Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Ramazan Pidesi Malzemeleri Şaban Ayı Sureleri öğretmen Yardımcı Personel

Devlet Memurları Giyecek Yardımı Yönetmeliği Yazısı (4 Kasım 2022)

Liyakat Sen Genel Başkanı Emir Kazak imzalı resmi yazıda ''1991 yılında yayınlanan Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği günümüz şartlarında ihtiyacı karşılamaktan uzak olup pek çok eşitsizliği barındırır hale gelmiştir. Mali Mevzuatın aktüeryal gelişmelere göre sürekli güncellenmesi gerekirken 09.10.1991 tarih ve 21016 Sayı Resmi Gazetede yayınlanan Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin sadece bir maddesinde, 3 yıl önce, Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde yine bir maddesi geçtiğimiz yıl “taşıyanlarla çarşı ve mahalle bekçilerine” ibaresi “taşıyanlara” şeklinde ifade değişikliklerine gidilmiş olup başka herhangi bir güncelleme yapılmamıştır.

Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin 12. Maddesinin a bendinde sözleşmeli personele giyecek yardımı yapılamayacağına dair hüküm bulunmaktadır. Söz konusu Yönetmeliğin yayınlandığı 1991 yılında kamuda kadrolu personel istihdamına öncelik verilmekteydi. Oysa günümüzde kamuya personel alımında sözleşmeli personel istihdamına öncelik verilmekte olduğundan sözleşmeli (657 4/B) pozisyonundaki yüz binlerce kamu görevlisi Giyecek Yardımından yararlanamamaktadır.

Giyecek yardımının verilmesinde Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin ekindeki 1 Sayılı Cetvelde belirtilen kadro türlerine göre faklı yardımların yapılması eşitsizlik doğurmaktadır. Şöyle ki; büro personeli olarak görev yapan VHKİ ünvanlı çalışana iş önlüğü için nakdi yardım yapılırken aynı ofis içinde, aynı işleri yapan memur ünvanlı çalışanlara herhangi bir yardım yapılmamaktadır.

Memurlara verilen giyecek yardımının parasal değerinin yıllık enflasyon rakamlarına göre arttırılması gerekmektedir. 2022 yılında nakdi olarak yapılan Giyecek Yardımı ücretlerine %7 oranında artış ön görülmüştür. Yıllık Enflasyonun (TÜİK rakamlarına göre) %70’e dayandığı bir dönemde düşük artış oranları nedeniyle memurlara yapılan yardımlar eriyip gitmektedir. Bu şekilde küçük artışların devam etmesi halinde ileride takım elbise için verilmesi öngörülen 262,67TL’ye birkaç çift çorap bile alınamaz hale gelecektir. 2022 Yılı için verilecek giyecek yardımı miktarları aşağıdaki tablodan görüleceği üzere ihtiyacı karşılamamaktadır.

Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliğinin 1 sayılı cetveli kadro unvanı bazında değil görev bazında düzenlenmelidir. Örneğin Büro personeli olarak ofis ortamında çalışanlara (Yard. Hizmetli, Memur, VHKİ, Şef, Şube Müdürü vb.) Takım elbise, gömlek, kravat, ayakkabı, kemer, Palto veya Manto alımına yetecek nakdi giyecek yardımı yapılmadır.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.