KamuMeb

2023 Yılı Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğretmen Seçme ve Atama Kılavuzu ve Kontenjanlar

EĞİTİM PERSONELİ

2023 Yılı Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğretmen Seçme ve Atama Kılavuzu ve Kontenjanları Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı.

2023 Yılı Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğretmen Seçme ve Atama başvuru işlemleri 06-10 Şubat 2023 tarihleri arasında //mebbis.meb.gov.tr adresinden yapılacak. Başvurulara ait onay işlemleri ise 06-14 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

A.GENEL ESASLAR

1) Bu kılavuz, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarında hâlen kadrolu öğretmen olarak çalışanlardan, görev yaptıkları ildeki bilim ve sanat merkezlerine atanmak isteyenlerin başvuru, seçim ve atamalarına ilişkin yürütülecek iş ve işlemleri kapsamaktadır.

2) Bilim ve sanat merkezlerine öğretmen seçimiyle ilgili iş ve işlemler, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği doğrultusunda Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesinde yer alan hükümlere göre oluşturulan il öğretmen değerlendirme komisyonları ve bölge sözlü sınav komisyonları tarafından yürütülecektir.

3) Bu atama döneminde, Atama Yapılacak Alanlar Çizelgesindeki (EK-1) alanlar arasından başvuru yapılan ildeki bilim ve sanat merkezlerinde kontenjan bulunan alanlarda başvuru alınacaktır.

4) Başvuru tarihi itibarıyla kadrosu herhangi bir bilim ve sanat merkezinde bulunan öğretmenler, bu kılavuz kapsamında bilim ve sanat merkezlerine öğretmen seçim sürecinde başvuru yapamayacaktır.

5) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında geçici görevli olanlar, yurt dışı görevinde bulunanlar ile aylıksız izinli olan öğretmenlerin başvuruları kabul edilir. Ancak atamalarının yapıldığı tarihten itibaren en geç 2 ay içinde göreve başlamamaları hâlinde atamaları iptal edilir.

6) Öğretmenlerin başvuru ve tercih işlemlerinde, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Hizmetin Gereği Olarak Yapılacak Yer Değiştirmeler” başlıklı 50’nci maddesinde belirtilen hususlar göz önünde bulundurulacaktır.

7) Bu kılavuzda yer almayan diğer hususlarda Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesinin ilgili hükümleri esas alınacaktır.

8) Öğretmen seçme sürecinin sağlıklı gerçekleştirilmesi amacıyla yayımlanan kontenjan alanlarında görev yapan kadrolu öğretmenlere, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince bilim ve sanat merkezlerinin işleyişi, amaçları ve öğretmen seçim süreci hakkında bilgilendirme toplantıları yapılacaktır. 

9) Başvuruda bulunacak öğretmenlerin; MEBBİS e-Personel Modülündeki öğrenim, hizmet durumu ve benzeri bilgilerine ilişkin eksiklikleri gidermek veya yanlışlıkları düzeltmek amacıyla başvuruda bulunmaları hâlinde, gerekli işlemler il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince atama takviminde belirtilen başvuru ve onay sürecinden önce gerçekleştirilecektir.

10) İl öğretmen değerlendirme komisyonu sekretarya işlemleri, Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesi doğrultusunda, il milli eğitim müdürlüklerindeki öğretmen atamadan sorumlu birimlerce yürütülecektir.

11) Gerekli görülmesi halinde atama takviminde ve diğer hususlarda yapılacak değişiklikler orgm.meb.gov.tr adresinden ilan edilecektir.

12) Başvuruda bulunan öğretmenler, kılavuzda ve ilgili mevzuatta yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.

B.BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME

1. Başvuru Şartları

Bilim ve sanat merkezlerine atanabilmek için başvuru yapacak öğretmenlerde aranan şartlar şunlardır:

a) Başvuru tarihinin son günü itibarıyla Bakanlığımız resmî eğitim kurumlarında adaylık dâhil en az 3 yıl öğretmen olarak görev yapmış olmak.

b) Bakanlığımız resmî eğitim kurumlarında 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4’üncü maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken üç yıllık çalışma süresi sonunda öğretmen kadrosuna atananlar bakımından, öğretmen kadrosuna atandıkları tarihten itibaren başvurunun son günü itibarıyla bir yıllık çalışma süresini tamamlamış olmak.

c) Öğretmen olarak görev yaptığı ildeki bilim ve sanat merkezlerinden en az birinde, EK-1: Atama Yapılacak Alanlar Çizelgesinde yer alan atama alanlarında, ilan edilen boş kontenjanın bulunması.

ç) Zorunlu çalışma gerektiren yerler dışındaki eğitim kurumuna atanacaklar bakımından, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre 30.09.2023 tarihi itibarıyla zorunlu çalışma yükümlülüğü tamamlanmış, zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulmuş ya da zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olmak. 

