Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Tamer Karadağlı Adalet Bakanlığı Mülakatın Kaldırılması Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Toplu Sözleşme Teklifleri Yazısı (30 Haziran 2021)

Genel Müdür Bakan a. Nurcan Önder imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun ''Toplu Sözleşmenin Tarafları ve İmza Yetkisi'' başlıklı 29'uncu maddesinde, ''Toplu Sözleşme görüşmelerine kamu idaresi adına Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlileri adına Kamı Görevlileri Sendikaları Heyeti katılır.

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti, bağlı sendikaların toplam üye sayısı itibarıyla en fazla üyesi bulunan konfederasyonun Heyet Başkanı olarak belirleyeceği bir temsilci ile her bir hizmet kolunda en fazla üyeye sahip kamu görevlileri sendikaları tarafından belirlenecek birer temsilci, bağlı sendikaların üye sayıları esas alınmak kaydıyla toplam üye sayıları itibarıyla birinci, ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından belirlenecek birer temsilci olmak üzere onbeş üyeden oluşur. Heyet Başkanı ve temsilciler
 toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasından onbeş gün önce konfederasyonlar tarafından Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilir.'' hükmü, ''Toplu Sözleşme Görüşmeleri'' başlıklı 31'inci maddesinde ise, ''Toplu Sözleşme görüşmeleri son rakamı tek olan yıllarda yapılır.

Kamu görevlilerinin geneline yönelik toplu sözleşme teklifleri Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetinin konfederasyon temsilcisi üyeleri, her bir hizmet koluna ilişkin toplu sözleşme teklifleri ise Heyetin ilgili sendika temsilcisi üyesi tarafından hazırlanır ve toplu sözleşme görüşmelerinin başlama tarihinden en az bir hafta önce Kamu İşveren Heyetine sunulmak üzere Devlet Personel Başkanlığı'na verilir.

Kamu İşveren Heyeti Başkanının belirleyeceği kurum temsilcileri ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetinin toplam sayısı onbeşi geçmemek üzere belirleyeceği temsilciler, toplu sözleşme görüşmelerine teknik heyet olarak iştirak edebilirler.

Toplu Sözleşme görüşmelerine, Ağustos ayının ilk işgünü Kamu İşveren Heyeti Başkanı'nca belirlenen ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine dahil konfederasyonlara görüşmelerin başlamasından en az bir hafta önceden bildirilen yerde başlanır.'' hükmü yer almaktadır.

Devlet Personel Başkanlığı, 703 sayılı KHK ile kapatılarak ''kamu işvereninin temsilen yetkili kurullar ile kamu görevlileri sendikaları ve üst kuruluşları arasında yürütülen çalışmalarda danışma, destek ve koordinasyon hizmetlerini yürütmek'' görevi Bakanlığımıza devredilmiştir.

Bu itibarla 4688 sayılı Kanun gereği Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 2 Ağustos 2021 Pazartesi günü başlayacak olup Konfederasyon/Sendika temsilciniz tarafından hazırlanacak olan kamu görevlilerinin geneline/hizmet kollarına yönelik toplu sözleşmenin teklifleri ile toplu sözleşme görüşmelerine katılacak olan Konfederasyon/Sendika temsilcileriniz ile teknik heyet olarak iştirak edeceklerin adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası, iletişim numarası ve elektronik posta adreslerini gösteren listenin en geç 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü mesai bitimine kadar, Kamu İşveren Heyetine sunulmak üzere Bakanlığımıza teslim edilmesi ve [email protected] elektronik posta adresine gönderilmesi hususunda gereğini rica ederim.'' deilmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından E-36939597-010.99-14224 sayılı Toplu Sözleşme Görüşmeleri konulu 30 Haziran 2021 tarihli Genel Müdür Bakan a. Nurcan Önder imzalı resmi yazıda ''bilindiği üzere, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu gereği Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 2 Ağustos 2021 Pazartesi günü başlayacaktır.

Bununla birlikte, 4688 sayılı Kanun'un ''Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'' başlıklı 34'üncü maddesinde; ''Kamu Görevlileri Hakem Kurulu her toplu sözleşme dönemi için;

a) Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya Daire Başkanları arasından Cumhurbaşkanı'nca Başkan olarak seçilecek bir üye,

b) Cumhurbaşkanı'nca belirlenen bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarından dört üye,

c) Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye,

d) Üniversitelerin kamu yönetimi, iş hukuku, kamu maliyesi, çalışma ekonomisi, iktisat ve işletme bilim dallarından en az Doçent unvanını taşıyanlar arasından Cumhurbaşkanı'nca seçilecek bir üye,

e) Bağlı sendikaların üye sayısı itibarıyla en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından üç, bağlı sendikaların üye sayısı açısından ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından ikişer olmak üzere (d) bendinde belirtilen bilim dallarından en az Doçent unvanını taşımak kaydıyla, önerilecek toplam yedi öğretim üyesi arasından Cumhurbaşkanı'nca seçilecek bir üye olmak üzere onbir üyeden oluşur.

Birinci fıkranın (b) bendi gereğince belirlenen üyeler, konfederasyonlarca belirlenen üyeler ile öğretim üyeleri, toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasından iki hafta önce Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun Başkan ve diğer üyeleri, toplu sözleşme görüşmeleri başlamadan önce belirlenir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanı ve her bir üyesi için aynı usul ve esaslar çerçevesinde birer yedek üye görevlendirilir.'' hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, uzlaşma sağlanamaması üzerine başvurulması halinde toplanacak olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nda mezkur Kanun'un 34'üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca yer alacak asil ve yedek üyeler ile (d) bendi uyarınca önerilecek olan öğretim üyelerinin; adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası, görev yaptığı yer, iletişim numarası ve elektronik posta adresini gösterir listenin en geç 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü mesai bitimine kadar [email protected] elektronik posta adresine gönderilmesi ve Bakanlığımıza sunulması hususunda gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.