Öne Çıkanlar Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun 2024 Yılı Nisan Ayı Yay Burcu Aşk Yorumu A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler Nitelikli Personel Ahmet Selçuk İlkan

Enfes Bayram Baklavası (Fındıklı, Fıstıklı, Cevizli, Büzme, Soğuk) Tarifleri

Bayramlarda ağızları tatlayan Baklava oldukça çeşitli şekillerde ve malzemelerle hazırlanabilmektedir. En çok tercih edilen ise Ev Baklavası'dır. Ardından fındıklı, fıstıklı, cevizli baklava da bayramlarda en çok tercih edilen baklavalardandır. Bayramda, sevdiklerinize ikram edebileceğiniz birbirinden özel ve güzel baklava tarifleri haberimizde.

BÜZME BAKLAVA

Hamuru için:

2 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 çay kaşığı kabartma tozu
Bir fiske tuz

Yağlamak için:

125 gr margarin
2  yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı sıvı yağ

İçi için;

1 su bardağı ceviz için(ince çekilmiş)
Aldığı kadar un
Açmak için nişasta (tercihen buğday)

Şerbeti için:

4, 5 su bardağı su
4 su bardağı şeker
Bir kaç damla limon suyu

Büzme Baklava Yapılışı

İlk önce hamurumuzu yoğuruyoruz yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz, bezelere ayırıyoruz, yaklaşık yumurta büyüklüğünde yapıyoruz üzerine bir bez örtüp bir saat kadar dinlenmeye alıyoruz. Dinlenen hamuru nişasta yardımıyla açıyoruz ince bir şekilde açılan hamuru bir bıçak yardımıyla dörde bölüp ortalarına ceviz serpiştiriyoruz ve ince baklava oklavasıyla sarıyoruz, sardıktan sonra kenarlardan ortaya doğru Hamuru büzüyoruz ve tepsimize yerleştiriyoruz. Hamurlar bitene kadar yapıyoruz. Biten baklavalarımızın üzerine margarin ve tereyağını eritip her tarafına gezdirerek şekilde döküyoruz ve bir su bardağı sıvı yağında döküyoruz. Daha önce ısıttığımız fırında 180 derecede kontrollü bir şekilde kızarana kadar pişiriyoruz. Şerbeti hazır ediyoruz. Pişen Baklavamız ılık şerbet soğuk olacak bu şekilde hamur olmayan bir baklava elde ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun.

KOLAY EV BAKLAVASI

3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı tuz
6 su bardağı un (klasik su bardakları ile tam 6 bardak aldı ancak biraz az biraz fazla kullanabilirsiniz, ölçülerinize göre değişebilir)

İçi için;

Kırılmış ceviz ya da fındık

Açmak için;

Mısır nişastası

Şerbeti için;

4 bardak şeker
5 bardak su
Birkaç damla limon suyu

Üzeri için;

300 g tereyağı ya da margarin

Öncelikle yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına boşaltın ve alabildiğince un ekleyerek ortalama yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurunuz. Hazırladığınız hamuru 30 eşit parçaya bölünüz. Bu parçaları tek tek tabak büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpip 10’ar 10’ar üst üste koyun. 10’arlı olarak grupladığımız bu üç parçadan parçalardan her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğüne getirin.  Merdane ile açtığınız hamurların aralarına ceviz ya da fındık serperek üst üste yerleştirin. Dilediğiniz şekilde kesin ve üzerine her yerine eşit şekilde gelmesine dikkat ederek eritilmiş yağın yarısını dökün. Önceden ısıtılmış 180°C fırına sürün hafif rengi değiştiğinde fırından alarak kalan yağı gezdirin ve tekrar fırına sürün altı üstü kızarana kadar pişirin…

Ev Baklavası Şerbetinin Yapılışı;

4 bardak şeker ve 5 bardak suyu tencereye koyup 15 dk kaynattıktan sonra şerbetin içerisine bir kaç damla limon damlatarak 1-2 dk daha kaynatın. Bu tarifte kullanılan tepsi 42 cm çapındadır. Bu ölçüye yakın bir tepsi tercih edebilirsiniz. Soğuk baklavanın üzerine sıcak şerbeti dökün.