2. Hizmet Süresi Hesabında Dikkat Edilecek Hususlar

a) Başvuru için gerekli olan 3 yıllık sürenin hesabında, Bakanlık resmî eğitim kurumlarında fiilen sözleşmeli/kadrolu öğretmen olarak geçirilen süreler birlikte değerlendirilecektir. b) Asker öğretmenlikte geçirilen süreler, 3 yıllık sürenin hesabına dâhil edilecektir.
c) Aylıksız izinde geçirilen süreler 3 yıllık sürenin hesabında dikkate alınmayacaktır.

3. Başvuru İşlemleri

a) Başvuruda bulunacak öğretmenler, elektronik başvuru formuna //mebbis.meb.gov.tr adresinden kişisel kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yaptıktan sonra “Başvuru İşlemleri” seçeneğine tıklayarak ulaşabileceklerdir.

b) Elektronik başvuru formu öğretmenler tarafından doldurulacaktır.

c) Değerlendirme Kriterleri Formunda (EK-2) belirtilen kriterlere ilişkin belgeler, öğretmenlerin görev yaptıkları okul/kurum müdürlükleri tarafından “aslı görüldü” şeklinde onaylanacak olup öğretmen tarafından sisteme yüklenecektir.

ç) Başvuru formu ve onaylanan belgeler okul/kurum müdürlüğünde muhafaza edilecektir.

d) Eğitim kurumu, ilçe ve il millî eğitim müdürlükleri tarafından başvuru şartlarını taşıyan öğretmenlerin başvuruları, silsile yoluyla //mebbis.meb.gov.tr adresinden onaylanacaktır. Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesinin 35’inci maddesi gereğince başvuran adayların başvuru belgelerini öğretmen değerlendirme kriterleri üzerinden inceleme görevi, il öğretmen değerlendirme komisyonunda bulunduğundan başvuru onay birimlerince bu belgelerin geçerliliği konusunda bir değerlendirme yapılmayacaktır.

e) İl öğretmen değerlendirme komisyonuna başvuru formu ve belge gönderilmeyecektir. Değerlendirmeler sistem üzerinden gerçekleştirilecek olup il milli eğitim müdürlüklerinde öğretmen atamadan sorumlu il milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürüne yetki verilecektir.

f) Başvuru ve onay işlemleri MEBBİS’ten takip edilebilecektir.

g) Öğretmenler, başvuru formunun gerçeğe uygun şekilde doldurulmasından sorumludur. Başvuru süresi içinde bilgi düzeltme talebinde bulunanlardan onay aşamasındaki başvurular reddedilerek, onaylanmış başvurular ise iptal edilerek öğretmenlerin yeniden başvuru yapmaları sağlanacaktır. 

C. DEĞERLENDİRME

1) Onay birimlerinin onay işlemini tamamlamalarından sonra atama takvimi doğrultusunda yapılan başvurular il öğretmen değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirmeye alınacaktır.

2) Değerlendirme işlemleri, başvuru aşamasında öğretmen tarafından MEBBİS’e yüklenen belgeler üzerinden yapılacak olup geçersiz belge tespit edilmesi durumunda ilgili kriterden alınan puan değerlendirme dışı bırakılacaktır.

3) Değerlendirme Kriterleri Formu (EK-2) doğrultusunda kriter ve belge kontrolü sonuçlarına göre alanlar bazında belirlenen gerekçeli puanların bulunduğu öğretmen listesi, sistem üzerinden alınarak puan üstünlüğüne göre il millî eğitim müdürlüklerince internet sitesinden ilan edilecektir.

4) Değerlendirme Kriterleri Formu (EK-2) üzerinden yapılan değerlendirme sonuçlarına ait itirazların il öğretmen değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilmesi sonucunda alanlar bazında belirlenen gerekçeli puan listesi, sistem üzerinden alınarak il millî eğitim müdürlüklerince internet sitesinden ilan edilecektir.

5) Sözlü sınava girmeye hak kazanan öğretmenlerin listesi, Değerlendirme Kriterleri Formundan (EK-2) elde edilen ve itiraz sonrası kesinleşen puanlar doğrultusunda ildeki bilim ve sanat merkezlerinin alanlar bazındaki kontenjanının 3 (üç) katı olacak şekilde en yüksek puandan başlamak üzere belirlenecek ve Bakanlık tarafından yayımlanacaktır. Son sıradaki adayla aynı puanı alan öğretmenler de sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır.

6) Sözlü sınava katılacak öğretmenlerin sınava ilişkin tarih, saat ve yer bilgileri Bakanlık tarafından meb.gov.tr / orgm.meb.gov.tr adresinden ilan edilecektir.

Ç. SÖZLÜ SINAV

1) Sözlü sınav; Bakanlıkça belirlenen bölge merkezlerinde, bölge sözlü sınav komisyonları tarafından yapılacaktır.

2) Sözlü sınava katılacak öğretmenler sözlü sınav tarihinde valiliklerce “görevli izinli” sayılacaktır.

