Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

YSK'nın 2023/964 Sayılı Kararı

Adalet ve Kalkınma Partisi Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep ÖZEL tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 13.05.2023 tarihli dilekçede; 14 Mayıs 2023 tarihinde birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine esas olmak üzere, bazı ilçe seçim kurulları tarafından,sandık kurullarınca düzenlenen sandık sonuç tutanaklarının, partilerinin yetkililerine verilemeyeceğinden söz edildiği, ancak 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 8'inci maddesi kapsamında Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın, Türkiye Büyük Millet Meclisinde grupları bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından aday gösterildiği, buna bağlı olarak grup kararlarının Yüksek Seçim Kuruluna sunulduğu belirtilerek, yurt içinde ve yurt dışında oyların sayımı sonrasında, sandık kurullarınca düzenlenecek sandık sonuç tutanaklarının birer suretinin, partilerinde görevli kişilere verilmesi hususunda gerekli Kurul kararının alınması talep edilmiş olmakla, konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un "Sandık sonuç tutanağının düzenlenmesi ve ilanı" başlıklı 105'inci maddesinin; Birinci fıkrasında; "Sandık kurulu, her seçim türü için ayrı hazırlanmış sandık sonuç tutanağını, iki nüsha olarak, sayım ve döküm işlemleri sırasında elde edilen bilgilere ve sayım ve döküm cetveli sonucuna göre düzenler. Bu tutanakların ait olduğu bölümüne, her seçim türüne ilişkin bilgiler eksiksiz olarak işlendikten sonra, başkan ve üyeler tarafından ad ve soyadları yazılarak imzalanır ve sandık kurulu mührü ile mühürlenir."

Dördüncü fıkrasında; "Sandık sonuç tutanağının birer sureti, o seçim çevresinde seçime katılan ve talep eden siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine, yeteri kadar hazırlanarak sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalandıktan ve mühürlendikten sonra verilir. Bu tutanaklar, talep halinde öncelikle sandık kurulunun siyasi partili üyelerine imza karşılığı verilir. Ancak bu halde, o partinin müşahidine ayrıca tutanak verilmez. Müşahitlere verilecek sandık sonuç tutanakları, çok yapraklı kopyalı suret biçiminde hazırlanır. Sandık sonuç tutanağı verilen müşahit ve sandık kurulu üyelerinin ad ve soyadları ile temsilcisi oldukları siyasi partinin adı veya bağımsız adayın adı ve soyadı sandık kurulu tutanak defterine yazıldıktan sonra tutanağın teslim alındığına dair imzaları alınır." hükümleri yer almaktadır.

Öte yandan, Kurulumuzun 15.03.2023 tarihli ve 2023/129 sayılı kararı ile kabul edilen "Sandık Kurullarının Oluşumu, Görev ve Yetkilerini Gösterir" 135 sayılı Genelge'nin 43'üncü maddesinde; sandık sonuç tutanağının birer suretinin, sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalandıktan ve mühürlendikten sonra, seçime katılma yeterliliği olan ve talep eden cumhurbaşkanı adaylarının, siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine verilebileceği düzenlemesi yer almaktadır.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 298 sayılı Kanun'un 105'inci maddesi ve 135 sayılı Genelge'nin 43'üncü maddesi uyarınca, sandık sonuç tutanağının bir suretinin, seçime katılma yeterliliğine sahip olan ve talep eden cumhurbaşkanı adaylarının, siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine verilebileceğine karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç :

Açıklanan gerekçelerle;

1- Sandık sonuç tutanağının bir suretinin, seçime katılma yeterliliğine sahip olan ve talep eden cumhurbaşkanı adaylarının, siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine verilebileceğine,

2- Karar örneğinin;

a) Adalet ve Kalkınma Partisi Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep ÖZEL'e,
b) İl ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilmesine,
c) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce www.ysk.gov.tr adresinde yayınlanmasına 13.05.2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.