FISTIKLI BAKLAVA

Hamuru için:

100 gram oda sıcaklığında tereyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
1/4 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı su
4 su bardağı un

Açmak için:

1 su bardağı nişasta

Şerbeti için:

2,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1/4 adet limonun suyu

İçi için:

250 gram toz antep fıstığı
50 gram file antep fıstığı

Üzeri ve katları için:

250 gram eritilmiş tereyağı

Fıstıklı Baklava Yapılışı

Derin bir kabın içerisinde tereyağı, sıvı yağ, süt, yumurta, sirke, tuz, yoğurt ve suyu birleştirin, güzelce karıştırın. Azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın, toparlandıktan sonra tezgaha alın ve un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru 24 eşit parçaya bölüp beze haline getirin. Tezgaha bol nişasta serpin ve bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız bezelerin üzerini temiz bir bez ile örterek 40 dakika dinlendirin. Tezgahı hafifçe nişastalayın. Ardından bezelerin üzerine nişasta serperek birkaç tanesini üst üste koyup tepsinizin genişliğinde açmaya başlayın. Tüm bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra yufkaları birbirinden ayırın ve bir tanesini tereyağı ile yağlanmış tepsiye serin. Açtığınız yufkaları alt katman ve üstl katman olmak üzere ikiye bölün. İlk katları sermeye başlayın ve aralarına eritilmiş tereyağı sürün. Ortasına fıstığı serin. Diğer katları da çıktıktan ve aralarına eritilmiş tereyağı sürdükten sonra bir bıçak yardımıyla hafifçe karelere bölün. Üzerine de kalan tereyağını ekledikten sonra 195 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Ardından fırını 180 dereceye indirip 35 dakika daha kontrollü olarak pişirin. Çıkarıp sıcak baklavaya sıcak şerbetini verin. Çektikten sonra üzerine fıstık serpiştirip servis edin.

CEVİZLİ BAKLAVA

Hamuru için:

2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı sirke
3,5 su bardağı un
1/4 çay kaşığı tuz

Şerbeti için:

4 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limonun suyu

İçi için:

3 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)

Açmak için:

1,5 su bardağı nişasta

Üzeri için:

200 gram eritilmiş tereyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ

Cevizli Baklava Yapılışı

Öncelikle şerbeti hazırlayarak başlayalım. Şerbet için; şeker ve suyu tencereye alın ve karıştırın. Ocağın üzerine alıp kaynamaya bırakın. Kaynayınca limon suyu ekleyin ve kısık ateşte 10 dakika kadar daha pişirin.Ocaktan alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Hamur içim un hariç bütün malzemeleri bir araya getirin. Ardından unu azar azar ilave edin. Güzelce yoğurun.Ele yapışmayan bir hamur elde edin. 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirin. Hamurunuzu 40 eş parçaya bölün. 10 beze, 10 beze olacak şekilde kendi arasında 4 gruba ayırın. 10 tanesini tezgah üzerine alın, geriye kalan 30 adedin üzerine bez örtün, kurumalarını engelleyin. Açarken nişastayı bol kullanırsanız çok rahat açarsınız. 10 bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde tek tek açarak aralarına nişasta serpin ve üst üste koyun. Daha sonra 10 bezeden oluşan birleşimi merdane yardımıyla fırın kabınızın büyüklüğünde açarak tek bir yufka haline getirin. Yeteri kadar inceldiğinde birleşmiş olan yufkaları tek tek açarak ayırın ve fırın kabınıza yerleştirin. Bu noktada zorlanırsanız tek tek açmadan tek bir tabaka halinde de koyabilirsiniz. 10. yufkayı da koyduktan sonra her yerine eşit gelecek şekilde ceviz içi ekleyin. Sonra aynı işlemi diğer 10 yufka içinde yapın.Toplamda aynı işlemi 4 defa yapacaksınız ve baklavanız 40 yufkadan oluşacak. Son yufkada bittiğinde kesme işlemine başlayabilirsiniz. Yıldız şekli vererek narince dilimleyin. Arzu edenler kare kare de kesebilir. Tereyağını eritin ve üstünde oluşan köpüğü mutlaka alın. Sıvı yağı da tereyağının içine ekleyerek bir kaşık yardımıyla baklavanızın her yerine dökün. 140 dereceye ayarlamış olduğunuz fırına vererek 40-45 dakika düşük ısıda üzeri nar gibi kızarana pişirin. Fırından aldığınız baklavanın ilk sıcağı çıkınca şerbetini ekleyebilirsiniz. Şerbetini yavaş yavaş çekecektir. 2 saat sonunda servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

