Öne Çıkanlar Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi yüz tanıma sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığı Haziran Dönemi İsteğe Bağlı

Kamuda İstihdam Modeli Kadrolu Olmalı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sözleşmeli personel statüsü, personelin tepkileri ve beklentileri, Memur-Sen tarafından bugüne kadar yapılan konuyla ilgili çalışmalar, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine dair “Sözleşmeliliğe Son Şura”sı ve rapor başlıkları üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

Kamuda istihdam şeklinin “kadrolu” olması gerektiğini belirterek, farklılıkların giderilmesi, beklentilerin karşılanması, hem mevzuatın sadeleştirmesi hem hak eşitlenmesi boyutuyla yapılması gerekenin açık olduğunu belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Türkiye’nin kamuda sözleşmeliliği bitirecek, kamuda tek istihdam şeklinin ‘kadrolu’ olacak şekilde dizayn edilmesini sağlayacak güce ve vizyona sahip olduğunu biliyoruz” dedi.

“Kamu görevlileri açısından bu farklılıkların ürettiği verimlilik kaybı, iş barışının bozulma riskinin ortadan kaldırılması için tıpkı 2011 ve 2013 yıllarında yapıldığı gibi bir kez daha sözleşmeli personelin kadroya geçiş imkânı düzenlenmesi gerekiyor” diyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sözleşmeli personelin çok az sayıda istihdam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen olarak iki yıl önce “Kamuda Sözleşmeliliğe Son Şura”sı gerçekleştirdiklerini ve kamuda sözleşmeli personel istihdamının fotoğrafını çektiklerini aktararak, “Toplantıdan elde ettiğimiz raporu ise tüm makamlarla paylaşmış ve sözleşmeli istihdamın her geçen gün çeşitlenerek devam etmesinin getirdiği sıkıntıları dile getirmiştik. Raporun düzenlendiği tarihten bu güne sözleşmeli istihdama devam edilmesi ve sözleşmeli sayısının her geçen gün daha da artması sorun yumağını büyütüyor. Aynı kurumda, aynı unvanda, aynı odada çalışan personel üçe ayrılıyor ve aralarında özlük olarak da farklar bulunuyor. Kadrolu-Süresiz Sözleşmeli ve Süreli Sözleşmeli diye aynı işi yapan ama ayrı ayrı istihdam edilen kamu personelinin yaşadığı duyguyu tahmin etmek zor değil. Kamuda sözleşmeli istihdam biçimi 40’ aştı ve kadrolu-sözleşmeli istihdama özlük açısından bakıldığında fark 20’yi aştı. Bu sürdürülebilir bir istihdam politikası değildir. Memnuniyetsiz kamu personeli oluşturmanın ne ülkeye ne de çalışana bir faydası yok” dedi.

Özellikle Yerel Yönetimlerde 31 Mart 2019’un ardından başlayan muhatap değişikliğiyle emekçinin ekmeğiyle oynandığını kaydeden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Birçok belediyede ne yazık ki emekçinin kaderi, Belediye Başkanının iki dudağının arasına hapsedildi. 5939’e tabi olarak yerel yönetimlerde çalışan sözleşmeli personel her yıl iş korkusu yaşıyor. Bu artık önlenmeli, kadro bir an önce verilmeli. Artık emekçi kıyımı son bulmalı.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.