Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yetiştirilmek Üzere Yurt Dışına Gönderilecek Memurlara İlişkin Kontenjanlar

Sözleşme Ücreti (28 Temmuz 2022)

Genel Başkan Önder Kahveci imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere; 24 Aralık 2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 696 Sayılı KHK'nın 18. maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na eklenen geçici 43. madde ile 657 sayılı Kanun'un mülga 4/C kapsamında ''geçici personel'' olarak görev yapanların aynı maddenin (B) fıkrası kapsamında ''sözleşmeli personel'' statüsüne geçirilmeleri hükme bağlanmıştır.

Yine; 696 Sayılı KHK'nın 18. maddesinde; ''... Bu madde kapsamında sözleşmeli personel pozisyonlarına geçirilenlere iş sonu tazminatı ödenmez. Bu personelin önceden iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç, iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, yani pozisyonlarında iş sonu tazminatına esas toplam hizmet süresi ile ücret ve izin sürelerinin hesabında dikkate alınır.'' hükmü yer almaktadır.

Kanun'un açık hükmüne rağmen; ilgililerin geçici statüde ifa ettiği görevlerine ilişkin süreler maaş hesabında dikkate alınmaması, bu husus maaş hesabı dışında tutulmuştur. Açıkça hukuka aykırılık içeren bu husus hukuki ihtilaf konusu olmuştur.

Konuya ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararında; Bölge İdare Mahkemesi kararları arasındaki aykırılığın giderilmesi istemi hakkında kararda ''uyuşmazlıklardaki davacılar, 657 sayılı Kanun'un 4/C maddesi kapsamında geçici personel olarak çalışmakta iken, kanun değişikliği uyarınca ''sözleşmeli personel'' statüsüne geçirilmiş olmakla birlikte anılan statüde de aynı görevi aynı şekilde yerine getirmeye devam etmektedirler. Dolayısıyla 657 Sayılı Kanun'un Geçici 43. maddesi ve Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ücret tespitine ilişkin 3. maddesi birlikte dikkate alındığında ücret tespitinde aynı pozisyonda görev yaptıkları hizmet süresinin dikkate alınması gerektiği açıktır.'' gerekçesine yer verilmiştir.

Belirtilen nedenlerle; ilgili sözleşmeli personelin, geçici olarak çalıştığı sürelerin dikkate alınarak maaş hesabının yapılması, yoksun kaldıkları parasal haklarının hesaplanarak taraflarına ödenmesi hususunda gereğini arz/rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.