Öne Çıkanlar Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Nitelikli Personel A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı

İhbar/Şikayetlerin İşleme Alınma Süreci

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere Çin'in Vuhan şehrinde ortaa çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayatı olumsuz yönde etkilemiştir.

Bakanlığımız, hem pandemiyle mücadele edilmesi hem de vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerini en hızlı ve güvenceli şekilde alabilmeleri için tüm tedbirleri almaya ve gerekli çalışmaları yapmaya aralıksı olarak devam etmektedir.

Bu mücadelede şüphesiz en büyük yük sağlık çalışanlarımıza düşmektedir. Sağlık çalışanlarımız, kimi zaman ailelerinden ayrı kalmak pahasına da olsa, canla başla çalışarak sağlık hizmetinin aksamadan en hızlı ve güvenli şekilde vatandaşlarımıza sunulması için büyük bir fedakarlık örneği sergilemektedirler. Bu süreçte sadece pandemiyle mücadele etmekle kalmayıp bir yandan da aralıksız olarak diğer sağlık hizmetlerini sunmaya devam eden sağlık çalışanlarımızın görevlerini yaparlarken moral/motivasyonlarının en üst seviyede tutulması gerekmektedir.

Bilindiği üzere şikayet ve dilekçe hakkının kullanılması anayasal bir hak olmakla birlikte, dilekçelerin ilgili makamlara hangi kriterlere uyularak sunulması gerektiği ve işleme alınacak nitelikteki şikayet ve başvuruların hangileri olduğu hususları ilgili Kanunlarda (3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun) hüküm altına alınmıştır.

Ancak, taşra teşkilatımız ve çalışanlarımızdan yapılan geri bildirimlerde, ilgili birimlere intikal eden ihbar, şikayet ve başvurulara (CİMER, SABİM) istinaden muhakkik görevlendirmeleri yapıldığı, birim amirlerinin ön araştırması neticesinde detaylı bir inceleme başlatılmasına gerek olmadan işlemden kaldırılması gereken ihbar/şikayet/başvurular için sağlık çalışanlarından açıkama ve/veya ifade talep edildiği görülmüştür. Bu durum, hem yoğun iş temposu arasında sağlık çalışanlarının moral/motivasyonlarının düşmesine, hem de vatandaşlarımıza sağlık hizmetinin sunumunda aksaklık yaşanmasına sebep olmaktadır.

Sağlık çalışanlarımızın gereksiz yere inceleme/soruşturma süreçleriyle muhatap olmamaları yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı büyük önem arz ettiğinden, birimimize intikal eden başvuru, ihbar ve şikayetlerden somut bir konuyu ihtiva etmeyen, soyut nitelikteki iddia/ithamlara yer verilen ve detaylı bir inceleme yapılmasına gerek bulunmayanların öncelikle birim amirlerince değerlendirilerek ilgili sağlık personelinin ifade/açıklamasına başvurulmaksızın işlemden kaldırılması, yapılan ön değerlendirme neticesinde detaylı bir inceleme başlatılması kanaatine varılan ihbar/şikayet/başvurulara yönelik inceleme/soruşturma süreçlerinin de gizlilik esasına riayet edilmek suretiyle gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Müdürlüğümüzce tüm birim ve sağlık tesislerine gerekli duyuruların yapılarak dilekçe, ihbar ve başvurulara (CİMER, SABİM) yönelik yapılacak iş ve işlemlerde yukarıdaki hususlara riayet gösterilmesini önemle rica ederim.'' denilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:
Sağlık Bakanlığı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.