Öne Çıkanlar Kamu Birliği Konfederasyonu yüz tanıma sistemi Kurum Takip Sistemi Veri Girişi Haziran Dönemi İsteğe Bağlı Sözleşmeli

2021-YDUS (2. ve 3. Grup) Ek Tercihleri Duyurusu

Adaylar tercihlerini, bireysel olarak ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak elektronik ortamda yapabileceklerdir.

Tercih ve yerleştirme işlemlerinde, 2021-YDUS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacaktır. Adayların tercihlerini yapmadan önce ilgili kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.

Adayların ek tercih işlemlerinde ek tercih süresince yayımlanan tablolardan yararlanmaları gerekmektedir. 

Adaylar, tablolarda yer alan programların önceki yılın YDUS yerleştirme sonuçlarında varsa en küçük puanlarına, ÖSYM’nin internet adresinden ulaşabilirler. Adayların tercih ettikleri dalların özelliklerine uygun sağlık koşullarına sahip olmaları gerekir.

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 12. maddesi gereği, YDUS sonucuna göre yerleştirme yapılabilmesi için uzman olma şartı aranmaktadır. Adayların tercih işlemlerini yapabilmeleri için tercih ekranında ilgili ana dalda uzman olma tarihlerini belirtmeleri gerekmektedir. 

7151 sayılı SAĞLIKLA İLGİLİ BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN’un 20. maddesi ile 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Tabipler, Devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan ana dallarda uzmanlık eğitimi yapmak için asistanlık sınavlarına katılabilir ve uzmanlık eğitimine başlayabilirler. Ancak yan dalda veya birden fazla uzmanlık dalında eğitim yapmak üzere asistanlık sınavına girebilmek için Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanmasına 9 aydan daha az bir süre kalmış olması ve uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için de Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanması şarttır.”. 

Bu doğrultuda, yan dalda uzmanlık eğitimi için uzmanlık eğitimi programlarına yerleştirilenlerden, atanmak için kurumlara başvuranlardan Kanuna uygun olarak; Devlet Hizmeti Yükümlülüğünü tamamladığına dair belge/Devlet Hizmeti Yükümlülüğünün tamamlanmasına 9 aydan daha az bir sürenin kaldığına dair belge istenecektir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan adayların, tercihte bulunsalar dahi sınavları ve tercihleri geçersiz sayılacaktır.

TERCİHE AÇILACAK ALANLAR:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

İç Hastalıkları

EK YERLEŞTİRMEYE İLİŞKİN BİLGİ

Ek yerleştirme tercih işlemleri, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden aday tarafından, bireysel olarak internet aracılığıyla yapılacaktır. Ek yerleştirme, 2021- YDUS Başvuru Kılavuzu’nda yer alan ilke ve kurallara göre yapılacaktır. Ek yerleştirme ücreti 25.00 TL’dir. Ücret, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır. Banka/ATM’den ödeme yapılmamalıdır. Adaylar, bu ücreti tercih işlemlerini tamamladıktan sonra tercih süresince ve tercih süresinin bitiminden sonraki ilk gün saat 23.59’a kadar yatıracaklardır. Bu ücreti yatırmayan adayların yapmış oldukları tercihleri, yerleştirme işlemine alınmayacaktır.

ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından yerleştirme ücreti alınmaz. 

Bu bilgisi ilgili kurumlarca onaylanmayan adayların tercihleri sistemden silinecek, yerleştirme işlemine alınmayacaktır.

SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ÖNEMLİ UYARI!

Uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adayların ileride hukuki sorunlarla karşılaşmaması için tercihlerini T.C. vatandaşı olarak yapmaları gerekmektedir. Bu nedenle, uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklu adaylar yabancı uyruklular için ayrılmış kontenjanları tercih edemeyeceklerdir.

TABLOLAR İLE İLGİLİ ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR

Bk. 1 Başkent Üniversitesi Tıp Fakültelerinde uzmanlık öğrencileri 2547 sayılı Kanun hükümlerine göre ataması yapıldıktan sonra, İş Kanunu hükümleri uyarınca üniversite tüzel kişiliği ile aralarında imzalayacakları hizmet akdine istinaden istihdam edileceklerdir. Bu uzmanlık öğrencileri, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesinde ve bu Fakültenin bulunduğu Ankara'daki Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde öğrenimlerine devam edeceklerdir.

Bk. 3 Tıp eğitimi dili İngilizce olduğundan bu üniversite ile ilgili programları tercihlerinde gösterecek adayların alanlarında seminer verebilecek düzeyde İngilizce bilmeleri zorunludur. İngilizcesi yeterli olmayan adaylar bu programlara yerleştirilmiş olsalar bile atamaları yapılmaz.

Bk. 4 Bu üniversitenin Tıp Fakültesinde yan dal uzmanlık öğrencileri özel kanunlardaki hakları saklı kalmak kaydıyla (2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu vb.) İş Kanunu ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu hükümlerine tabidir.

Bk. 7 T.C. Hükümeti Sağlık Bakanlığı ile K.K.T.C. Hükümeti Sağlık Bakanlığı arasında 24 Mart 2008 tarihinde imzalanan "Sağlık Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma’nın 5. maddesi gereğince, bu kadrolara KKTC uyruklu doktorlar başvurabilirler. Bu dallarda ihtisasını tamamlayanlar KKTC de iki yıl süre ile mecburi hizmet yapmaları ve ihtiyaç halinde hekimlerin oluru da alınarak bu sürenin en fazla 2 yıl daha uzatılması sağlanacaktır. KKTC de mecburi hizmetini yapmayan hekimler Türkiye’de mesleklerini icra edemeyeceklerdir.

Bk. 9 İstanbul Medipol Üniversitenin Tıp Fakültesinde araştırma görevlileri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu hükümlerine göre atanması yapıldıktan sonra, 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uyarınca üniversite tüzel kişiliği ile aralarında imzalayacakları hizmet akdine istinaden istihdam edilecektir.

Bk. 11 Uzmanlık eğitimi Protokollü programları ile ilgili detaylı bilgiye https://tuk.saglik.gov.tr/TR-30216/protokollu-programlar.html adresinden ulaşılabilir.

Bk. 13 Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitimlerini Tıpta Uzmanlık Kurulunun 20.06.2014 tarihli ve 58/488 numaralı kararına göre 5 yıl olarak tamamlayarak uzman olanların Yoğun Bakım yan dalında yapacakları uzmanlık eğitiminin süresi 2,5 yıl (30 ay) olacaktır. 

Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitimlerini Tıpta Uzmanlık Kurulunun 20.06.2014 tarihli ve 58/488 numaralı kararına tamamlamayanların Yoğun Bakım yan dalında yapacakları uzmanlık eğitimi süreleri 3 (üç) yıl olacaktır.

Tablo 2: https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/YDUS/TERCIH/EK/GRUP-2-3/tablo2_19072022.pdf 

Tablo 3: https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/YDUS/TERCIH/EK/GRUP-2-3/tablo3_19072022.pdf 

Tablo 5: https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/YDUS/TERCIH/EK/GRUP-2-3/tablo5_19072022.pdf 

Anahtar Kelimeler:
ÖSYMYDUS
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.