BÜZGÜLÜ BAKLAVA

Hamuru için:

1 adet yumurta
1,5 çay bardağı yoğurt
50 gram eritilmiş tereyağı
1,5 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su
3 su bardağı un

Açmak için:

4 yemek kaşığı nişasta

İçi için:

100 gram fındık içi
200 gram ceviz içi (ince çekilmiş)
2,5 yemek kaşığı toz şeker

Şerbeti için:

2,5 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
5-6 damla limon

Üzeri için:

55 gram eritilmiş tereyağı

Büzgülü Baklava Yapılışı

Yumurtayı derin bir kabın içine kırın. Hafifçe çırpın. Üzerine yoğurt, sıvı yağ, eritilmiş tereyağı ve suyu ekleyerek karıştırın. Unu azar azar kıvamına göre ilave edin ve yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında hafif yumuşak ama ele yapışamayan bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru orta büyüklükte bezelere ayırın. Bezelerin üzerine hafifçe nişasta serpin ve fırın tepsinizin ya da pişirme kabınızın büyüklüğüne ve şeklinde uygun boyutlarda açın. Aynı işlemi tüm bezelere uygulayın. Fındık içini, cevizi ve toz şekeri karıştırın. Açılmış hamurların içerisine hazırladığınız içten bir miktar ilave edin. Oklava yardımıyla sararak rulo biçimine getirin. Oklavanın üzerindeyken büzüştürün ve şekil verererek dikkatli bir biçimde oklavayı çekin. Aynı işlemi tüm yufkalar ve iç harç bitene kadar uygulayın. Hafif yağlanmış fırın kabı ya da pişirme kabınıza aktarın. Üzerlerine fırça yardımıyla eritilmiş tereyağını sürün. 180 derecede üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin. O sırada şerbetini hazırlamak için derin bir tencerenin içerisine su ve şekeri aktarın. Şeker eriyip su kaynamaya başlayınca limon sıkın ve ocaktan alın. Oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Fırından çıkardığınız sıcak baklavanın üzerine ılımış şerbeti verin. Çektikten sonra afiyetle tüketin.

KIYIR KIYIR EV BAKLAVASI

Hamuru İçin:

5 su bardağı un
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1/2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt

İçi İçin:

500 gram dövülmüş ceviz içi

Üstü İçin:

300 gram tereyağı

Açmak İçin:

1 su bardağı nişasta
1 su bardağı un

Şerbeti İçin:

