Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

28 Ekim Cumartesi ve 29 Ekim Pazar Günü Ek Ders Ücreti ve Nöbet Ücreti Ödenir Mi?

2023 yılı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Pazar gününe denk gelmektedir. Hafta sonuna denk gelen Cumhuriyet Bayramı'nda ek ders ücreti (İYEP, DYK) ödenip ödenmeyeceği merak konusu oldu.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı bu yıl Pazar denk geldiği için 28 Ekim Cumartesi günleri öğleden sonra yarım gündür. Cumhuriyet Bayramı resmi tatili aksi ilan edilmediği sürece 1,5 gündür.

2019 Yılı Toplu Sözleşmede ''örgün eğitim kurumlarında ek ders ücreti'' başlıklı 20. maddesindeki; ''(1) Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir.'' hükümlerince nöbet görevinin süresi belirtilmeden nöbet görevi ek ders ücreti ödenmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nün ''öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları'' başlıklı 44. maddesi 1. fıkrası (c) bendindeki; ''(2) nöbetlerde aşağıdaki esaslara uyulur: c) (Değişik: RG-5/9/2019-30879) Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra biter. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler tek devrede nöbet tutarlar.'' hükümlerine göre nöbetçi öğretmenin görev süreleri belirlenmiştir.

Bu maddelere göre 28 Ekim'de yarı gün tutulan nöbet ücreti tam olarak ödenmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar‘ın Ders görevinin yapılmış sayılacağı hâller başlıklı 16.Maddesi de bu yönde hüküm vermektedir. İlgili madde şu şekildedir;

b) (Değişik: 21/07/2007 tarihli ve 26589 sayılı R.G. Yayımlanan BKK ile) İl düzeyinde millî ve mahalli bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde (*)(Değişik: 10/05/2008 tarihli ve 26872 sayılı R.G. Yayımlanan BKK ile) ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.

Koordinatörlük-şeflik ve halk eğitim merkezlerinde açılan okuma-yazma, dikiş-nakış ve çeşitli kurslar için kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlere ek ders ödemesi yapılmayacak.

29 Ekim Cumhuriyet bayramında öğretmenlere ve yöneticilere, her hangi bir kesinti yapılmadan ek ders ücreti ödenmektedir. 29 Ekim Cumhuriyet bayramında, ücretli öğretmenlerin törenlere katılması zorunlu olmadığından; Milli Bayramlarda veya tatil günlerinde ücretli öğretmenlere her hangi bir ek ders ücreti ödenmez. Ücretli öğretmenler girdikleri ders karşılığı sonrasında ücret alabilmektedirler. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ssss 1 yıl önce

koordinatörlük-şeflik ve halk eğitim merkezlerinde açılan okuma-yazma, dikiş-nakış ve çeşitli kurslar için kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlere ek ders ödemesi yapılmayacak.

yanlış ödeme yapılacak yanlış bilgi vermeyin