Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Mahmut Özer Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği öğretmen Mülakatın Kaldırılması

YSK'nın 2023/970 Sayılı Kararı

Adalet ve Kalkınma Partisi Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep ÖZEL tarafından Kurulumuz Başkanlığına verilen 13.05.2023 tarihli dilekçede; Yüksek Seçim Kurulunun 05.05.2023 tarihli ve 2023/827 sayılı kararı ile "seçim sonuçlarının alınacağı oda ve salonların bina girişlerine kamera sistemi kurulabileceğine ancak seçim günü sandıkların konulacağı binaların içerisine kamera sistemi kurulamayacağına" karar verildiği, ancak anılan kararın Beşiktaş İlçe Seçim Kurulunca yanlış yorumlanarak genişletildiği ve oy verme yeri olan okullarda, okulların kendisine ait olan ve daha önceden kurulu bulunan kameraların sökülmesinin istenildiği belirtilerek, söz konusu kararın doğru bir şekilde anlaşılması ve uygulanması için gerekli Kurul kararının alınması istenilmiş olmakla konu incelendi.

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ :

İstem, Yüksek Seçim Kurulunun 05.05.2023 tarihli ve 2023/827 sayılı kararının yanlış yorumlandığı belirtilerek, oy verme yeri olan okullarda, okulların kendisine ait olan ve daha önceden kurulu bulunan kameraların sökülmesinin istenildiği belirtilerek, söz konusu kararın doğru bir şekilde anlaşılması ve uygulanması için gerekli kararın alınmasına ilişkindir.

Kurulumuzun 15.03.2023 tarihli ve 2023/129 sayılı Kararına ekli "Sandık Kurullarının Oluşumu, Görev ve Yetkilerini Gösterir 135 Sayılı Genelge”nin "Sandık çevresinde düzenin sağlanması ve yasaklar" başlıklı 19'uncu maddesinde; "Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı veya ihbar üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamaz. Şu kadar ki, siyasi partilerin seçim kurullarına bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilciler, seçim kurullarınca önceden kendilerine verilen belge ile sandık çevresinde bulunabilirler. Medya mensuplarının sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde etmeleri serbesttir (298/82-2).

Sandık çevresinde seçmenin oyunu tam bir serbestlikle ve gizli şekilde kullanmasına veya sandık kurulunun görevini yapmasına engel olmaya kalkışanlar ile oy verme, oyların sayım ve dökümü veya tutanaklara geçirilmesi gibi tüm sandık başı iş ve işlemlerinin düzenini bozmaya kalkışanları, başkan uyarır. Bu uyarının gereğini yerine getirmeyen kimse, kolluk gücü çağrılarak sandık çevresinden uzaklaştırılır (298/82-3).

Sandık kurulu başkanının bu maddede belirtilen görevini yapmaması halinde, sandık kurulu karar alarak ilgili hakkında yukarıda belirtilen yetkiyi kullanır ve durumu derhal ilçe seçim kurulu başkanına bildirir (298/82-4).

Sandık çevresinde cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar, sandık kurulu başkanı veya üyelerinden biri tarafından yapılan çağrı ya da seçmenlerin ihbarı üzerine gelen kolluk güçlerince derhal sandık çevresinden uzaklaştırılır ve gerekli yasal işlem yapılır. Seçmenlerce ihbar, o yer kolluk güçlerine şahsen yapılır (298/82-5).

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde, yukarıda sayılan tedbirlere uymayanlar, cezaevi idaresinin görüşü alındıktan sonra, güvenliği zayıflatmayacak şekilde uygulama yapılarak, sandık çevresinden dışarı çıkarılır (298/82-6).

Bu madde uyarınca çağrılacak kolluk güçleri, başkanın talebine veya kurulun kararına uymak zorundadır. Bu madde uyarınca sandık çevresine gelen kolluk güçleri, başkanın talebine veya kurulun kararına uymak zorunda olup, çağrı veya ihbar sebebi ortadan kalkınca sandık çevresinden ayrılır (298/82-7).

Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri hariç, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dâhil olmak üzere resmî üniforma ve silah taşıyan kişiler, sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatına giremezler (298/82-8).

Sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatında hiç kimse, başkalarının görebileceği şekilde bir siyasi parti veya adaya ait rozet, amblem veya benzeri işaretler ya da propaganda amaçlı yayınlar taşıyamaz; yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapamaz. Bu fıkra hükümlerine uymayan kişiler kolluk güçleri tarafından uzaklaştırılır (298/82-9).

Sandık kurulunun görev yaptığı yerde cep telefonu ile görüşme yapmak yasaktır. Ancak sandık kurulu başkan ve üyelerinin, görevleri gereği yapacağı görüşmeler bu hükmün dışındadır. Bu hükme aykırı davranan kimseler kurul başkanı tarafından uyarılır. Bu uyarıya rağmen görüşmesini sürdüren kimse, derhal oradan çıkarılır (298/82-10).

Sandık çevresinde bir suç işlenmesi halinde, sandık kurulu, durumu tutanağa geçirir ve ilgili hakkında işlem yapılmak üzere kolluk güçlerini çağırır (298/82-11).

İlçe seçim kurulu başkanı, sandık çevresinde, sandık başı iş ve işlemlerinin düzen içinde yürütülmesini ve sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatında güvenliği ve 298 sayılı Kanun'da öngörülen yasaklara uyulmasını sağlayacak tedbirleri alır; seçmenin ve bu yerlerde bulunma hakkına sahip diğer kişilerin buralara serbestçe girmesini engelleyen veya güçleştiren her türlü hareketi önler. Bu kapsamda, ilçe seçim kurulu başkanınca verilen talimatlara sandık kurulları, mülki ve idari makamlar uymak zorundadır (298/82-12)."

Anılan Genelge'nin "Sandık çevresi dışındaki inzibat tedbirleri" başlıklı 20'nci maddesinde; "Sandık çevresi dışında, zabıtaya emir verme yetkisine sahip makamlarla, zabıta amir ve memurları tarafından alınacak tedbirler, seçmenin sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatına serbestçe girmesini engelleyici veya güçleştirici mahiyette olamaz (298/85)." hükümleri düzenlenmektedir.

Kurulumuzun 05.05.2023 tarihli ve 2023/827 sayılı kararı ile seçim sonuçlarının alınacağı oda ve salonların bina girişlerine kamera sistemi kurulabileceğine ancak seçim günü sandıkların konulacağı binaların içerisine kamera sistemi kurulamayacağına karar verilmiştir.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; oy verme yeri olan okullardaki kameraların il ve ilçe seçim kurullarınca yerinden kaldırılması işleminin yapılamayacağına, ancak sandıkların konulduğu sınıflardaki kameraların üstlerinin kapatılmasına veya mümkün olduğu takdirde oy verme günü kameraların devre dışı bırakılmasına karar verilmesi gerekmiştir.

S O N U Ç :

Açıklanan nedenlerle;

1- Oy verme yeri olan okullardaki kameraların il ve ilçe seçim kurullarınca yerinden kaldırılması işleminin yapılamayacağına, ancak sandıkların konulduğu sınıflardaki kameraların üstlerinin kapatılmasına veya mümkün olduğu takdirde oy verme günü kameraların devre dışı bırakılmasına,

2- Karar örneğinin;

a) Tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına,
b) Recep ÖZEL'e gönderilmesine,
c) Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce www.ysk.gov.tr internet adresinde yayımlanmasına 13.05.2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Anahtar Kelimeler:
YSKSeçim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.