3) Öğretmenlerin sözlü sınavda nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

4) Öğretmenlerin sözlü sınava; çanta, cüzdan, cep telefonu, akıllı saat; kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihaz, kulaklık; her türlü elektronik/mekanik cihaz ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlar; cep bilgisayarı, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar; her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizat; su hariç içecek, yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle girmeleri yasaktır.

5) Öğretmenlerin sözlü sınava; yapmış olduğu çalışmalara ait belgeler, prototip, sanatsal eserler ve enstrüman ile girmeleri yasaktır.

6) Sözlü sınav “Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğretmen Seçme Sözlü Sınav Değerlendirme Formu”na (EK-3) göre 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.

7) Sözlü sınava katılamayan öğretmenlerden ilgili mevzuat uyarınca geçerli mazeretlerinin olduğunu belgelendirenler, Bakanlıkça uygun görülmesi halinde Ankara ilinde oluşturulacak bölge sözlü sınav komisyonu tarafından yine Bakanlıkça belirlenen tarihte telafi sözlü sınava katılabileceklerdir.

D. İTİRAZLAR

1) Değerlendirme Kriterleri Formu (EK-2) üzerinden yapılan değerlendirme sonuçlarına itirazlar, değerlendirme sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren en fazla 5 (beş) iş günü içinde dilekçe ile il öğretmen değerlendirme komisyonuna yapılacaktır. İtiraz başvuruları için il/ilçe/kurum onay işlemi olmayacaktır. İtirazlar, itiraz başvuru süresinin bitiminden itibaren en fazla 3 (üç) iş günü içinde sonuçlandırılarak il millî eğitim müdürlüğünce ilan edilecektir.

2) Sözlü sınav sonuçlarına itirazlar, sonuçların ilan tarihinden itibaren 3 (üç) iş günü içinde il millî eğitim müdürlüğü aracılığı ile Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne yapılacaktır.

3) Sözlü sınav sonuçlarına itirazlar, Bakanlıkça oluşturulacak bölge sözlü sınav komisyonu tarafından incelenecektir.

4) Sözlü sınav sonuçlarına ait itiraz sonuçları, başvuru sahibine yazılı olarak il millî eğitim müdürlüğü aracılığı ile bildirilecektir.

5) Faks ve e-posta yolu ile yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

E. TERCİHLER VE ATAMALAR

1) Sözlü sınava katılan öğretmenlerin tercih yapmaya esas puanları, il öğretmen değerlendirme komisyonu tarafından Değerlendirme Kriterleri Formu (EK-2) üzerinden belirlenen puanın %60’ı ile sözlü sınavdan alınan puanın %40’ı toplanarak belirlenecektir.

2) Tercih yapmaya esas puanın oluşması için öğretmenin sözlü sınavdan 60 ve üzeri puan alması gerekmektedir.

3) Sözlü sınava katılmayan ve sözlü sınav esnasında sınav kurallarına aykırı şekilde davranan öğretmenlerin başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

4) Alanlara göre sözlü sınava katılan öğretmenlerin tercih yapmaya esas puanları, Bakanlık tarafından //meb.gov.tr adresinde yayımlanacaktır.

5) Tercih yapmaya esas puanı 40 ve üzeri olan öğretmenler, atama döneminde görev yaptıkları ilde alanlarında boş kontenjan bulunan bilim ve sanat merkezlerini tercih edebilecektir.

6) Başvuru sürecinden sonra görev ili değişen ve/veya alan değişikliği yapan öğretmenlerin tercih başvuruları geçersiz sayılacaktır.

7) Atamalar, öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak tercih yapmaya esas puan üstünlüğüne göre atama takviminde belirtilen tarihte Bakanlıkça yapılacaktır.

8) Öğretmenlerin tercihleri doğrultusunda tercih yapmaya esas puanların eşitliği hâlinde, Bakanlık tarafından açıklanan Değerlendirme Kriterleri Formu (EK-2) puanı fazla olan adaya öncelik verilecektir. Eşitliğin bozulmaması durumunda atanacak öğretmen Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek bilgisayar kurası ile belirlenecektir.

9) 40 ve üzeri puan almış öğretmenlerden ataması gerçekleşmeyenlerin puanları geçerliliğini yitirecektir.

10) Atama sonuçları, Bakanlığın resmî internet adresinde ilan edilecektir.

11) Yayımlanan kontenjanlar yargı kararı nedeniyle Bakanlıkça güncellenebilecektir. Yapılan güncellemeler il millî eğitim müdürlüklerine bildirilecektir. 

F. TEBLİGAT, GÖREVDEN AYRILMA VE GÖREVE BAŞLAMA İŞLEMLERİ

Öğretmenlere atama kararnameleri tebliğ edilerek, görevden ayrılma ve göreve başlama işlemleri atama takviminde belirtilen sürede tamamlanacaktır. Öğretmenlerin ayrılma ve başlama işlemleri MEBBİS Atama Modülüne işlenecektir. 

KILAVUZ

KONTENJANLAR

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.