4 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limonun suyu

Kıyır Kıyır Ev Baklavası Yapılışı

Öncelikle şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakalım. Şerbeti için; su ve şekeri bir tencereye alın ve ocağın altını açın. Şeker tamamen eriyip şerbet kaynamaya başlayınca 15 dakika kadar kaynatın, ardından limon suyunu da ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatıp şerbeti soğumaya bırakın. Hamuru için süt hariç diğer malzemeleri bir kaba alın ve ılık sütü yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamına göre ekstra süt ya da un ilave edebilirsiniz. Hamuru minimum 15 dakika yoğurun ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru 30 eşit bezeye ayırın. Bezelerin üstünü kurumamaları için nemli bir bezle örtün. Açmak için nişasta ve unu bir kapta karıştırın ve her bir bezeyi her seferinde bir miktar nişastalı un karışımından dökerek önce pasta tabağı büyüklüğünde açın. Pasta tabağı büyüklüğünde açtığınız her bir hamuru tekrar üstlerine nişasta ve un karışımdan dökerek açabildiğiniz kadar ince olacak şekilde yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurların arasına birbirlerine yapışmamaları için nişasta ve un karışımı dökerek üst üste dizin ve üstlerine nemli bir bez örterek 5 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Kullanacağınız tepsinin dibini ve kenarlarını eritmiş olduğunuz tereyağıyla ve bir fırça yardımıyla güzelce yağlayın. Yağladığınız tepsiye 3 kat yufka serin ve üstüne bolca ceviz serpiştirin. Ardından üstüne 1 kat daha yufka serin ve tekrar ceviz serpiştirin. Bu şekilde bir kat yufka bir kat ceviz serperek devam edin sadece en üst kata 2 kat yufka serin ve üstüne ceviz serpmeyin. Tüm malzemeler bittiğinde baklavanızı istediğiniz gibi dilimleyin ve eritmiş olduğunuz tereyağını üstünde ıslanmamış yer kalmayacak şekilde tepsinin üstüne gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü güzelce kızarana dek yaklaşık 25 dakika pişirin. Baklava fırından çıkar çıkmaz üstüne soğumuş olan şerbeti dökün ve baklava şerbeti çekene dek minimum 3 saat bu şekilde bekletin. Baklavanız şerbetini çektiğinde servise hazırdır. Ilık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

HAZIR YUFKADAN BAKLAVA

1 paket baklavalık yufka (44 yaprak)
350 gram ceviz içi (çekilmiş)
200 gram eritilmiş tereyağı

Şerbeti İçin:

3,5 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
2-3 damla limonun suyu

Hazır Yufkadan Baklava Yapılışı

Şeker ile suyu iyice karıştırıp kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca içine limon suyu ekleyip 15 dakika daha kaynatmaya devam edin ve sonra soğumaya bırakın. Tereyağını kısık ateşte eritin ve baklavanızın üzerinde siyah yanık izleri olmasın diye köpüklerini mutlaka temizleyin. Sonra, soğumaya bırakın.Ilınmış tereyağı ile fırın tepsisini güzelce yağlayın. Sonra, 3 baklavalık yufkayı tepsiye üst üste yerleştirin. 3. yufkayı serdikten sonra üzerine erimiş tereyağından sürün.Bu şekilde her 3 yufkada bir tereyağı sürme işlemini tekrarlayın. Yufkaların yarısını bu şekilde yerleştirdikten sonra orta kata dövülmüş ya da çekilmiş cevizleri bolca yerleştirin. Cevizli katın üzerine yine her 3 yufkada bir tereyağı sürerek yufkaların tamamını yerleştirin. (Bizim yufka paketimizden 44 adet yufka çıktığı için bazı katları üst üste 4 kat yaptık. Paketinizden çıkan yufkaya göre ayarlamayı yapabilirsiniz. Baklavanız kalın olsun istiyorsanız, ara katlara da ceviz ekleyebilirsiniz.) En son yufka katını da yerleştirdikten sonra tereyağı sürmeden önce arzu etttiğiniz şekilde dilimleyin. Dilimlenmiş son katın üzerine kalan tereyağını dökerek sürün. Önceden ısınmış 180 derece fırında altı ve üzeri kızarana kadar kontrollü bir şekilde pişirin. Baklavanın ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbetini dökün. Baklava şerbetini çekip dinlendikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

BURMA BAKLAVA

2 adet yumurta
5 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı ılık su
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı nişasta
1 kase ceviz
5 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
4 damla limon suyu
250 gram tereyağı

