KamuMeb

Bakan Özer'den LGS ve Özel Okul KDV Fiyatları Açıklaması

EĞİTİM PERSONELİ

Milli Eğitim Bakanı Anadolu medyasında ortak yayınlanan Anadolu Soruyor Programında AYD Başkanı Sinan Burhan Kanal Fırat Televizyonu'ndan Zeki Akbıyık ve Edirne ETV'den Işık Burcu Koç'un sorularını cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okullaşma oranı, anaokulu yatırım programı, LGS ve özel okul KDV fiyatları konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yüz yüze eğitim konusunda “Hiçbir zaman yüzde 1’in üzerinde sınıf kapatma gerçekleşmedi. Çok başarılı bir süreç gerçekleşti. Burada öğretmenlerimizin ciddi payı var. Öğretmenlerimiz maskeyle ders anlattılar, aşılamaya uydular. Her türlü kurallara uyarak bunun üstesinden geldik. Kurallara uyulduğu zaman her zaman en güvenli yerler okullarımız. Covid şunu gösterdi; okullar sadece öğrenme ortamları değil. Öğrenme ve eğitim sistemimizin büyüklüğünü gördük. Uzaktan eğitim ile ilgili hangi güçlü platformu sunarsanız tutun okulun yerini hiçbiri tutamaz. Çünkü okullar sosyalleşme yerleridir, öğrencilerin buluşmasıdır. Bu süreçte kararlı adım atmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Başlangıçta ciddi sıkıntılar yaşadık. Tekrar açılacak mı? Kapanacak mı diye. Herkes gördü ki bu süreç önlemler alınarak yapılabilir” dedi.

Okullaşma oranına değinen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Eğitimle ilgili geldiğimiz nokta çok önemli bir nokta. Eğitimin tüm kademelerinde gerçekten okullaşma oranı yüzde 100’e ulaşmaya başladı. Bu fırst eşitliği anlamında çok önemli bir basamaktır. 2000’li yıllarda yüzde 44’lerden şimdi hemen hemen hepsi liseye erişiyor. Bizim eğitim sistemimizin kök bir sorunu var. O da okullar arası başarı farkı Bunun kaynaklarını konuşuruz. Bu okul erişim öncesindeki eğitimden başlıyor. O yaştaki imkanlar sonrasına yansıyor. Bizim burada yaşadığımız sorun aslında 28 Şubat’ın sorunu. İmam hatiplilerin sorunu o zamanların ki. O zaman hiçbir yerlere yerleşemeyen öğrencilerin yerleşemediği homojen türlere dönüştü. Bu öğrencilerimiz için tehdittir. Bizim amacımız tüm öğrencilerimizin kaliteli erişimini arttırabilmektir. Şu anda bizim odaklanmamız gerekn şey bu. Bu önceliğimiz de var. Benim önceliğim okullardaki eşitlik” dedi.

Okul öncesi eğitim ile ilgili konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Biz eğitimin tüm okul öncesi hariç tüm kademelerinde başarı kat ettik ama okul öncesinde başarı elde edemedik. Bizim okul öncesindeki eğitimi erişememezlikten çıkarmamız lazım. Bu fırsat eşitliği açısından çok önemli. İstedik ki tüm vatandaşlarımızın çocukları 3 yaşta, 4 yaşta isterlerse devletin kanatları altında eğitim alabilsinler. Biz bunu yapabilirsek öğrencilerde farklılık olmayacak. Dolayısıyla okullar arası başarı farkı azalacak. Eğer 20 kişi erişebiliyor 10 kişi erişemiyorsa fark çıkıyor. En sonunda okullar arası başarı farkı olarak yolumuza çıkıyor. Şu ana kadar biz 86 tane bağımsız anaokulunu ve 7 bin 500 ana sınıfını açtık. 5 ayda yüzde 78’den yüzde 90’a çıkardık eğitim oranını. Bugün itibariyle 2 bin 133 tane anaokulu yatırım programına dahil edildi. Bütçeyle ilgili problemimiz yok, yatırımla ilgili problemimiz yok. 2022’de bunu adım adım gerçekleşeceğiz. O kadar önemli bir konu ki bu. Katkısının ötesinde son zamanlardaki araştırmalar şunu gösteriyor; okul öncesi eğitim öğrencilerin sadece bilinçsel eğitimini geliştirmiyor. Suça eğitimi azaltıyor, gelişmişliğini arttırıyor. Biz bunu yapınca devasa bir yatırım yapmış olacağız.

Hakikatten hükümetimiz eğitime en fazla bütçeyi arttıran hükümettir. Eğitimi arttıran hükümettir. Aynı zamanda en fazla öğretmen atamasını yapan bir hükümettir. Cumhuriyet tarihi boyunca en çok öğretmen ataması hükümetimiz döneminde yapılmıştır. Mutlaka okul öncesi eğitime ağırlık şekilde atamalarımız olacak. 200-300 binler civarında derslik sayısı vardı şu anda 609 bini devlette olmak üzere 855 bin dersliğimiz var. Derslik başına düşen öğrenci sayısı daha da düştü. Şu anda 20’lerin altına düştü. Bu dönem eğitimde bir milattır. Bizim görevimiz eksikleri sürekli iyileştirmek ve gençlerimizi daha iyi imkanlarla buluşturmaktır.'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer LGS konusunda, “LGS sistemi içerisinde 5 Haziran’da yapacağımız sınavda bir değişiklik yok. Öğrencilerimize bir sürpriz yok. Öğrencilerimize her türlü desteği sunuyoruz zaten. LGS sınavında 8. Sınıf öğrencilerimizin yüzde 20’si sınav ile yerleşiyor. Yüzde 80’i sınavsız yerleşiyor. İlk tercihle yerleşen öğrencilerimiz gün geçtikçe artıyor. Bu da şunu gösteriyor öğrencilerimiz istedikleri okullara gidebiliyorlar” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Özel okullardaki KDV indirimi ile çalışıyoruz. Çalışmalarımız tamamlandığında gereği yapılacaktır” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Eğitimde bir kere nereden nereye geldiğimize bakmamız lazım bir de bugünün sorunlarına bakmamız lazım. Nereden nereye geldiğimiz vicdanla alakalı bir şeydir. Oranları açıkladık. Bunlar nerelerdeydi nerelere geldi. Eksikliklerimiz yok mu var tabi ki. Tüm ülkelerdeki eğitim sistemi eleştirilir. Vicdanı bir şekilde eleştirilir. Yapıcı olarak eleştirilir. Bizde genelde yapılanlar inkar edilir. Biz iyiyiz eğitimde. Ama daha iyiyiz. Biz eğitimde iddiası olan bir ülke olma yolunda ilerliyoruz. Eksikliklerimizi biz kendimiz ifade ediyoruz. Bunları güçlendirmek için gerekli adımları atıyoruz. Bu süreçlere katkı vermeyen insanların bu konularda söz hakkı olduğunu düşünmüyorum ben” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.