Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

Memur Olarak Ek Zam Bekliyoruz

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kaşıkla aldığımız, kepçeyle geri gidiyor gibi bir pozisyon söz konusu. Kamu görevlileri, matrahlardan kaynaklı olarak yılın son birkaç ayında aldıkları ücrette kayıp yaşıyor. Bu açıdan verginin yüzde 15'e sabitlenmesi ve vergi matrahlarının yükseltilmesi konusunu aktardık.

Memur maaşlarının yükseltilmesine olan ihtiyacımızı, beklentimizi tekrar ifade ettik. Asgari ücrete yapılan düzenlemenin çıtası ve çıpası ortada. Bu düzenleme, aynı zamanda sahanın okunduğunu ve görüldüğünü gösteriyor. Aynı şartların memurlar için de geçerli olduğunu ve bunun da görülmesi gerektiğini ifade ettik. En düşük devlet memuru maaşını toplu sözleşmeyle önemli bir aşamaya taşımıştık ama ekonomik göstergeler, oluşan alım gücü kaybı ve enflasyon boyutuyla bu artık geride kaldı. En düşük memur maaşı şu an 8 bin 39 lira. Bunun bir an önce toparlanması ve asgari ücretteki iyileştirmenin burada da aynı şekilde yapılması konusunda temel yaklaşımımızı ortaya koyduk.

Kamu görevlilerinin durumu bir an önce görülsün ve ocakta enflasyon farkıyla beraber, yüzdelik zammın yansıyacağı zamla birlikte ek bir zam yapılması artık zaruret olmuştur. Memur olarak ek zam bekliyoruz.'' dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ''Toplantıda yaşanan ekonomik sıkıntının memurun alım gücünü düşürdüğüne vurgu yaptık. Asgari ücret artışı sonrası oluşan memnuniyetin kamu görevlileri adına da gerçekleşmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. 3 Ocak 2023 tarihinde açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon oranı ile birlikte ek zam talebimizi bakanlığa ilettik. Bundan sonraki süreç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında işleyecek. Asgari ücrete yapılan artış kamuoyunun taleplerinin karşılık bulduğunu gösteriyor. Bizler de kamu görevlileri adına beklentileri ifade ettik. Asgari ücreti artırmaya neden olan sebepler memurlar için de geçerli.

Vergi matrahı konusunda devam eden bir huzursuzluğumuz var. Son bir kaç ay kamu görevlileri matrahlarından dolayı aldığı ücreti kaybediyor. Verginin yüzde 15' e sabitlenmesi konusunu da gerçekleştirdiğimiz toplantı vesilesiyle aktarmış olduk. Vergi matrahlarının yükseltilmesini talep ettik. Ya matrahları yükselterek ya da verginin sabitlenmesi gibi yöntemle gelir kaybı önlenebilir.

Yerel yönetimlerde işten atılan 5393’e tabi sözleşmeli memurların yeniden işe kavuşturulması talebinde bulunduk. Kadroya geçecek kardeşlerimizin konumuna uygun işe alınmasını talep ettik.'' dedi.

Bloomberg HT kanalına konuk olan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ''Sözleşmelilikle ilgili düzenleme meclise gelmeden bu konudaki beklentilerimiz ifade ettik. Ayrıca 3600 ile ilgili revize edilmesi gereken bazı hususları değerlendirmiş olduk. Ama şu an en önemli gündemimiz ek zam konusu. Çünkü asgari ücret düzenlemesi ve orada oluşan çıta piyasa şartları ve ekonomik dalgalanmanın alım gücünü düşürdüğünün dikkate alındığını gösteriyor. Aynı durum memur ve emekliler açısından da geçerli.

Şu an en düşük devlet memuru maaşı 8 bin 39 lira. Biz bunu toplu sözleşme marifetiyle önemli bir noktaya taşımıştık ama ekonomideki dalgalanmalardan dolayı gelinen enflasyon oranı bu rakamı anlamsız kıldı. Bu yüzdendir ki asgari ücret 8500 liraya getirildi. Bunun ortaya koyduğu tablo çok net şekilde görülüyor. Burada yapılması gereken asgari ücrette piyasa şartlarının dikkate alınması gibi memurların durumunun iyileştirilmesi ve emeklilerin alım gücünün yükseltilmesi için aynı tavrın devam ettirilmesi gerekiyor.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.