Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Kamu Görevlilerine Yiyecek Yardımı (13 Ekim 2022)

Genel Başkan Ali Yalçın imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere, kamu görevlilerine yiyecek yardımı 19 Kasım 1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde uygulanmaktadır.

Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'nin Yemek Servisi Giderleri başlıklı 4'üncü maddesi ''Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin Ankara, İstanbul ve İzmir illeri için üçte ikisini; diğer iller için yarısını aşmamak üzere bu Yönetmelik kapsamına dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır. (2) Ödenek dağıtımı yemek servisi kurulacak kurumdaki memur sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır.'' şeklinde düzenlenmiş ve bu maddeye göre yemek yardımında esas alınan maliyetin yarısının kurum bütçesinden yarısının ise kamu görevlilerinden tahsil edilmesi hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan; Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan ve yemek yardımı verilmesini düzenleyen Devlet Memurları Yiyecek Yardım Yönetmeliği Uygulama Tebliği ile ek gösterge ve sözleşme ücretlerine göre asgari yemek bedellerine ilişkin kamu görevlisinden alınacak miktarlar belirlenmiştir. Ancak; Uygulama Tebliği'ne göre kamu görevlilerinden alınması gereken asgari yemek bedeli tutarlarının, bütçe hazırlanırken bütçeye esas asgari tutar olarak dikkate alınmasından kaynaklı olarak artan maliyetler sonucu oluşan fark kamu görevlilerinin kendi ceplerinden karşılanmıştır. Bu sebeple, kamu kurum ve kuruluşların bütçesine aktarılan ödeneğin/desteğin günü şartlarına ve imkanlarına uygun olmamasından kaynaklı kamu görevlilerinden alınan tutarlar yüksek rakamlara ulaşmaktadır.

Ülkemizdeki ekonomik dalgalanmalar, emtia fiyatlarında yaşanan beklenmedik fiyat artışları ve döviz kurundaki hareketlilik neticesinde yiyecek yardımında oluşan maliyet artışları işçiler bakımından dikkate alınarak düzenleme yapılmıştır. Bu çerçevede, 5 Ekim 2022 tarihinde Ek Çerçeve Anlaşma Protokolü imzalanmıştır.

Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımız; toplu görüşmeden toplu sözleşmeye, kamu görevlilerinin yiyecek yardımından ücretsiz olarak yararlandırılmasına ve Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde düzenleme yapılmasına yönelik teklifler sunmuştur. 4688 Sayılı Kanun gereği Toplu Sözleşme'nin 'kanun' niteliğinde olması ve Resmi Gazete'de yayınlanmasından hareketle ek protokol yapılma imkanı bulunmamasından dolayı, ilgili Yönetmelikte yapılacak düzenlemenin Bakanlığınız tarafından hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Bu minvalde; çalışanlar arasında iş barışının sağlanması, eşitlik ilkesinin hayat bulması, adaletin temin edilmesi noktasında işçiler için güncellenen 55 TL yemek bedeli tutarının kamu görevlileri için de verilmesi veya bu tutara kadar muafiyer sağlanması talebimizi iletir, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.