Burma Baklava Yapılışı

İlk olarak şerbetini hazırlayın. 5 su bardağı kadar suyu bir tencereye koyun içerisine şekeri ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra içerisin limon suyunu ekleyin ve beş dakika kadar daha kaynatın. Ardından soğuması için bir kenarda bekletin. Hamuru hazırlamak için bir yoğurma kabına yumurta, su yoğurt, karbonat, tuz ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Ardından unu azar azar dökerek yoğurmaya başlayın. Pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde ettikten sonra 5 eşit parçaya bölün. Üzerine bir bez örterek yaklaşık yarım saat bekletin. Tezgahınıza nişasta serpin. Bir bezeyi alın ve onun da üzerine nişasta serperek ince bir yufka hamuru açmaya başlayın. Sürekli nişasta serperek açarsanız hem daha lezzetli bir hamur elde etmiş hem de açarken oklavaya yapışmamasını sağlamış olursunuz. Hamurunuzun içerisine dilediğiniz malzemeyi koyun. Ardından oklava ile birlikte sarın. Hamuru, oklavaya sarılıyken buruşturun. İki tarafından tutarak içe doğru büzün ve oklavayı çıkartın. Elde ettiğiniz burmayı üç eşit parçaya kesin. Tüm hamurlara bu işlemi uygulayın. Bir borcamı tereyağı ile yağlayın ve kesmiş olduğunuz burmaları tepsinin içine dizin. Tereyağını bir tencerede eritin. Yağı tepsinin içindeki burmaların üzerinde gezdirerek dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Üst kısımları kızarınca fırından alın ve ilk sıcaklığının gitmesini bekleyin. Son olarak soğuk şerbeti üzerine dökün. Soğuyunca servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

HAZIR YUFKADAN BÜZME BAKLAVA

1 paket baklavalık yufka
300 gram ceviz
1/2 su bardağı sıvı yağ
300 gram tereyağı
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
4 damla limon suyu

Hazır Yufkadan Büzme Baklava Yapılışı

İlk olarak şerbeti için bir tencereye suyu ve şekeri alıp, kaynatana kadar pişirin ardından limon suyunu damlatın ve 5-6 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp ılımaya bırakın. Tereyağını eritin ve içerisine sıvı yağı ilave edip bir kenara alın. Cevizlerinizi rondodan geçirin ve hafif dişe gelecek inceliğe getirin. Baklavalık yufkaları tek tek alın, içerisine 3-4 kaşık yağ döküp, yayın. Baklavalık yufkanın 3 dört parmaklık baş tarafını içe doğru katlayın ve buraya da yağ sürün. Cevizi serpin. Oklavanızı yufkanın orta kısmına alarak yuvarlayın ve oklavada büzerek çıkartın. Orta büyüklükteki yağlanmış borcamın orta kısmından başlayarak dizin. Dizme işleminde ilk orta kısma koyduğunuz baklavalık büzmeye oval şekil verip, onun etrafında şekillendirebilirsiniz. Borcam dolana kadar bu şekilde devam edin. Ardından kalan yağı üzerlerine boşaltın, eğer yağ az ise biraz daha eritebilirsiniz. Önceden ısıtılan 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. İlk sıcaklığı gidince şerbeti dökün ve dinlenmeye bırakın. Şerbeti çekince üzerine Antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.

SOĞUK BAKLAVA

Baklava için:

1 paket baklavalık yufka (40 yaprak)
200 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ

Arası İçin:

1 su bardağı antep fıstığı (dövülmüş)
1,5 su bardağı ceviz (dövülmüş)

Şerbeti İçin:

2,5 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilin

Üzeri İçin:

2,5 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı süt tozu
60 gram bitter çikolata (rendelenmiş)
3 yemek kaşığı antep fıstığı (iri çekilmiş)

Soğuk Baklava Yapılışı

Şerbeti için süt, su, toz şeker ve vanilini bir tencerede karıştırın ve bir taşım kaynatın. 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Baklavayı hazırlayacağını kabı yağlayın ve kalıba uygun kestiğiniz baklavalık yufkalardan birini tabana serin. Üzerini tekrar eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile yağlayıp bu işlemi 20 kat olacak şekilde uygulayın. Orta kısmına çekilmiş ceviz ve antep fıstığı serpiştirin ve tekrar aralarını yağlayarak 20 kat yufka serin. Keskin bir bıçakla baklavaları kare şeklinde kesin ve 175 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar yaklaşık 1 saat fırınlayın. Baklavayı fırından çıkardıktan 10 dakika sonra soğumuş olan şerbeti üzerine dökün ve çekmesi için dinlendirin. Servis etmeden önce süt tozu ve kakao karışımı serpiştirin ve çikolata rendeleyin. Antep fıstığı ile son dokunuşu yapıp sevdiklerinizle tadını çıkarın. Afiyet olsun!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.