Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

2022 LGS Sınav Tarihi Belli Oldu

Milyonlarca öğrencinin merak ve heyecanla beklediği 2022 LGS Sınavı tarihi açıklandı. Milli Eğitim Bakanı Özer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 8. sınıf öğrencilerine yönelik merkezi sınavın 5 Haziran 2022'de düzenleneceğini açıkladı ve ''İnşallah rahat bir şekilde çok stres yapmadan sadece bizim o gönderdiğimiz, yayımlamış olduğumuz soruları, çalışma fasiküllerini de takip ederek rahat bir şekilde hazırlanabilecekler. LGS sınavıyla sadece yüzde 10'luk, yüzde 13'lük dilimdeki okullara öğrenci alınıyor, yani diğer aslında liselere geçiş sistemi bağlamında. Yani 90'ı zaten sınavsız bir şekilde yerleştiriliyor ve istedikleri okul türlerine yerleşebilme imkânı var. Son yıldaki LGS yerleştirmelerine, yüzde 92'si ilk 3 tercihindeki bir okul türüne yerleşebildi. Köklü değişiklikler yerine iyileştirme kültürünü sisteme enjekte etmemiz gerekiyor, LGS'de de bunu gösterdik. LGS'de kitleleri panikleten yine mi bir değişiklik olacakla ilgili hiçbir sürpriz yapmadık, sadece süreci iyileştiren adımlar attık, çok daha suhuletli bir şekilde yerleşme imkânı oldu ve öğrencilerin, velilerin memnuniyeti de arttı.'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Meslek eğitimi ülkelerin kalkınmalarında en önemli araç. Eğer siz mesleki eğitimi dizayn etmezseniz, mezunların iş hayatına girdiklerinde eksikleri ortaya çıkar. Bizim MEB olarak en önem verdiğimiz tür mesleki eğitim. Özellikle burada yaptığımız en önemli kırılma noktası. İşverenlerin bu eğitimlerin her noktasında olması. Tüm sektör temsilcilerinin hepsini eğitim her noktasına dahil ettik. Sürekli bir yenilenme içerisindeyiz. Mesleki eğitimin kalitesiyle ilgili işverenlerle birlikte planlıyoruz. İşverenler başarılı öğrencilere burs takviyesinde bulunuyorlar ve mezun olduklarında istihdam sağlıyorlar.

Kat sayı sorunu da mesleki eğitimlerde büyük sorun yarattı. Şimdi gelinen noktada görüyoruz ki mesleki eğitimde öğrenciler yönelmeye başladılar. Ankara Fen lisesiyle aynı puanda ASELSAN mesleki lise öğrenci aldı. Mesleki eğitimde bir dönüşüm başladı. 99 kat sayısındaki uygulama 10 yılın üzerinde uygulandı. Ve bu travma yavaş yavaş toparlanıyor. 

Mesleki teknik anadolu lisesinde 4 yıllık eğitim var. Mesleki eğitim merkezi ise haftada bir gün okula diğer tüm günlerde işletmelerde eğitim aldıkları bir merkez. Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitiminin tam karşılığı. Teknik anadolu liselerinde eğitim aldıkları alanda istihdam oranı yüzde 10'ların altında. 

Türkiye'deki en büyük problemlerden biri şu. Mezunlardan mesleğini yapanlar ile yapmayanlar aynı ücreti alıyor. O zaman ne yapıyorsunuz başka alanlarda istihdam arıyorsunuz. Eğitim aldığı alanda iş yapanların daha yüksek maaş alması lazım. Biz 1.3 milyon öğrencimiz mesleki teknik anadolu liselerinde eğitim alıyor. Mesleki eğitim merkezlerine ağırlık vermemiz lazım. 

Organize Sanayi Bölgeleri, mesleki eğitim için çok kritik bölgeler. Sayın Cumhurbaşkanımız OSB'lerde mesleki eğitim merkezi kuracağımızın müjdesini vermişti. 164 daha mesleki eğitim merkezleri kurduk. OSB'lerdeki tüm şirketler, oradaki merkezlerden aradığı elemanı bulabilecek. Sanayicimizin "Aradığım elemanı bulamıyoruz" gibi bir mazereti yok. Meslek okulları geri döndü. 

Artık MEB dinamik bir şekilde süreci izliyor. Oturuyorum sektör gelsin bana gibi bir durumumuz yok. Herkes ile temas halindeyiz. Normalde bir talep olur sonra bürokrasiye takılır. Şuan tam tersi, bugün karar veriliyor, yarın yapılıyor.

Mesleki eğitim merkezlerinin 3 avantajı var. Ortaokul mezunu olmanız yeter, yaş sınırı yok. 4 yıllık eğitimde her ay asgari ücretin 3'te biri kadar maaş alıyorlar. Yeni düzenlemeyle bu maaş yükü tamamen kaldırıldı. Tamamını devlet karşılıyor. Artık mesleki eğitim merkezleri işveren için cazip olmuştur. Kalfalar artık asgari ücretin yarısı kadar maaş alacak. Bunun da tamamını devlet karşılayacak. Yeni durumda artık 2022 yılı itibariyle mesleki eğitim merkezlerine devam edenler 1400 lira para alacaklar. Müthiş bir cazibe var. 

İlk defa otellerin içerisine Mesleki Eğitim Merkezleri kuracağız ve ilk defa yabancı dil eğitimi olacak. Tüm okullarımızda fikri mülkiyet ile seferberlik başlattık. Mesleki eğitimde 50 tane ARGE Merkezi kurduk. Bizim hedefimiz 2021 yılında 223 ürünün patentini almaktı. Yüzde yüz oranında hedefi aştık. Şimdi bu kültürü genişletmek istiyoruz.'' dedi.

Öğrenciye şiddet konusunda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Okullarımızda, tüm eğitim sistemimizde öğretmenin öğrenciye, öğrencinin öğretmene, öğrencinin öğrenciye, öğretmenin öğretmene uyguladığı zorbalık ve şiddete sıfır tolerans gösteriyoruz. Tüm süreçleri takip ediyoruz. Sadece Aksaray değil, İzmir'deki olayda da Bakanlığımız, valilerimiz ile il milli eğitim müdürlerimiz ile tüm süreçleri takip ediyor. Yani herkes için, çocuklarımız için, öğretmenlerimiz için eğitim kurumlarını güvenli hale getirmekle ilgili en ufak bir tavizimiz yoktur. Sonuna kadar süreçleri takibe devam edeceğiz ve gerekli her türlü işlemleri tesis ettiğimiz gibi bu kültürü de inşallah okullarımızda yaygınlaştırırız. Sadece öğretmen ile öğrenciye değil, akran zorbalığına da sıfır tolerans.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
LGSMahmut Özer2022 LGS
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.