Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Daimi Engelli İşçi akademik yükseltme ve atama ölçütleri Harika Ötesi iki Ayrı Lezzet Doçentlik Belgeleri

2023 Seçim Beyannamesi Sağlık İle İlgili Vaatler

Sağlık Endüstrileri Başkanlığı'nın kurulması, yerli ve milli aşı üretim kapasitesinin artırılması, sağlık turizminin geliştirilmesi, aile diş hekimliği uygulamasının hayata geçirilmesi, palyatif bakım hizmetleri kapasitesinin artırılması, 2023 Seçim Beyannamesi'nde sağlık ile ilgili vaatler arasında yerini aldı.

Sağlık

• Sağlıkta hizmet sunum kalitesinin yanı sıra tıbbi teknolojide, ilaç endüstrisinde ve sağlık turizminde kapasitemizi geliştirecek ve bu alandaki üretimde yerlileşme oranını yükselteceğiz. Savunma sanayiinde yerlileşme yönündeki uygulamalarda sağlanan başarıların sağlık alanında da benzer şekilde hayata geçirilmesini sağlayacağız.

• Rekabetçi yenilikçi ve güçlü bir sağlık sanayiinin geliştirilmesi amacıyla Sağlık Endüstrileri Başkanlığını kuracağız. Kamu alım garantileri dahil güçlü teşvik tedbirleri, akreditasyon, sertifikasyon mekanizmalarının geliştirilmesi ve üniversite-sanayi işbirliğinin etkinleştirilmesi yoluyla küresel ölçekte güçlü bir sağlık endüstrileri ekosistemini oluşturacağız.

• Yerli ve milli aşı üretim kapasitemizi yapacağımız ilave yatırımlarla daha da artıracak ve ülkemizi bu alanda önemli bir ihracatçı konumuna getireceğiz.

• Sağlık turizminin geliştirilmesi için akreditasyon ve denetim altyapısını güçlendireceğiz.

• 2028 yılında 3 milyon sağlık turisti sayısı ve 10 milyar dolar sağlık hizmeti ihracatını hedefliyoruz.

• Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın eğitim alt yapısını güçlendireceğiz.

• Evde bakım ve teletıp uygulamalarının kapsamını genişleteceğiz.

• Aile diş hekimliği uygulamasını hayata geçireceğiz.

• Sağlık dostu işletme sertifika sistemini hayata geçirerek sağlıklı besin üretimini destekleyeceğiz.

• Koruyu ve önleyici sağlık hizmetlerinin rolünü daha da güçlendireceğiz.

• Başta kırsalda olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmeyi sürdürecek, aile sağlığı hizmetlerinin daha yaygın, erişilebilir ve nitelikli olmasını sağlayacağız.

• Aile hekimi başına düşen nüfusu 5 yılda 2.500‘ün altına indireceğiz.

• Palyatif bakım hizmetleri kapasitesini arttıracağız.

• Sağlık insan gücünün ülke genelinde dengeli dağılımını sürdürecek, başta hekim ve hemşire sayıları olmak üzere insan kaynağını nicelik ve nitelik olarak artıracağız.

• COVID-19 örneğinden hareketle olası ani sağlık şoklarına karşı mevcut erken uyarı sistemlerini daha da geliştireceğiz.

• 2028 yılında,

• 10 bin kişiye düşen yatak sayısını 31’den 35 seviyesine çıkaracağız.

• Sağlık Bakanlığı hastanelerinde nitelikli yatak oranını %79’dan %90’ın üzerine çıkaracağız.

• Şehir hastanelerinde 16 hastanemizi tamamlayıp toplam şehir hastanemizin sayısını 36’ya, toplam yatak sayısını 50 binin üzerine çıkaracağız.

• Yüz bin kişiye düşen hekim sayısını 231’den 315’e, yüz bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısını 364’ten 460’a çıkaracağız.

• Daha sağlıklı nesiller için normal doğumu teşvik etmeye devam edeceğiz.

