Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Mahmut Özer öğretmen Diyanet İşleri Başkanlığı

Taşerondan Sürekli İşçi Kadrosuna Geçen Kişiler İçin Soru Önergesi

696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 1 Nisan 2018 tarihinde kamuda taşeron işçi olarak çalışanların sürekli işçi kadrosuna alınmaları sağlanmıştır. Daha önce taşeronda çalışırken yapılan düzenleme ile ''sürekli işçi kadrosu'' olarak tanımlanan kadroya geçiş sürecinde birçok işçinin hak kaybı, mağduriyet ve istihdam dışında kalması gibi sorunların oluştuğu ve geçiş yapanların ise özlük haklarında bir takım kısıtlamalar getirilmiş olduğu da bilinmektedir. Genel olarak, ihale süreçleri ile ve üst yöneticilerin değişimi ile her hizmet alımı sözleşmesinde çalışanların yaşadıkları endişe ve geleceklerine dair risk ve belirsizliklerin giderilmesinde bu uygulamanın olumlu olduğu da söylenebilir. Ayrıca, taşeron işçilikten sürekli kadrolu işçiliğe geçen çalışanların, mevcutta kadrolu işçiler ile aynı haklara sahip olmadıkları da ortadadır. Bu duru Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaktadır. Yapılan olumlu yasal değişiklik, hak sahibi işçilerin emeklilik konusunda da mağduriyetlerine sebebiyet vermektedir.

696 Sayılı KHK'nın 127'nci maddesi ile 375 Sayılı KHK'ya eklenen geçici 23'üncü maddenin birinci fıkrasının beşinci alt bendinde ''... Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimlerde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullül aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez...'' şeklinde yer alan ifade, işçilerin zorunlu emekliliğine neden olmaktadır. Çalışabilecek güç ve tecrübeye sahip işçilerin genç yaşta emekli edilmeleri, hem çalışanlar için hem de ülkenin çalışan işgücü bakımından büyük bir kayıptır.

İşçilerin yaşamış olduğu sorunlarla ilgili olarak aşağıda yazılı yer alan sorularımın tarafınızdan yanıtlanmasını saygıyla dilerim:

1- 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeronluktan sürekli kadrolu işçi statüsüne geçmiş olan ve an itibariyle çalışan kaç işçi bulunmaktadır?

2- Bu çalışanlar arasında kaç kişi zorunlu emeklilik şartı nedeniyle istihdam dışında kalmıştır?

3- Yukarıda belirtilen zorunlu emekli edilme şartı nedeniyle kamu kurumlarında aynı koşullarda çalışan fakat farklı statülerdeki kadrolu işçiler arasında eşitsizlik yaratmış olmuyor mu? Söz konusu eşitsizlik Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı görülmüyor mu?

4- Gelecek planlarını çalıştıkları işlere ve aldıkları maaşlara göre yapan işçilerin söz konusu mağduriyetlerinin farkında mısınız?

5- Bu konuyla ilgili mağduriyeti gidermek ve söz konusu eşitsizliği ortadan kaldırmaya yönelik bakanlık olarak herhangi bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

6- Aynı birimde kendisinden çok daha ileri yaşta olan eski kadrolu işçi çalışmaya devam ederken, taşeron işçilikten sürekli kadroya geçen daha genç bir kişinin daha uzun yıllar emek verme şansı varken emekli edilmesi doğru mudur, adil midir ve kamuya ne faydası bulunmaktadır?

7- Emeklilik hakkı tek taraflı bir müessesedir ve kişi emeklilik yaşı haddine ulaşmadığı sürece bu hakkını kullanmakta özgür olmalıdır. Taşeronda çalışanların sürekli işçi kadrosuna geçişlerinde 657 Sayılı Kanun'da öngörülen şartları taşıma zorunluluğu getirilirken emeklilik hakkının ifasında neden 657'den farklı bir uygulama yapılmaktadır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.