KamuMeb

İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (20 Mart 2023)

SAĞLIK PERSONELİ

27/6 Dönemi ve Yasama Yılı 2/5006 Esas Numaralı 20 Mart 2023 tarihli İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi AK Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse ve beraberindeki AK Parti'li milletvekilleri tarafından TBMM'ne sunuldu.

Teklif ile, piyasada bulunan beşeri tıbbi ürünlerin, Sağlık Bakanlığı tarafından takibini sağlamak amacıyla, İlaç Takip Sistemi’ne bildirim zorunluluğunun getirilmesi; sağlık engeli sebebiyle mesleğini icra edemeyen hekimler hakkında Sağlık Meslek Kurulu’nun değerlendirme yapması; belirli yaş aralığındaki tüm çocukların düzenli diş kontrollerinin yapılması; yaşlı sağlığı hizmetlerinin mevcut sisteme entegrasyonunun sağlanması; Anayasa Mahkemesi’nin kararı istikametinde aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının sözleşmelerinin feshine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi; hekimler ile diğer sağlık meslek mensuplarınca yapılan tıbbi uygulamalar sebebiyle yargı kararına istinaden idarece ödenen tazminatın, Devlet üzerinde kalmayarak sigorta şirketleri tarafından karşılanması; ebelerin görev tanımlarında aldıkları eğitim düzeyinin dikkate alınması amaçlanmaktadır.

Ağız ve diş hastalıklan dünyanın hemen tüm bölgelerinde en sık görülen sağlık sorunlan arasında bulunmaktadır. Ülkemizde de diş hekimine gitme sıklığının düşük olması ağız ve diş sağlığı sorunlarında tedavinin, genellikle hastalığın çok ilerlediği bir dönemde gerçekleşmesine yol açmaktadır. Tedavideki gecikme, ağız diş sağlığı ve genel sağlığı bozmakta, sağlığa ayrılan bütçeyi de artırmaktadır. Ağız ve diş hastalıkları yaşam kalitesini düşürmekte, diabet, - kalpdamar hastalıkları, büyüme-gelişim geriliği, erken doğum gibi birçok sağlık sorununun gelişmesinde rol oynayabilmektedir. Bu nedenle ağız diş sağlığı hizmetlerinde koruyucu uygulamalara öncelik verilmesi önem taşımaktadır.

Diğer taraftan yine tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nüfusumuzun giderek yaşlanmasımn, önümüzdeki yıllarda sağlık hizmetleri sunumunda yaşlı sağlığı konusunu maliyet ve hizmet sunumu açısından ilk sıralara getirmesi beklenmektedir. Ülkemizde Geriatri İç Hastalıkları dalında uzman olan hekimlerin üst uzmanlık alam olup, 65 yaş ve üstü kişilerin tüm sağlık sorunları ve hastalıkları ile ilgili tetkik, tanı, tedavi, takibiyle ve yaşlanma sürecinin başarılı olarak yönetilmesiyle ilgilenmektedir. Ancak pek az kurumda bu uzmanlık eğitimi verilebilmektedir. Nüfusumuzun beklenenden hızlı yaşlanması, spesifik bir yaklaşım ve disiplinler arası ekip çalışması (geriatri uzmanı, hekim, fizyoterapist, psikolog, iş ve uğraşı terapisti, hemşire, beslenme ve diyet uzmanı, sosyal hizmet uzmanı gibi) gerektiren bu alana yönelik tedbirlerin de bir an evvel alınması gereğini ortaya koymaktadır.

Aile hekimliği sistemi. Sağlıkta Dönüşüm Programıyla başarılı bir şekilde hayata geçirilmiştir. Aile hekimliği sisteminin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması, tedavi edici ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin yanı sıra özellikle çocuklar için önem taşıyan "koruyucu ağız ve diş sağlığı" hizmetlerinin ve yaşlı sağlığı hizmetlerinin mevcut sisteme entegrasyonu sağlanmasıyla gerçekleşebilecektir.

Böylelikle bu konudaki hizmetlere kolayca erişilebilecek ve belirli yaş aralığındaki tüm çocukların düzenli diş kontrollerinin yapılması mümkün olabilecek, yaşlı nüfusa sağlık hizmetlerinde multidisipliner yaklaşım ve yakın takiple gösterilecek şefkat ve ilgi geriatrik popülasyonda terk edilmişlik ve yalnızlık duygularını azaltacaktır.

Anayasa Mahkemesinin 21/06/2022 tarihli ve E.2022/43-K.2022/81 sayılı Karan ile 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununda yer alan "sözleşmenin feshini gerektiren nedenler," ibaresi iptal edildiğinden ve iptal hükmü 5/5/2023 tarihinde yürürlüğe gireceğinden bu konuda hukuk boşluğuna mahal verilmemek üzere karar gerekçesi istikametinde aile hekimi ve aile sağlığı çahşanlannm sözleşmelerinin feshine ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenmektedir. Aynca uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesine ve ihtiyaçların karşılanmasına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.

Bu çerçevede; hekimler ile diğer sağlık meslek mensuplarınca yapılan tıbbî uygulamalar sebebiyle yargı kararma istinaden idarece ödenen tazminatın Devlet üzerinde kalmayarak sigorta şirketleri tarafından karşılanmasına, ebelerin görev tammlannın aldıkları eğitimin düzeyi de dikkate alınarak çağın gereklerine uygun hale getirilmesine, Sağlık Meslekleri Kurulunun görevlerinin yürütülmesinde uygulamada karşılaşılan aksama ve tereddütlerin giderilmesi ile hukukî belirliliğin ve hukuk güvenliğinin sağlanmasma, Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikalı eğitim programı olarak tanımlanmamış alanlarda yetki belgesi almadan sertifikalı eğitim verenlere müeyyide uygulanması konusundaki boşluğun giderilerek vatandaşlanmızm mağdur olmalarının engellenmesine, uluslararası uygulamalar da gözetilerek, ilaç analizlerinin piyasaya arz sonrasında yapılmasına ve ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılarak hastaların ihtiyaç duydukları ilaca daha hızlı erişiminin temin edilmesine. piyasada bulunan beşeri tıbbî ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından izlenebilirliğini sağlamak için İlaç Takip Sistemine bildirim zorunluluğuna uymayan ruhsat veya izin sahipleri ile ecza ticarethaneleri hakkında idarî yaptınmlann uygulanabilmesine, Ülkemizin yan dal uzman ihtiyacımn karşılanması gayesiyle uzman tabibe ihtiyaç duyulan yörelerdeki ihtiyacın karşılanmasından ödün verilmeden uzman tabiplerin yan dalda uzmanlık eğitimi yapmaya teşvik edilmesine, diğer statülerde istihdam edilen kamu personeli gibi 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personelin de Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığımn harekât ve benzeri ihtiyaçlan kapsamında yurt içi ve yurt dışmda görevlendirilmesine, Optisyenlik Hakkında Kanunun Anayasa Mahkemesinin 29/4/2021 tarihli ve E.2020/80-K.2021/34 sayılı Kararı ile iptal edilen Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliğine ilişkin hükümlerinin yeniden düzenlenmesine yönelik hükümler getirilmektedir.

KANUN TEKLİFİ

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.