• 2028 yılına kadar anne ölüm oranlarını yüz binde 13,1’den 10’un altına, bin canlı doğumda bebek ölüm hızını 8,7’den 7’nin altına düşüreceğiz.

• Obezite ile mücadele programlarını artırarak obezite oranını düşüreceğiz.

• Yaşlı, eve bağlı kronik hastalara hastaneye gitmeden ihtiyacı olan raporları almayı sağlayacağız.

• Akılcı ilaç kullanımını artırmak için gerekli tedbirleri alacağız.

Sağlık

Vatandaşlarımızın sağlık hakkına etkili, kolay ve adil bir şekilde ulaşması için, hastalıklara karşı koruyucu ve önleyici bir yaklaşım temelinde kişilerin ruh ve beden sağlığını güçlendiren, kaliteli ve sürdürülebilir sağlık hizmet sunumunun sağlanması temel amacımızdır.

Sağlıklı nesiller yetiştirmek ve vatandaşlarımızın hayat kalitesini arttırmak amacıyla, dünyada örnek gösterilen sağlık sistemimizi daha da güçlendireceğiz.

Sağlık hizmetlerini temel bir insan hakkı olarak kabul ediyoruz. Bu hakkın tam anlamıyla hayata geçirilmesi için gerekli tedbirleri almak sosyal devlet anlayışımızın bir gereğidir.

İnsan merkezli bir anlayışla, fiziken ve ruhen sağlıklı nesillerin yetişmesini amaçlıyoruz. Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesini, aynı zamanda kalkınmada beşerî sermayenin oluşumu için de bir gereklilik olarak görüyoruz. Bu amaçla sağlık alanındaki insan kaynağımızın ve hizmetlerin kalitesini bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de sürekli artırmayı hedefliyoruz.

Koruyucu ve önleyici bir bakış açısıyla sağlıklı beslenme ve hayat tarzını yaygınlaştırarak insanımızın hastalanmadan önce hastalıkları oluşturan nedenleri ortadan kaldırarak sağlık halini güçlendirecek ve koruyacağız.

Şehir hastanelerimiz, yaygın sağlık hizmet ağımız ve sağlık personelimizin üstün özverisi sayesinde Covid-19 salgını döneminde güçlü bir liderlikle dünyaya örnek bir başarı sergiledik. Yeni tedbirlerle, sağlık sistemimizi bu tür şoklara karşı daha dirençli hale getireceğiz.

Her türlü bağımlılıkla mücadelemizi etkili bir biçimde sürdürerek, insanımızı kötü alışkanlıklardan korumaya kararlılıkla devam edeceğiz.

Vatandaşlarımızın kaliteli sağlık hizmetine erişimini artırmak amacıyla, insan kaynağı ve fiziki altyapımızı geliştirmeyi hız kesmeden sürdüreceğiz.

Dünyada sağlık turizminin cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediğimiz ülkemizin Avrupa ve Batı Asya’nın sağlık üssü olma özelliğini daha da pekiştireceğiz.

Pandemide kısa bir süre içerisinde kendi imkânlarımızla yerli aşımızı ve solunum cihazımızı geliştirmiş olmanın özgüveniyle ilaç ve tıbbi cihazlarda yerli ve milli üretimi artıracağız. Bu alandaki üretim ve ihracatla ülkemizin katma değeri yüksek üretimle büyümesine ivme kazandıracağız.

Savuma sanayiinde kullanılan yöntemlere benzer bir yaklaşımı bu alanda da hayata geçireceğiz.

Akılcı ilaç ve tedavi uygulamalarını yaygınlaştıracak, sağlık sistemimizin sürdürülebilirliğini güçlendireceğiz.

Birlikte Yapacağız

● Yeni nesil hizmetler ile sağlık temel bir öncelik alanımız olmaya devam edecektir. Türkiye Yüzyılı sağlıklı nesillerin yüzyılı olacaktır. Sağlıkta hizmet sunum kalitesinin artırılmasının yanı sıra tıbbi teknolojide, ilaç endüstrisinde ve sağlık turizminde kapasitemizi geliştirmeyi ve yerli üretim yapan bir ülke olarak dünyaya örnek olmayı hedefliyoruz.

