Öne Çıkanlar Kurum Takip Sistemi Veri Girişi öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Hazine ve Maliye Bakanlığı engelli

Veteriner Hekim İstihdamına İlişkin Soru Önergeleri

Veteriner hekimler; hayvan sağlığı ve refahını koruyarak daha güvenilir, sürdürülebilir, çevreyi kirletmeyen ve istenmeyen maddelerden ari olan besleyici gıda teminine öncülük ederler. Veteriner hekimler, hayvan temelli gıda zincirinde önemli bir rol oynarlar. Gıda güvenliği ile halk sağlığını güvence altına almak ve zoonoz salgınlardan korunmak için veteriner halk sağlığına gereken önem verilmelidir. Zoonotik hastalıklar iş gücüne, ekonomiye, hayvan popülasyonlarına ve daha nice unsura ciddi zararlar verir ve halk sağlığı için tehlike altındadır. Zoonoz hastalıklar konusunda veteriner hekim istihdam etmek kamu sağlığı için önemli bir girişim olacaktır.

Tüm bunlara rağmen kamuda istihdam edilen veteriner hekim sayılarında azalma meydana gelmiş, kamuda son dönemlerde istihdam edilen veteriner hekim sayısı ise emekli olan veteriner hekim sayısını maalesef geçememiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde münhal kadro belirleme çalışmaları bir an önce başlatılmalı ve ardından zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ve sürü sağlığının korunması, gıda güvenliğinin sağlanması ve daha birçok konuda halka hizmet götürülmesi için veteriner hekim istihdamları gerçekleştirilmelidir.

1- 2021 yılı içinde veteriner hekim istihdamı düşünülmekte midir?

2- 2018-2021 yılları arasında kaç veteriner hekim emekli olmuş ve bu süreler içinde kaç veteriner hekim istihdam edilmiştir?

3- Veteriner hekim atamalarına dair herhangi bir ön çalışma bulunmakta mıdır?

4- Bakanlığınızın açıklamış olduğu şekilde kedi, köpek ve gelinciklerin çip ile kayıt edilip kontrol altında tutulması ve suni tohumlama projeleri dahilinde yeni veteriner hekim istihdamı gerçekleştirilecek midir?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-44031s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/47936 Esas Numaralı 1 Temmuz 2021 tarihli Veteriner Hekimlerin İstihdamına İlişkin Soru Önergesi CHP İstanbul Milletvekili MAHMUT TANAL tarafından TBMM'ne sunuldu.

Yıllarda emek sarf edip büyük bir özveri gösteren Veterinerlik Fakültesi mezunu gençlerimizin son dönemlerde tek gayesi istihdam sorununun çözülmesidir.

1- Türkiye'de kamu kurumlarında çalışan, istihdam edilen veteriner hekim sayısı kaçtır? Kamu kurumlarında veteriner hekim açığı bulunmakta mıdır? Şayet bulunmakta ise 2021 yılında veteriner hekim ataması yapılacak mıdır? Yapılacaksa ataması planlanan veteriner hekim sayısı ne kadardır ve hangi tarihte atamaları yapılacaktır?

2- Son üç senede Bakanlığınız bünyesinde istihdam edilen veteriner hekim sayısı kaçtır? İşbu yazılı soru önergesinin verildiği tarih itibariyle Bakanlık bünyesinde kaç kişilik veteriner hekim açığı bulunmaktadır?

3- Bakanlığınızca atama bekleyen veteriner hekimlerimiz için kadro açılmasına ilişkin bir çalışma yapılacak mıdır? Şayet yapılacaksa çalışmalara ne zaman başlanacaktır? Yapılmayacaksa gerekçesi nedir? Umutla atanmayı bekleyen veteriner hekimlerimizin mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

4- Üniversitelerin veterinerlik fakültesinden mezun olan vatandaşlarımızın gelecek planlaması yapması amacıyla kamu kurumlarına veteriner hekim alımı yapılıp yapılmayacağına ilişkin önceden yazılı ve görsel basın aracılığıyla kamuoyu bilgilendirmesi yapılacak mıdır?

5- KPSS'den atanmak için yeterli puanı alan veteriner hekimlerimiz kadro açılmadığından istihdam edilememekte ve tekrar sınava girmek zorunda kalmaktadırlar. Bilgilerin taze kalmasını sağlamak amacıyla kurslara giden; yüksek sınav giriş ücreti ödeyen, her seferinde büyük bir umutsuzluğa kapılan vatandaşlarımızın maddi manevi mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-47936s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.