Öne Çıkanlar 25. Cüz Arapça Okunuşu Ahilik ve Fetüvvet Dersi CHP Ankara belediye başkan adayı Mansur Yavaş emekli maaşları Astromat Araştırma Projeleri Yarışması

2020 Yılı İOKBS Detayları

Bilindiği üzere 5., 6., 7. ve 8. Hazırlık Sınıfı; 9., 10. ve 11. Sınıflar için İOKBS başvuru tarihleri 5-17 Şubat 2020 tarihleri arasındaydı.

5 Eylül 2020 tarihinde saat 10.00'da yapılacak 2020 Yılı İOKBS Sınava Giriş Yeri sınavdan en az 7 gün önce www.meb.gov.tr adresinden yayınlanacak olup sonuçlar 28 Eylül 2020 tarihinde ilan edilecek.

Okul müdürlükleri bünyesinde kurulan komisyonlar, idari ve mali açıdan sorumlu olacaklarından, burslulukla ilgili belgeleri dikkatlice inceleyecekler ve belgelerin eksik ya da yanlış olmaması için öğrenci velilerine rehberlik edeceklerdir. Başvurmak istediği kontenjana ilişkin belgelerini tamamlayan öğrencilerin işlemleri yapılarak “2020 İOKBS ADAY BAŞVURU BİLGİLERİ FORMU” komisyon üyeleri tarafından imzalanacaktır.

İOKBS’yi kazanan öğrencilerin bursluluğa yerleştirilmeleri için belirtilen tarihlerde başvuru yapmasından öğrenci velisi, bilgilendirme ve elektronik onaylamadan ise okul müdürlüğü sorumludur.

İOKBS’yi kazanan öğrencilerin bursluluğa yerleştirilmelerine ilişkin bu kılavuzda yer alan kurallar, bu kılavuzun yayım tarihinden sonra yürürlüğe girmiş olan yasama, yürütme ve yargı kararları gereğince değiştirilebilir. Böyle durumlarda izlenecek yol Bakanlıkça belirlenir ve kamuoyuna duyurulur.

Emekli öğretmenlerin bilgilerinin MEBBİS kayıtlarında yer almaması hâlinde bu durumdaki öğretmenlerin başvuru süresi içerisinde emekli olduklarına dair belgeyle birlikte il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine başvurarak durumlarını MEBBİS kayıtlarına işletmeleri gerekmektedir. 

Başvuru sayısına bağlı olarak gerekli görülen tüm sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflara yönelik olarak İOKBS, 05 Eylül 2020 tarihinde Türkiye saati ile saat 10.00’da yapılacak.

Sınav başvurusu 05-17 Şubat 2020 tarihleri arasında yapılmış, başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerin başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanmıştı.

Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri bursluluktan yararlanamayacaklardır.

Özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler İOKBS’ye müracaat edebilecekler; sınavı kazananlar Millî Eğitim Bakanlığına bağlı yurt içindeki resmî, örgün okul/kurumlara (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) 02 Ekim 2020 tarihine kadar kayıt/nakil yaptırmaları hâlinde bu haklarından yararlanabileceklerdir.

Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrencilerin özel okullara devam etmeleri durumunda bursluluk hakları devam edecektir.

Ortaöğretim kurumlarında ortaöğretim süresi boyunca, bir defaya mahsus olmak üzere, parasız yatılı öğrenciler bursluluğa, burslu öğrenciler parasız yatılılığa geçebilir. Burslu öğrencilerin parasız yatılılığa geçişleri sınavsız, parasız yatılı öğrencilerin bursluluğa geçişleri ise Bakanlıkça her yıl merkezî sistemle yapılan bursluluk sınavına başvuru şartlarını taşımaları ve sınavı kazanmaları hâlinde gerçekleşecektir. Parasız yatılı olarak öğrenimine devam eden öğrencilere ayrıca burs verilmez.

Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının; %10’u “Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler”e, %5’i Bakanlığa bağlı resmî okul veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan, emekli olan veya vefat eden öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarına, %5’i ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul, özel eğitim ortaokulu veya imamhatip ortaokulu bulunmayan öğrencilere, %80’i (a), (b) ve (c) bentleri dışında kalan öğrencilere ayrılır.

5-6-7. Sınıflar için Türkçe'den 25, Matematik'ten 25, Fen Bilimleri'nden 25, Sosyal Bilgiler'den 25 soru sorulacak. 8. Sınıflar için Türkçe'den 25, Matematik'ten 25, Fen Bilimleri'nden 25, Sosyal Bilimler (T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)'den 25 soru sorulacak. Hazırlık Sınıfı (8. Sınıf müfredat programından hazırlanacaktır.) için Türkçe'den 25, Matematik'ten 25, Fen Bilimleri'nden 25, Sosyal Bilimler (T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)'den 25 soru sorulacak. 9-10-11. Sınıflar için Türk Dili ve Edebiyatı'ndan 25, Matematik'ten 25, Fen Bilimleri (Fizik, Kimya ve Biyoloji)'nden 25, Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)'den 25 soru sorulacak.

Sınavda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler için; 5, 6 ve 7’nci sınıflara Sosyal Bilgiler dersinden; 8, hazırlık sınıfı, 9, 10,11’inci sınıflara Sosyal Bilimler derslerinden (aynı sınıf seviyesindeki öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi soru sayısı oranında) sorular yer alacaktır. 

Sınavda 4’er seçenekli 100 soru sorulacak olup adaylara 120 dakika süre verilecek.

KILAVUZ : http://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_08/17130029_2020_YlkoYretim_ve_OrtaoYretim_KurumlarY_Bursluluk_SYnavY_BaYvuru_ve_Uygulama_KYlavuzuGuncel.pdf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.