● Sağlık hizmetine yönelik fiziki altyapının ve hastane yataklarının kullanım etkinliğini artırmaya devam edeceğiz.

● Sağlık insan gücünün ülke genelinde dengeli dağılımını sürdürecek, başta hekim ve hemşire sayıları olmak üzere sağlıkta insan kaynağını nicelik ve nitelik olarak artıracağız.

● COVID-19 örneğinden hareketle olası ani sağlık şoklarına karşı mevcut erken uyarı sistemlerini daha da geliştireceğiz.

● Birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirilmeye devam edecek, ikinci ve üçüncü basamaklarla entegrasyonunu sağlayacağız.

● Bulaşıcı olmayan hastalıkların risk faktörlerinin önlenebilmesi amacıyla sağlıklı yaşam tarzını teşvik edecek ve bu alandaki hizmet kapasitesini artıracağız.

● Koruyu ve önleyici sağlık hizmetlerinin sağlık sistemi içerisindeki rolünü daha da güçlendireceğiz.

● Aile hekimi başına düşen nüfusu 5 yılda 2.500’e indirecek, vatandaşlarımıza sunduğumuz birinci basamak sağlık hizmetini çok daha etkili ve kapsamlı hale getireceğiz.

● Kırsal alan başta olmak üzere birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, ülke genelinde aile sağlığı hizmetlerinin daha yaygın, erişilebilir ve nitelikli olmasını sağlayacağız.

● Merkezi Randevu Sisteminin etkililiğini güçlendirerek poliklinik bekleme sürelerini azaltacağız. Böylelikle acil servislere yersiz başvuruları düşüreceğiz.

● 2028 yılında;

● Toplam sağlık çalışanı sayımızı ihtiyaçlara göre artırmaya devam edeceğiz.

● 10 bin kişiye düşen yatak sayısını 35 seviyesine çıkaracağız.

● Sağlık Bakanlığı hastanelerinde nitelikli yatak oranını yüzde 90’ın üzerine çıkaracağız.

● Şehir hastanelerinde kamu-özel iş birliği ile yapımı devam eden 4 hastanemizi hizmete alıp toplam yatak sayısını 28.430’a, genel bütçeden yapımı devam eden 7 hastanemizi hizmete alıp toplam yatak sayısını 14.180’e çıkaracağız. Projesi ve ihale süreçleri devam 5 şehir hastanemizin de hizmete açılmasıyla birlikte toplam şehir hastanemizin sayısının 36’ya çıkaracağız.

● Yüz bin kişiye düşen hekim sayısını 315’e, yüz bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısını ise 460’a çıkaracağız.

● Şehir hastanelerimizi bilimsel altyapı açısından güçlendirecek, üst düzeyde tıpta uzmanlık eğitiminin verildiği ve sağlık araştırmalarının yapıldığı bir akademik yapıya kavuşturacağız.

● Uzaktan sağlık hizmeti ile zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın hekimlerimizi hastalarıyla buluşturacak, teknolojinin verimli bir şekilde kullanımını yaygınlaştıracağız.

● Yaşlı ve eve bağlı kronik hastalarımızın hastaneye gitmeden ihtiyaç duydukları raporları almalarını sağlayacağız.

● Sağlıklı Yaş Alma Birimlerimizle 85 yaş ve üzeri büyüklerimizin hayatın içerisinde mutlu ve aktif tutacağız.

● Palyatif bakım hizmetleri kapasitesini arttıracağız.

● Bağımlılıklarla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

● 115 olan AMATEM sayısını 129’a, 20 olan ÇEMATEM sayısını 27’e yükselteceğiz. 30 büyükşehirde, içinde tam donanımlı sağlık kompleksi, erişkin ve çocuk arındırma merkezleri, meslek atölyeleri, kütüphaneler, ekolojik tarım ve hayvansal faaliyet merkezleri, açık ve kapalı spor alanları ve sosyal tesislerin yer aldığı örnek BAHAR Merkezlerini hayata geçireceğiz.

