Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Maden Çalışanları Fatma AFYONCU öğretmen Murat Kurum

70 Bin İşçimiz Kadro Bekliyor

Genel Başkan Vekili Hüseyin Öz, ''Zor bir işkolundasınız, çalışma koşullarının ağır olduğu bir işkolundasınız. Böylesine ağır, tehlikeli, meslek hastalıklarının kaçınılmaz olduğu bir iş kolunda büyük gayretler göstererek buralara geldiniz. Sendikamız ve HAK-İŞ Konfederasyonumuz da sizin hayatınıza dokunmak üzere emek veriyor, gayret gösteriyor.

Sendikamız genç, dinamik ve hareketli. İşkolunda çalışanların umudu olmak için, geleceği inşa etme için büyük çaba içerisindeyiz. İşkolunda kayıtlı olan işçilerimizin yüzde 30’u sendikalarımıza üyeler. Geriye kalan yüzde 70’ini sendikalarla tanıştıramadık.

Sendikalı işyerlerimizde her şeyden önce çalışma koşullarının kayıtsız ve sendikasız istihdam gerçekleştirilen işyerleri ile kıyaslandığında ileri düzeyde olduğunu ve iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin en üst düzeyde alınması konusunda gayret edildiğini biliyoruz. Bütün bunlara rağmen iş kazaları, meslek hastalıkları elbette ki oluyor. Sendikamızın Çorum’daki işyerinde talihsiz bir kazada ve İstanbul’da yine Kovid-19’a yakalanmış bir işçimizi kaybettik. Hayatlarını kaybeden işçilerimizin ailesine ve mesai arkadaşlarına sabırlar diliyoruz.

Sendikalı olmak büyük bir öneme sahip. Henüz ulaşamadığımız, sendikamız çatısı altında buluşmamız gereken kardeşlerimiz var. Genç ve dinamik sendikamızda, iş kollarımızda çalışanların sayısına baktığımızda daha çok çalışmamız gerektiğini söylemeliyiz. Genel Başkanımız Mahmut Arslan himayesinde örgütlenmeye büyük önem verdik ve bu konuda önemli bir mesafe kaydettik. Yeni sendikalar kurduk ve bu sendikalarımız büyük başarılara imza attılar.

Sayın Genel Başkanımız Mahmut Arslan aramızda değiller. Bugün mazlum coğrafya Afrika’nın iki ülkesini ziyarette bulunuyorlar. Konfederasyon olarak genel kurul kararımıza dayanarak, ülkemizin, bölgemizin ve bütün dünyanın mazlumlarına bizim borcumuz vardır ve onların bizden alacakları vardır. Başta çalışma hayatında mazlum ve mağdur kardeşlerimiz olmak üzere, nerede mağdur olmuş, zulme uğramış, hakkı gasp edilmiş kardeşimiz varsa bizlerin onların yanında olması gerekiyor.

Konfederasyon olarak, üye sendikalarımız olarak işverenlerimizin ikna edilmesi bizlere düşüyor. Çalışanlar ikna edemezse biz onların ayağına gideceğiz ve çalışanların sendikalı olması konusunda onları ikna etmeye çalışacağız.

Cam, seramik çimento işkolunda çalışanlarımız bizlerle buluşmak istiyor. Bizler yılmadan, bıkmadan işverenlerimizi ve çalışanlarımızı ikna etmemiz gerekiyor. Bundan sonra da bütün sendikalarımız olarak Konfederasyonumuzun çatısı altında elbirliğiyle, birbirimize destek olarak bu mücadeleyi devam ettirmemiz gerekiyor.

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak hem ülkemiz hem de çalışanlarımız için bugün vazgeçilmez bir durumdayız. Konfederasyonumuzu ve sendikalarımızı ülkemizin vazgeçilmez parçası olarak görüyoruz ve konfederasyonumuzun güçlenmesi için çalışıyoruz. HAK-İŞ’in gücü ülkemizin gücü, ülkemizin gücünün de HAK-İŞ’in gücü olduğunu biliyor ve buna yürekten inanıyoruz.

Özellikle 2018 yılı içerisinde KHK ile kamuda sürekli işçi kadrolarına geçen arkadaşlarımızın, yerel yönetimlerin şirketlerinde sürekli işçi pozisyonuna geçen arkadaşlarımızın o kararnamenin uygulamasından doğan bir kısım sorunları olduğunu belirtmek istiyorum. Kamu çerçeve protokolünün imzalanması aşamasında, Bakanlığımız, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ olarak ortak bir anlayışı ortaya koyduk. Kamu çerçeve sözleşmesi bugün sorunsuz bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Sürekli işçi kadrolarındaki işçilerimizin tayin, becayiş, erken emeklilik gibi sorunları var. Bunların terfileri ile ilgili sıkıntılar var. Sayın Bakan Yardımcımızın huzurunda bu sorunların çözülmesi konusunda taleplerimizin devam ettiğini, sorunların çözümü konusunda yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtmek istiyorum.

