari ücrete yapılan ara zamla birlikte vergi muafiyeti tutarları da artmış fakat vergi dilimlerinde düzenleme yapılmamasından kaynaklı olarak başta kamu görevlilerimiz olmak üzere sabit gelirliler azımsanmayacak tutarda gelir kaybı yaşamış, enflasyon baskısını daha derinden hissetmiştir.

Bu minvalde Memur-Sen Konfederasyonu olarak; kamu görevlilerimizin maaş ve ücret artışlarının geri alınır nitelikte olmaması için vergi muafiyeti ile atılan önemli adımı destekleyici nitelikte vergi dilimlerinin yeniden belirlenmesini ve 6 aylık enflasyon oranında arttırılması talebimizi iletir, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.'' denilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
Ali YalçınVergi Dilimleri
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.