KamuMeb

Ortaöğretim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim (8 Ekim 2020)

EĞİTİM PERSONELİ

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 83203306-10.03-E.14431459 sayılı Ortaöğretim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim konulu 8 Ekim 2020 tarihli resmi yazı yayımlandı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzalı resmi yazıda "bilindiği üzere 2020-2021 ders yılı 31 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla başlamış ve ortaöğretim kurumlarında 31 Ağustos-09 Ekim 2020 tarihleri arasında uzaktan eğitim programı uygulanmıştır. Salgın sürecinin ülkemizdeki seyri dikkate alınarak Bakanlığımızın planlamaları doğrultusunda, farklı tür ve kademelerdeki eğitim kurumlarımızda kademeli olarak yüz yüze eğitimin kapsamının genişletilmesi kararı alınmış ve buna göre 12 Ekim 2020 Pazartesi gününden itibaren ortaöğretim kurumlarının 9 uncu sınıf öncesi hazırlık sınıfları ile 12 nci sınıflarında, belirlenen kurallar dâhilinde yüz yüze eğitime geçileceği kamuoyuna açıklanmıştır.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin “Olağanüstü durumlarda eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişe ilişkin alınması gereken tedbirler” başlıklı Ek 3 üncü maddesi gereğince aşağıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde Bakanlığımıza bağlı resmî ve özel örgün ortaöğretim kurumlarının 9 uncu sınıf öncesi hazırlık sınıfları ile 12 nci sınıflarında yüz yüze eğitime başlanacaktır.

Buna göre resmî ve özel ortaöğretim kurumlarında;

18.09.2020 tarihli ve 83203306-10.07.02-E.13044945 sayılı yazımız “Yüz Yüze Eğitime İlişkin Açıklamalar” konulu yazımızın uygulanmasına devam edilecek olup bununla birlikte öğrencilerin okulda geçirdikleri ders içi/dışı saatlerde maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymaları hususunda rehberlik ve yönlendirme yapılacak, okul yöneticileri ve öğretmenlerce de takibi yapılarak okulda gerçekleştirilecek olan yüz yüze eğitim faaliyetleri hakkında öğrencilere “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu”na göre gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır.

Dersliklerdeki oturma planı fiziki mesafeyi koruyacak şekilde düzenlenecek olup bir sınıfta bulunması gereken en fazla öğrenci sayısı da bu fiziki mesafe dikkate alınarak belirlenecektir. Bu amaçla bir şube gruplara ayrılabilecek, bu ayrım sonucu oluşan gruplar ayrıca e-Okul sistemine tanımlanmayacaktır. Uzaktan eğitim sürecinde gruplar tekrar aynı şubede birleştirilecektir.

Okul yönetimlerince, yüz yüze eğitim için, iki gruba ayrılan şubelerden, birinci gruplar, pazartesi ve salı günleri, ikinci gruplar ise perşembe ve cuma günleri okula gelecek şekilde planlamalar yapılacaktır. Çarşamba günlerinde ise yüz yüze eğitime ara verilecek, okulun dersliklerinin ve eklentilerinin genel temizliği kapsamlı şekilde gerçekleştirilecektir. Belirlenen günlerde, günde 8 saat, her ders süresi 30 dakika, dersler arası dinlenme süresi de 10 dakika olarak uygulanacaktır. Ayrıca öğle arası uygulaması yapılmayacaktır.

Yüz yüze eğitimde; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 19.02.2018 tarihli ve 56 sayılı Kararı uyarınca kabul edilen Haftalık Ders Çizelgelerinde gösterilen ortak, seçmeli ve meslekî derslerden okul yönetimince belirlenenler yüz yüze eğitim, bunların dışında kalanlar ise uzaktan eğitim yoluyla verilecek ve haftalık ders programı yeni norm ihtiyacı oluşturmayacak şekilde planlanacaktır.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğin “Ölçme ve değerlendirmenin genel esasları” başlıklı 43 üncü maddesinin birinci fıkrasında sözü edilen “performans çalışmaları ve proje konuları” zümre öğretmenlerince belirlenerek öğrencilere verilecektir.

Yüz yüze eğitimle yürütülecek eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılım isteğe bağlı olup bu hususta devam zorunluluğu aranmayacaktır. Ancak eğitim kurumunun öğrencileri takip edebilmesi ve bu kapsamda gerekli önlem ve tedbirleri alabilmesi amacıyla yüz yüze eğitim faaliyetlerine katılmayacak olan öğrenciler için velileri tarafından; Covid-19 salgını kapsamında herhangi bir nedenle öğrencisini yüz yüze eğitim için eğitim kurumuna göndermek istemediğine ilişkin talebini bir dilekçe ile eğitim kurumu müdürlüğüne iletmesi gerekecektir.

Yüz yüze eğitim faaliyetlerine katılmayacak öğrenciler; sınıfının konu ve kazanımlarının işlenen bölümünün tamamından sorumlu olacak, Bakanlıkça planlanan, hazırlanan, konu ve kazanımları belirlenmiş Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden gerçekleştirilen uygulamalar ile EBA TV üzerinden yürütülen eğitimi takip edecekler ve yüz yüze eğitime katılan öğrencilerle birlikte eğitim kurumunda gerçekleştirilecek ölçme ve değerlendirme sınavlarına katılacaklardır.

12.03.2020 tarihli ve 84037561-821.05-E.5339784 sayılı “Sosyal Etkinlik Müracaatlarının Değerlendirilmesi” konulu yazımızda belirtilen hususlara uyulmaya devam edilecektir.

Bu kapsamda, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri ile eğitim kurumu müdürlüklerince yukarıda belirtilen iş ve işlemlerin gerekli tedbirler alınarak yerine getirilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim." denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.