Öne Çıkanlar Maden Çalışanları Fransızca Öğretmeni psikolog ataması Evde çikolatanın yapımı Çoklu Doğum Yardım Programı Geliyor

Fizyoterapist İstihdamına İlişkin Soru Önergesi (17 Haziran 2021)

Pandemi sürecinde sağlık hizmetlerinin etkin ve hızlı bir biçimde sunulmasının önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Bu süreç pek çok farklı iş kolunu etkilemiş ve çalışma anlayışını değiştirmiştir. Bu sürecin doğrudan etkisi ise en çok sağlık sektörü çalışanları tarafından hissedilmiştir. COVID-19 virüsünün buluş gerçekleştikten sonraki beklenmedik seyri sonucunda milyonlarca vatandaşımız, yoğun bakım ünitesi desteği ile hayata tutunabilmiştir. Yoğun bakım sürecinin uzaması ise çoğu hastalarda fiziksel hareket kaybına sebep olmuştur. COVID-19 bulaşı gerçekleşmiş ve hastalığın ağır seyri sonucunda yoğun bakım ünitesine girmek zorunda kalmış bir vatandaş, virüsü yenmiş şekilde sağlık kurulundan ayrılsa dahi fizik tedaviye muhtaç bir biçimde yeni rahatsızlıklar yaşayabilmektedir.

Bilindiği üzere; fizyoterapistler yoğun bakım ünitelerinde de görev almaktadır. Bir fizyoterapist, üniteye bağlı şekilde yaşam savaşı veren hastaya günlük egzersizler yaptırmak suretiyle tedaviyi hızlandırmaktadır. COVID-19'un ağır seyrettiği hastalarda ise yoğun bakım ünitesinde fizyotepist desteğinin önemi daha çok anlaşılmaktadır. Ancak pandemi sürecinde fizyoterapistlere olan ihtiyaç artmasına rağmen, bu alanda ek istihdamına yönelik bir adım atılmamıştır. Kaldı ki fizyoterapistlerin, daha lisans eğitimden başlayan istihdam sorunlarına yönelik, halen somut bir adım atılmamış, pek çok diğer sağlık ile ilgili alanda olduğu gibi, yetiştirilen vatandaşlarımıza yetecek kadar istihdam alanı yaratacak planlama yapılmamıştır. Sağlık alanının önemli üyelerinden olan fizyoterapistler için alen bir meslek yasası bulunmaması da bu alanın yıllardır ihmal edildiğinin bir göstergesidir.

1- Güncel verilere göre, yoğun bakım ünitelerinde istihdam edilen fizyoterapistlerin sayısı nedir? Salgın sürecinde yoğun bakım servislerinde çalışan fizyoterapistlerin çalışma saatlerindeki ortalama artış nedir?

2- COVID-19 geçiren hastalarda fizyoterapist desteği verilemeyen hasta olmuş mudur? Yoğun bakım süreçlerinde fizyoterapist desteğinden mahrum kalan kaç vatandaşımız olmuştur?

3- Mayıs 2021 itibari ile devlet ve özel sağlık kuruluşlarında istihdam edilen fizyoterapist sayısı nedir?

4- Mayıs 2021 itibari ile devlet ve vakıf üniversitelerindeki fizyoterapi bölümleri, her yıl yaklaşık kaç mezun vermektedir?

5- İstihdam ihtiyacı ile mezun sayısı arasındaki uçurumu kapatabilmek adına Bakanlığınız nezdinde yapılan herhangi bir çalışma mevcut mudur?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-47275s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.