Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

Sağlık Meslek Lisesi Hemşirelik Bölümü Mezunlarının İstihdamına İlişkin Soru Önergeleri

Son mezunlarını 2017 yılında veren Sağlık Meslek Lisesi Hemşirelik Bölümü mezunu sayısı 2016 yılında 75 binlerde iken 2021 yılında ortalama 60 bin civarındadır. 201 yılından sonra Sağlık Meslek Liseleri Hemşirelik Bölümleri kapatılarak, hemşire yardımcılığına dönüştürülmüştür. 2012-2020 yılında atanan Ortaöğretim Hemşire Mezunları sayısı 15 bin 748 kişidir. Söz konusu bu durumda 8 yıl içinde yapılan atamaların sayısı, mezun sayısının sadece yüzde 20'sini karşılamaktadır.

1- Yapacağınız atamalarda ortaöğretim mezunlarının mağduriyetini gidermek adına herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

2- Bakanlığı'nızca yapılan 2020/14 son atamada, Ortaöğretim KPSS Sonuçları beklenmeyerek hemşireler eski puanları ile kadrolara yerleştirilmiş ve böylece 2020 KPSS'ye giren hemşireler mağdur edilmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi adına telafı bir atama olacak mı?

3- Üniversite hastanelerinde Ortaöğretim hemşirelerin teknik ve teorik becerileri görmezden gelinerek alımlar yok denecek kadar aza düşürülmüştür. Üniversite hastanelerinde Ortaöğretim hemşire sayıları artırılacak mıdır? Bu konu ile ilgili çalışma yapacak mısınız?

4- MEB'in yapacağı okullarda çalışacak sağlık personeli alımında, Ortaöğretim hemşirelere yönelik alımlar artırılacak mıdır?

5- Özel sektörde, Ortaöğretim mezunu hemşireler asgari ücret ile çalıştırılmakta olup bu durum sağlıkçılar arasında ücret eşitsizliğine sebep olmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

6- Yeni açılan şehir hastanelerinde sağlık personeli alımında Ortaöğretim hemşirelerinin alınmadığı görülmektedir. Bununla da ilgili herhangi bir çalışmanız olacak mı?

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/43874 Esas Numaralı 1 Nisan 2021 tarihli Sağlık Meslek Lisesi Mezunu Hemşirelerin Atamalarına İlişkin Soru Önergesi İYİ Parti Eskişehir Milletvekili ARSLAN KABUKCUOĞLU tarafından TBMM'ne sunuldu.

Ülkemizde sağlık alanında ihtiyaç duyulan kalifiye işgücü açığının kapatılması amacıyla 2008 yılında başlatılan sağlık reformları kapsamında Sağlık Meslek Liselerinde mezun olan hemşirelerin kamuda istihdamı yolu açıktır. 6514 sayılı 18 Ocak 2014 tarihli Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan değişiklik ile Sağlık Meslek Liselerinde hemşire olarak mezun olunması kaldırılmıştır.

Son mezunlarını 2017 yılında veren Sağlık Meslek Lisesi Hemşirelik Bölümü mezunu sayısı 2016 yılında 75 binlerde iken, 2012 yılında ortalama 60 bin civarındadır. 2017 yılından sonra Sağlık Meslek Liseleri Bölümü kapatılarak, hemşire yardımcılığına dönüştürülmüştür 2012-2020 yılında atanan Ortaöğretim Hemşire Mezunları sayılı 15 bin 748 kişidir. Söz konusu bu durum da 8 yıl içinde yapılan atamaların sayısı, mezun sayısı sadece %20'sini karşılamaktadır.

Bu bağlamda;

1- Sağlık Meslek Liselerinde hemşire olarak mezun olan gençlerin istihdamı konusunda bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

2- Ortaöğretim hemşire mezunlarının mağduriyetini gidermek adına bakanlığınızın çalışmaları nelerdir?

3- Bakanlığınızca yapılan 2020/14 son atamada, Ortaöğretim KPSS Sonuçları beklenmeyerek hemşirelerin eski puanları ile kadrolara yerleştirilmiş ve 2020 KPSS'ye giren hemşireler mağdur edilmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi adına telafi bir atama olacak mı?

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/39541 Esas Numaralı 8 Ocak 2021 tarihli Hemşirelik Bölümü Mezunlarına ve 2021 Yılında Yapılması Planlanan Atamalara İlişkin Soru Önergesi CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu tarafından TBMM'ne sunuldu.

Ülkemizde kaç Hemşirelik Bölümü mezunu vardır?

Hemşirelik Bölümü mezunları için 2021 yılında kaç atama öngörülmektedir?

Ülkemizde kamu ve özel hastanelerinde kaç Hemşirelik Bölümü mezunu açığı vardır?

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/40478 Esas Numaralı 29 Ocak 2021 tarihli 2021 Yılı İtibarıyla Sağlık Meslek Lisesi Mezunu Olup Atanamayan Hemşire Sayısına ve 2021 Yılı İçin Bu Kişilere Ayrılan Kontenjana İlişkin Soru Önergesi CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü tarafından TBMM'ne sunuldu.

1961 yılından sonra tüm ülkede sağlık meslek liseleri adı altında okullar açılarak nitelikli sağlık elemanı yetiştirmek amaçlanmıştır. 1995 yüksek sağlık şurası ve 1996 YÖK/SB arasındaki protokollerle sağlık mslek liseleri lisansa dönüştürülek üzere YÖK'e devredilmiştir. Bu karar sonrası sağlık meslek liselerine öğrenci alınmaması gerekirken mevcut hemşire açığı sebebiyle 2012 yılına kadar öğrenci alımını sürdürmüştür. 2014 yılından sonra ise sağlık meslek liselerinde hemşirelik branşı kaldırılarak yardımcı branşlar oluşturulmuştur.

En son mezununu 2017 yılında veren, sağlık meslek lisesi hemşirelik mezunlarının mevcut sayısı yaklaşık 60 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. 2012-2020 yılları arasında atanan lisans mezunu hemşire sayısı 73.877 (%82.42) iken 2012-2020 yılları içerisinde atanan ortaöğretim mezunu hemşire sayısı 15.748 (%17.57) kişidir. Hastanelere hemşire alım ilanlarında artık ortaöğretim mezunlarının tercih edilmemesi sebebiyle bir çok mezun kendi alanında çalışamamaktadır. Çözüm bekleyen ortaöğretim mezunlarının bilgilendirilmesi amacıyla sorularımın yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ediyorum.

Bu bağlamda;

1- 2021 yılı itibariyle atanamayan sağlık meslek lisesi mezunu hemşire sayısı kaçtır?

2- 2021 yılı için ortaöğretim mezunu hemşire açığı ne kadardır? Ne kadar ortaöğretim mezunu hemşire ataması yapılacaktır?

3- 30 Mart 2012 tarihinden önce sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümünden lisans hemşireliğe geçişlerde öğrencilere ek puan verilmemekteydi. Bu tarihten itibaren liselere kaydolan hemşirelere verilen puan kaldırıldıktan sonra yeterli temel dersleri işlemeyen daha çok mesleki derslere yönlendirilen öğrenciler şimdi lisansa geçişlerde zorlanmaktadır. Bu konuyla ilgili bir düzenlemeniz var mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.