Öne Çıkanlar Ahilik ve Fetüvvet Dersi emekli maaşları Astromat Araştırma Projeleri Yarışması Tercih Danışmanlığı Kılavuzu CHP Ankara belediye başkan adayı Mansur Yavaş

Sağlık Çalışanlarının Yıpranma Payı Hakkına İlişkin Soru Önergesi

Sağlık kurumları vatandaşlarımıza 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Salgın sürecinde sağlık çalışanlarının nasıl bir özveri ile çalıştıkları bir kez daha görülmüştür. Sağlık çalışanları göreve başladıkları tarihten itibaren ağır iş yükü, uzun nöbet süreleri ile görev yapmaktadırlar.

Sağlık çalışanlarına ilişkin fiili hizmet zammı yani yıpranma payı süreleri 2018 yılında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Kamuoyunun baskısıyla çıkartılan kanun ihtiyacı karşılamaktan uzak kalırken sağlık çalışanlarının yıpranma süreleri diğer meslek gruplarının altında bırakılmıştır. Emniyet görevlilerimiz, askeri personel ve geniş bir meslek grubu 25 yıllık çalışmalarına karşılık 5 yıl erken emekli olurken, bu süre sağlık çalışanları için 1,5-2 yılı geçmemektedir. Cumhurbaşkanı yardımcıları, askeri personel, emniyet mensupları, infaz koruma memurları, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları gibi geniş bir çalışma grubuna uygulanan 360 güne 90 gün yıpranma payı sağlık personeli için 60 günde bırakılmıştır.

Sağlık çalışanlarına reva görülen bu uygulama toplum ve kamu vicdanını zedelediği gibi kamu çalışanları arasında eşitsizliğe yol açarak çalışma barışını zedelemektedir.

1- Sağlık çalışanlarının yıpranma sürelerine ilişkin eksikliğin giderilmesi konusunda kamuoyunda oluşan duyarlılık bilinmektedir. Sağlık personelinin yıpranma payının kanunda sayılan diğer meslek gruplarıyla aynı düzeye çıkartılması konusunda neden bir adım atılmamaktadır?

2- Sağlık çalışanlarının yıpranma payının 360 gün için 90 güne çıkartılması, fiili hizmet zammı hesaplanırken, yıllık ücretli izin, sıhhi iin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile eğitim, kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık sürelerinin bu hesaba dahil edilmemesi konusunda bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa kapsamı nedir?

3- Düzenlemenin sağlık çalışanlarının yıpranma hakkının yürürlüğe girdiği 3 Ağustos 2018 tarihinden itibaren geçerli olması yönünde yapılan bir çalışma var mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.