● Türkiye genelindeki hastanelerimizdeki sigara bırakma polikliniklerinin sayısını 2028 yılına kadar 1.033’e çıkaracağız.

● Her gün sigara içen bireylerin günlük içtiği ortalama sigara sayısını en az yüzde 30 düşürme yönünde çalışmalar yürüteceğiz. 

● Tütün yasağına uyan işletmelerin sayısını artırıcı tedbirler alacağız.

● 15 yaş ve üzeri her gün tütün ve tütün ürünleri kullananların oranını en az yüzde 10 düşürme yönünde tedbirler alacağız.

● Hipertansiyon, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite gibi hastalıklar için tarama programlarını yaygınlaştıracağız.

● Aile diş hekimliği uygulaması hayata geçireceğiz. Ağız ve diş sağlığının düzenli kontrollerle takip edilmesini sağlayacağız.

● Geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın kanıta dayalı, güvenilir ve etkin bir şekilde sağlıklı yürütülebilmesi için eğitim alt yapısını güçlendirerek takip ve denetimlerini arttıracağız.

● Geleneksel ve tamamlayıcı tıp ünitelerinin kamu sağlık tesislerindeki sayısını artıracağız.

● Daha sağlıklı nesiller için normal doğumun tercih edilmesine yönelik bilinçlendirme faaliyetlerimizi artırarak normal doğumu teşvik etmeye devam edeceğiz. Ulusal doğum eylem planı çerçevesinde normal doğum teşvik kampanyasını başlatacağız.

● “Her Gebeye Bir Ebe” projesini başlatarak doğal bir süreç olan doğumda gebelerimizin her zaman yanında olacağız.

● Anne ve çocuk sağlığında, 2028 yılına kadar:

● Anne ölüm oranlarını yüz binde 10’un altına düşüreceğiz.

● Bin canlı doğumda bebek ölüm hızını (tüm haftalar) en az 7’ye düşüreceğiz.

● Her gebenin sağlıklı olarak hastanede doğum yapmasını ve takiplerinin gerçekleştirmesini sağlayan Anne Dostu Hastane sayısını artıracağız.

● COVID-19 Pandemisi döneminde etkilenen aşılama oranımızı yeniden yüzde 98’in üzerine çıkaracağız.

● 0-6 yaş grubu çocukların psikososyal gelişimini destekleme programımızı ülke genelinde yaygınlaştıracağız.

● İstismara uğrayan çocukların ikincil örselenmesini en aza indirgemek amacıyla kurulan Çocuk İzlem Merkezlerini (ÇİM) tüm illerimizde etkili hizmet verir hale getireceğiz.

● Evde sağlık hizmetine yönelik hizmet aracı kapasitesini artıracak, bu hizmeti alan hastaların aylık ziyaret sıklığını 2028 yılına kadar iki katına çıkaracağız.

● Sağlıklı hayat tarzını teşvik ederek, sağlığın geliştirilmesini sağlayacağız. Bu kapsamda; tütün kullanımı, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile etkin mücadeleyi; sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, gıda güvenilirliğinin ve ruh sağlığının geliştirilmesini temin edeceğiz.

● Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerini, 2028 yılına kadar 81 ilde 200’e çıkaracağız.

● Çocukluk ve ergenlik dönemindeki bireylere yönelik sağlıklı beslenme programları yürüteceğiz.

● Halkımızın sağlığını korumak için sağlık dostu işletme sertifika sistemini hayata geçirecek; gıda üreticilerinin katılımı ile iş birliği platformu kuracak ve daha sağlıklı besin üretmelerini destekleyeceğiz.

● Koruyucu sağlık hizmetleri alanında atacağımız adımlarla başta çocuklara yönelik olmak üzere sağlığa zararlı gıda ürünlerinin yanıltıcı ve yanlış yönlendirici tanıtım faaliyetlerine ilişkin tedbirler alacağız. Etiket ve ambalajları, tüketicileri daha doğru bilgilendirecek şekilde düzenlemeye ve denetimleri artırmaya devam edeceğiz.

