KamuMeb

'Telafide Ben De Varım’ Programı İle Destekleme Ve Yetiştirme Kursu Kapsamında Görev Alan Yönetici Ve Öğretmenlere Yapılacak Ek Ders Ücreti Ödemeleri (19 Haziran 2021)

EĞİTİM PERSONELİ

Covid-19 salgını sürecinde gerçekleştirilen seyreltilmiş, uzaktan eğitim faaliyetlerinin sona erdiği yaz tatili döneminde çocuklarımızın fiziksel, sosyal-duygusal ve akademik gelişimlerini bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif eğitim faaliyetleri ile desteklemek amacıyla 5 Temmuz-31 Ağustos 2021 tarihleri arasında uygulanmak üzere ‘TELAFİDE BEN DE VARIM’ programı uygulanacaktır. Bu süreçte görev alan yönetici ve öğretmenlerin ise ek ders ücreti ödemelerinin nasıl olacağına yönelik tereddütler oluşmuştur.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘Ders ve konferans ücretleri’ başlıklı 176’ncı maddesinde; ‘Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir. Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir. Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir. Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir.’ hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın ‘Yetiştirme, okuma-yazma ve uyum kursları’ başlıklı 8’inci maddesinin birinci fıkra ‘Yarıyıl ve yaz tatillerinde’ başlıklı b bendinde; ‘Eğitim yapılan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerden alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar, ek ders görevi verilebilir.’ 2007/19 sayılı Genelge’nin 4’üncü maddesinde; ‘… Buna göre; Kararın 8’inci maddesi kapsamında yerine getirilen ders görevleri öncelikle aylık karşılığı, aylık karşılığı ders görevlerini dolduranlar bakımından ise ek ders ücreti karşılığı değerlendirilecektir. Ancak, bu kapsamda cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde yerine getirilen ders görevleri, aylık karşılığı ders görevinin doldurulup doldurulmadığına bakılmaksızın ek ders ücreti karşılığında verilecektir. Aynı maddenin (3) numaralı fıkrasında; ‘Cumartesi ve pazar günleri, bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde görev yapan okul/kurum yöneticilerinden birine fiilen görev yaptıkları anılan günler için 2 saat ek ders ücreti ödenir. Yöneticilere, fiilen ders okuttukları süreler hariç olmak üzere yönetim görevine bağlı olarak bunun dışında bu madde kapsamında ayrıca ek ders ücreti ödenmez.’ hükümlerine yer verilmiştir.

Ayrıca, mezkûr Karar’ın ‘Ders niteliğinde yönetim görevi’ başlıklı 10’uncu maddesinde; ‘İlgili mevzuat hükümleri ile tespit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yönetim, denetim, eğitim ve öğretim gibi görevlerinden … ders niteliğinde yönetim görevi sayılır ve fiilen görev yapma karşılığında ek ders ücreti ödenir.’ denilmek suretiyle kimlerin kaç saat ek ders ücretinden faydalanacağı belirlenmiştir.

Aynı Karar’ın ‘Hazırlık ve planlama görevi’ başlıklı 11’inci maddesinde ise; ‘Bu Kararın 10 uncu maddesinde sayılanlar hariç, müdür yetkili öğretmenler dâhil, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlere, haftada 3 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir.’ hükmü yer almıştır.

Görüleceği üzere, 5 Temmuz-31 Ağustos 2021 tarihleri arasında uygulanacak olan ‘TELAFİDE BEN DE VARIM’ programı ile destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alacak yönetici ve öğretmenlerinin ek ders görevine bağlı ek ders ücretlerinin nasıl ödeneceği açıkça düzenlenmiştir.

Yukarıda ifade edilen mevzuat hükümleri çerçevesinde;

 Alanı atölye ve laboratuvar olan öğretmenler, haftada 44 saate kadar telafi programı ile destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alabilir.

 Alanı atölye ve laboratuvar olan öğretmenler dışında kalan öğretmenler, haftada 30 saate kadar telafi programı ile destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alabilir.

 Alanı atölye ve laboratuvar olan yöneticiler, Karar’ın 10’uncu maddesinde belirtilen yönetim görevlerinin üzerine artı olarak haftada 44 saate kadar telafi programı ile destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alabilir. Bu görevler mesai saatleri içinde ve dışında yerine getirilebilir (Yöneticiler kendi okulları dışında başka bir okulda görev alamazlar).

 Alanı atölye ve laboratuvar olan yöneticiler dışında kalan yöneticiler, Karar’ın 10’uncu maddesinde belirtilen yönetim görevlerinin üzerine artı olarak haftada 30 saate kadar telafi programı ile destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alabilir. Bu görevler mesai saatleri içinde ve dışında yerine getirilebilir (Yöneticiler kendi okulları dışında başka bir okulda görev alamazlar).

 Telafi programı kapsamında yerine getirilen ders görevlerine ödenecek ek ders ücretleri, aylık karşılığı şartı aranmadan gece öğretimi için öngörülen gösterge (150) üzerinden ödenir.

 Telafi programı kapsamında özel eğitime muhtaç öğrenciler için yerine getirilen ders görevlerine ödenecek ek ders ücretleri, aylık karşılığı şartı aranmadan gece öğretimi için öngörülen gösterge (150) üzerinden ve %25 fazlasıyla ödenir (hazırlık ve planlama görevine bağlı ek ders ücreti de gündüz öğretimi için öngörülen gösterge [140] üzerinden %25 fazlasıyla ödenir).

 Destekleme ve yetiştirme kursları ile telafi programı kapsamında okutulan dersler, haftada 3 saati geçmemek şartıyla, hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin hesabında dikkate alınır (Karar’ın 10’uncu maddesinde sayılan yöneticiler, rehber öğretmenler ile 16/2 madde kapsamında görevlendirilenler hariç).

 Destekleme ve yetiştirme kursları ile telafi kapsamında hazırlık ve planlama görevi karşılığında ödenecek ek ders ücretleri gündüz öğretimi için öngörülen gösterge (140) üzerinden ödenir (DYK için DYK gündüz, telafi için ise gündüz).

 Cumartesi ve pazar günleri, bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde görev yapan okul/kurum yöneticilerinden birine fiilen görev yaptıkları anılan her bir gün için 2 saat ek ders ücreti ödenir.

 Hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin tamamının destekleme ve yetiştirme kursu kapsamında okutulan dersler üzerinden belirlenmiş olması şartıyla (1 saati telafi programı, 9 saati destekleme ve yetiştirme kursu kapsamında okutulan dersler için belirlenen hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücreti dahi hariç olmak üzere) bu kapsamda ödenecek ek ders ücreti %100 fazlasıyla ve gündüz öğretimi için öngörülen gösterge (140) üzerinden ödenir.

 Bu faaliyetlerde nöbet görevini üstlenen müdür yardımcısı ve öğretmenlere nöbet görevine bağlı ek ders ücreti ödenmez.

Not: Bu bilgiler webdeogren.com ekibi tarafından hazırlanmıştır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.