Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

YSK'nın 2023/1034 Sayılı Kararı

Hadim İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 17.05.2023 tarihli ve 393931 sayılı yazıda; 298 sayılı Kanun'un 93'üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca görme engelli seçmenlerin o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilmesi için sandık kuruluna engelliliklerini gösteren sağlık raporu, engelli raporu gibi evrakları göstermesi gerekip gerekmediği hususunda görüş verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

İstem; Görme engelli seçmenlerin oy kullanırken diğer seçmenlerden yardımını alabilmesi için sandık kuruluna engelliliklerini gösteren bir rapor göstermesi gerekip gerekmediği hususunda görüş verilmesine ilişkindir.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un Yüksek Seçim Kurulunun görev ve yetkilerini düzenleyen 14'üncü maddesinin; Birinci fıkrasının üçüncü bendinde; "Bu Kanunda sözkonusu edilen bütün işlemlerin gerektirdiği form, evrak, liste ve görme engelli seçmenlerin kullanabilmesi için oy pusulalarına uygun şablon gibi her türlü basılı kağıdın tasarım ve baskısını yaptırmak, il ve ilçe seçim kurullarına zamanında ve ihtiyacı kadar ulaşımınısağlamak,"

"Birleşik oy pusulasının atılması ve işaretleme" başlıklı 93'üncü maddesinin; İkinci fıkrasında; "Körler, felçliler veya bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla malule refakat edemez." hükümleri yer almaktadır.

Yüksek Seçim Kurulunun 15.03.2023 tarihli 2023/129 sayılı kararı ile kabul edilen "Sandık Kurullarının Oluşumu, Görev ve Yetkilerini Gösterir 135 Sayılı Genelge"nin "Engelli seçmenlerin oy kullanması" başlıklı 30'uncu maddesinde; "Sandık kurulu başkanı tarafından görme engelli seçmenlere Yüksek Seçim Kurulunca oy pusulalarına uygun olarak hazırlanan şablon ile oylarını kullanabilecekleri hatırlatılır, talep etmeleri halinde oy pusulası sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla şablona yerleştirilmek suretiyle oylarını kullanabilirler (298/14-3, 93/2).

Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez (298/93-2).

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez, oy kullanma sırasında yardım edemez."

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; görme engelli olduğu belli olan seçmenlerden rapor istenilmesine gerek olmamakla birlikte somut olaya göre sandık kurulu başkanınca karar verilmesi gerektiğine karar verilmesi gerekmiştir.

SONUÇ:

Açıklanan nedenlerle;

1- Görme engelli olduğu belli olan seçmenlerden rapor istenilmesine gerek olmamakla birlikte somut olaya göre sandık kurulu başkanınca karar verilmesi gerektiğine,

2- Karar örneğinin;

a) Hadim İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına,
b) Tüm il ve- ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilmesine,
c) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Kurulumuzun www.ysk.gov.tr adresinde yayımlanmasına 17.05.2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.