● Sağlıklı beslenme kapsamında gıda ambalajlarındaki bilgileri daha görünür hale getirerek, kolay anlaşılır olması yönündeki uygulama ve denetimlerimizi artıracağız. Beyaz Bayraklı Okullar arasında, Beslenme Dostu Okul oranını 2028 yılına kadar iki katına çıkaracağız.

● Diğer birçok hastalığa sebebiyet veren obezite ile mücadele ederek, obezite oranını düşüreceğiz. Bu amaçla fiziksel aktiviteyi teşvik edici programlar uygulayacağız.

● Akılcı ilaç kullanımı konusunda yapılan izleme ve değerlendirme çalışmalarını güçlendireceğiz. Hekimlerin akılcı ilaç kullanımına ilişkin desteklenmesi ve denetimi amacıyla karar destek sistemi kuracak, klinik rehberlerin hekimler tarafından kullanımını artıracağız.

● Türkiye Genom Projesi kapsamında ülkemizdeki nüfusun gen havuzunu çıkaracak ve kişiye dayalı tıp uygulamalarını geliştireceğiz.

● Ülkemizin Ulusal Genom Araştırma Geliştirme Merkezi (Aziz Sancar Araştırma Geliştirme Merkezi) alt yapısını geliştireceğiz.

● Türkiye Kanser Gen Projesi kapsamında kanser hastalarının genomik profilini çıkararak kanser hastalarında kişiye özel tedavi uygulamalarını sağlayacak araştırmaları destekleyeceğiz.

● Gönüllü hücre bağışçı sayısını artırarak, kemik iliği nakil süreçlerini hızlandıracağız.

● Sağlıkta yerlileşme projelerine ivme kazandıracağız. Yerli ve milli aşı üretim kapasitemizi yapacağımız ilave yatırımlarla daha da artıracak ve ülkemizi bu alanda önemli bir ihracatçı konumuna getireceğiz. Bu alanda üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirecek, Sağlık Endüstrileri Başkanlığıyla yeni projeleri hayata geçireceğiz.

● Yerli ve milli aşı ile biyoteknolojik ürünlerimizi üretebileceğimiz sağlık bilim ve teknoloji ekosistemimiz olan Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezini açacağız.

● Zihinsel özel gereksinimi olan çocuk ve gençlere erken müdahale amacıyla kurduğumuz çok disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Hizmet Merkezlerinin (ÇÖZGEM) sayısını artıracağız.

● Bünyesinde araştırma-geliştirme, inovasyon, etkileşim ve eğitim merkezlerinin, her türlü laboratuvar ve üretim tesislerinin, otel, konferans salonları gibi sosyal tesislerin yer alacağı bir merkez olan Sağlık Vadisini hayata geçireceğiz. Yerli ve milli sağlık teknolojimizi geliştirerek kendi tıbbi cihazlarımızı, ilaç ve aşılarımızı üreteceğiz.

● Sağlık turizmi kapsamında ülkemizin potansiyelinin kullanımını artıracak, akreditasyon ve denetim altyapısını güçlendireceğiz.

● Modern altyapıya ve yetkin sağlık personeline sahip sağlık sistemimizi “Health Türkiye” ile küresel bir markaya dönüştüreceğiz. Böylelikle sağlık turizminde ülkemizi dünyanın şifa merkezi haline getireceğiz.

● Termal turizmin yaşlı ve rehabilitasyon turizmi ile olan entegrasyonunu sağlayarak sağlık turizminin kapsamını genişleteceğiz. Ayrıca, sağlık turizminin katma değerinin yüksek alanlara yayılması yönünde tedbirler alacağız.

● 2028 yılında 3 milyon sağlık turistinin ülkemizi ziyaret etmesini ve 10 milyar dolar sağlık hizmeti ihracatı hedefliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.