Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Tamer Karadağlı Adalet Bakanlığı Mülakatın Kaldırılması Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Taşeron Düzenlemesinde Kapsam Dışı Kalan İşçilere İlişkin Soru Önergesi (8 Mart 2021)

696 Sayılı KHK ile çıkarılan taşeron düzenlemesi neticesinde; 5018 Sayılı Kanun'un dışında kalan 36 farklı özel bütçeli kuruluştan sadece 8'ü kapsama alınırken, aralarında Merkez Bankası, Ziraat Bankası ve TRT'nin de yer aldığı 26 özel bütçeli kuruluş kapsama alınmadı. Öte yandan 26 farklı Kamu İktisadi Teşebbüsü de dışarıda kaldı. Böylece bu özel bütçeli kuruluşlar ve KİT'lerde çalışan taşeron işçilere haksız şekilde kadro yolu kapatılmıştır.

KHK ile kapsama alınan kamu idarelerinde çalışan tüm taşeron işçilere kadro verilmemiş, KHK'nın 127. maddesi ile sadece ''personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında'' çalıştırılan taşeron işçilerin kadroya alınması düzenlenmiştir. Böylece hizmet alımı ihalelerinde çalışan ancak ihalesi ''personel çalıştırılmasına dayanmayan'' işçiler kapsam dışında tutuldu. Hizmet alımı ihalelerinde personel gideri yüzde 70'in altında ise, ihale ''personel çalıştırılmasına dayalı ihale'' sayılmamıştır. Bu yüzden personel giderinin yüzde 70'in altında düşebildiği birçok farklı hizmet alımında çalıştırılan taşeron işçiler dışarıda kalmıştır. Ayrıca taşeron düzenlemesini içeren 696 Sayılı KHK'ya rağmen kadro verilmeyen binlerce taşeron işçisi bulunmaktadır. Hizmet alım sözleşmesine tabi çalışanlar sözleşme sonunda işsiz kalmaktadır. Kamuda kiralık araç şoförleri gibi, sağlıkta hastane bilgi işlemcilerine, görüntüleme çaışanlarına, sosyal tesis çalışanlarına ne yazık ki kadro verilmemiştir. KİT çalışanları kadro hakları verilmediği için mağdurdur. Enerji, Karayolları, Demiryolları, PTT, Devlet Su İşleri, Milli Park, orman çalışanları, güvenlik çalışanları gibi KİT'lerde çalışan yüzlerce işçi kadro beklemektedir. Belediyelerde kadro beklerken şirket kadrosuna alınanlar da mağdurdur. Milli Eğitim'de ''Toplum Yararı'' projesi kapsamında çalışanlara da kadro verilmelidir.

Ülkemiz genelindeki ekonomik sıkıntılar da göz önüne alındığında; özlük, sosyal ve ekonomik hakları bakımından ilgili şoförlerin ve işçilerin mağduriyetlerinin ivedilikle giderilmesi; adalet, eşitlik ve hakkaniyet ilkeleri doğrultusunda çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

Bu çerçevede;

1- 696 Sayılı KHK sonrası mağduriyet yaşayan ilgili personelin adalet, eşitlik ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde özlük, ekonomik ve sosyal hakları hususunda herhangi bir iyileştirme çalışmanız mevcut mudur?

2- Kapsam dışında bırakılan işçilerin tamamının kapsam içine alınması hususunda düzenlemeler ne zaman yapılacaktır? Bir takvim açıklar mısınız?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.