Öne Çıkanlar Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Özel Eğitim Okulları Haftalık Ders Çizelgeleri 4B statüsü KYK 464 Personel Alım İlanı

YSK'nın 2023/1031 Sayılı Kararı

Anadolu Ajansı Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Hüseyin YILMAZ tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 17.05.2023 tarihli dilekçede; 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçiminin kamuoyuna doğru, tarafsız ve sağlık bir biçimde duyurulması adına yurt içi ve yurt dışında oy verme ve sayım işlemleri ile Ankara ATO Kongre Merkezinde toplanan yurt dışı oyları ile ilgili görüntü alınabilmesi için gerekli iznin verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

İstem; 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçiminde, yurt içi ve yurt dışında oy verme ve sayım işlemleri ile Ankara ATO Kongre Merkezinde toplanan yurt dışı oyları ile ilgili görüntü alınabilmesi için izin verilmesine ilişkindir.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un “Sandık çevresinde düzenin sağlanması ” başlıklı 82'nci maddesinde; “Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına aittir. Sandık çevresinde alınacak tedbirler, o sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimselerin seçim iş ve işlemlerini takip etmelerini engelleyecek mahiyette olamaz.

Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamaz.

Şu kadar ki, siyasi partilerin seçim kurullarına bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilciler, seçim kurullarınca önceden kendilerine verilen belge ile sandık çevresinde bulunabilirler. Medya mensuplarının sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde etmeleri serbesttir.” hükümleri yer almaktadır.

Yüksek Seçim Kurulunun 15.03.2023 tarihli, 2023/129 sayılı kararı ile kabul edilen Sandık Kurullarının Oluşumu ile Görev ve Yetkilerini Gösterir 135 sayılı Genelge’nin “Sandık çevresinde düzenin sağlanması ve yasaklar” başlıklı 19'uncu maddesinde; “Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı veya ihbar üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamaz. Şu kadar ki, siyasi partilerin seçim kurullarına bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilciler, seçim kurullarınca önceden kendilerine verilen belge ile sandık çevresinde bulunabilirler. Medya mensuplarının sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde etmeleri serbesttir (298/82-2).” düzenlemeleri yer almaktadır.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde;

- 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçiminde, yurt içi ve yurt dışında oy verme ve sayım işlemleri ile Ankara ATO Kongre Merkezinde toplanan yurt dışı oyları ile ilgili seçim iş ve işlemlerine engel olmamak kaydıyla haber amaçlı kısa süreli görüntü alınabilmesi için izin verilmesine,

- 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel seçiminde, haber amaçlı görüntü alınabilmesi için Kurulumuza başvurulması üzerine çeşitli kurum ve kişilere verilen izinlerin, 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçiminde de geçerli olduğuna karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç :

Açıklanan gerekçelerle;

1- 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçiminde, yurt içi ve yurt dışında oy verme ve sayım işlemleri ile Ankara ATO Kongre Merkezinde toplanan yurt dışı oyları ile ilgili seçim iş ve işlemlerine engel olmamak kaydıyla haber amaçlı kısa süreli görüntü alınabilmesi için İZİN VERİLMESİNE,

2- 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel seçiminde, haber amaçlı görüntü alınabilmesi için Kurulumuza başvurulması üzerine çeşitli kurum ve kişilere verilen izinlerin, 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçiminde de GEÇERLİ OLDUĞUNA,

3- Karar örneğinin;

a) Anadolu Ajansı Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Hüseyin YILMAZ'a,
b) İl ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına,
c) www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne gönderilmesine 17.05.2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.