KİT’lerde çalışan 70 bin arkadaşımız bu kararnameden istifade edemediler ve kadroya geçemediler. Orada da bir mağduriyetin olduğunu ifade etmek istiyorum. Her toplantımızda, işyerlerinde bu kardeşlerimizin sorunları ve talepleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu arkadaşlarımızın kadrolarına geçirilmesi konusunda talepleri var. Biz de bunu bakanlığımızdan talep ediyoruz. Geçici ve mevsimlik işçi kardeşlerimiz var bunların büyük sorunları var. Çalışma sürelerinin yükseltilmesi kadroya geçirilmesi ve sigortalılık konusunda da talepler var. Bu çalışanlarımızın da taleplerinin takipçisi olduğumuzu belirtmek isterim.

Gıda, akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve kiralar başta olmak üzere bütün vatandaşlarımızı ilgilendiren artış trendi devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına bakıldığında yılda bir kez yılbaşında toplandığını biliyoruz. Enflasyondaki artış ve ücretlerdeki erimeye bağlı olarak komisyon tekrar toplanacak ise bütün çalışanlarımızın temsilcilerinin o komisyonda buluşturulmasını arzu ediyoruz. Konfederasyonlarımızın ve sendikalarımızın ve sendikasız çalışanlarımızın da bu komisyonda temsil edilmesini istiyoruz. Yeniden toplanacak komisyonda çalışanlarımızın mağdur olmayacakları geleceğe umutla bakacakları yeni bir asgari ücretin tespit edilmesini bekliyoruz.

Metin Özben Başkanımız, bu sendikanın kuruluşunda büyük bir emek verdi. Sendikamızın kuruluşundan bugüne kadar, konfederasyonumuzun ilkelerinden ve prensiplerinden hiçbir zaman ayrılmadılar ve uyum içerisinde, büyümek ve gelişmek için bu sendikayı işkolunun en büyüğü yapma konusunda büyük bir mücadeleyi ortaya koydular. Bu genel kuruldan sonra da genel başkanımızın liderliğinde göreve gelecek arkadaşlarımız aynı kararlılığı ortaya koyacaklar. HAK-İŞ bütün sendikalarımız için büyük bir şemsiyedir. Sendikalarımız konfederasyonumuz şemsiyesi altında varlıklarını bütünleşerek hissederek faaliyetlerini devam ettiriyorlar.'' dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, ''HAK-İŞ olarak bütün problemlerde çözüm için var olan, işçilerimiz ve sendikal hareket için gayret sarf eden bir konfederasyonuz. Bütün sorunlarla iç içeyiz ve sorunlarımızın çözümü noktasında Çalışma Bakanlığımızla çalışmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Sosyal çevrelerle ve Çalışma Bakanlığımızla çalışırken doğru bildiğimizi en iyi şekilde ortaya koyuyoruz. Sosyal diyalog içerisinde çalışmaktan büyük gurur duyduğumuzu Genel Kurulumuzda bir kez daha belirtmek istiyorum.'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal, ''Genel kurulumuzun HAK-İŞ Konfederasyonumuza, ülkemize, hayırlı olmasını diliyorum. Aranızda olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Öncelikle HAK-İŞ Genel Başkanvekilimizin taleplerini ve isteklerini not ettim. AK Parti kurulduğu günden itibaren işçinin, alın terinin her zaman yanında olmuştur. Yaptıklarımız bunların bir ispatıdır. Kamu çerçeve protokolü ile bizler bunu bir kez daha gerçekleştirmiş olduk. Asgari ücret konusunda komisyonda görevliydim. Şimdi de 3600 ek göstergede komisyon başkanıyım. İnşallah orada da kamuda çalışan arkadaşlarımızın sevineceği bir sonuç çıkaracağız.

Biz her zaman alın terinin ve emeğin yanındayız ve onları koruyacağız. Bu yaşananlara geniş perspektiften bakmanızı istiyorum. Bu ülke hepimizin ve hep birlikte sahip çıkacağız. Sizlerin hayır dualarını her zaman hissettik ve bundan sonra da hissetmek istiyoruz. Çok güzel günler bizleri bekliyor. Bu sıkıntıları atlattıktan sonra hiçbir güç bu ülkeyi tutamaz.

HAK-İŞ’in ilkelerini ve duruşunu bizler biliyoruz. Her zaman yanında olduğumuzu da belirtmek istiyorum. Genel Kurulumuzun hayırlı olmasını, seçilecek olan başkan ve yöneticilerimize de başarılar diliyorum.'' dedi.

Öz Toprak-İş Genel Başkanı Metin Özben, ''Konuşmama başlamadan önce bizden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a her sıkıştığımızda bize her zaman yardımlarını esirgemeyen teşkilatlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcılarımız Dr. Osman Yıldız’a teşekkür etmek istiyorum. İyi ki varlar. Kardeş sendika başkanlarımıza, başkan yardımcılarımıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum.

Bizim şunu iyi bilmemiz lazım ki HAK-İŞ olmadan biz hiçiz. Her nereye gitsek Öz Toprak-İş Sendikası demiyorlar. HAK-İŞ’ten misiniz? diyorlar. Onun için HAK-İŞ bizim çatımız, biz o çatı altında rahatlıkla örgütlenmemizi onların desteği ile yapmaktayız.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
KadroIşçiTaşeron Işçi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.