KamuMeb

Sağlık Çalışanlarının Yıpranma Payı Hakkına İlişkin Soru Önergesi

SAĞLIK PERSONELİ

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/43106 Esas Numaralı 17 Mart 2021 tarihli Sağlık çalışanlarının yıpranma payı hakkına ilişkin Soru Önergesi CHP İzmir Milletvekili EDNAN ARSLAN tarafından TBMM'ne sunuldu.

Sağlık kurumları vatandaşlarımıza 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Salgın sürecinde sağlık çalışanlarının nasıl bir özveri ile çalıştıkları bir kez daha görülmüştür. Sağlık çalışanları göreve başladıkları tarihten itibaren ağır iş yükü, uzun nöbet süreleri ile görev yapmaktadırlar.

Sağlık çalışanlarına ilişkin fiili hizmet zammı yani yıpranma payı süreleri 2018 yılında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Kamuoyunun baskısıyla çıkartılan kanun ihtiyacı karşılamaktan uzak kalırken sağlık çalışanlarının yıpranma süreleri diğer meslek gruplarının altında bırakılmıştır. Emniyet görevlilerimiz, askeri personel ve geniş bir meslek grubu 25 yıllık çalışmalarına karşılık 5 yıl erken emekli olurken, bu süre sağlık çalışanları için 1,5-2 yılı geçmemektedir. Cumhurbaşkanı yardımcıları, askeri personel, emniyet mensupları, infaz koruma memurları, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları gibi geniş bir çalışma grubuna uygulanan 360 güne 90 gün yıpranma payı sağlık personeli için 60 günde bırakılmıştır.

Sağlık çalışanlarına reva görülen bu uygulama toplum ve kamu vicdanını zedelediği gibi kamu çalışanları arasında eşitsizliğe yol açarak çalışma barışını zedelemektedir.

1- Sağlık çalışanlarının yıpranma sürelerine ilişkin eksikliğin giderilmesi konusunda kamuoyunda oluşan duyarlılık bilinmektedir. Sağlık personelinin yıpranma payının kanunda sayılan diğer meslek gruplarıyla aynı düzeye çıkartılması konusunda neden bir adım atılmamaktadır?

2- Sağlık çalışanlarının yıpranma payının 360 gün için 90 güne çıkartılması, fiili hizmet zammı hesaplanırken, yıllık ücretli izin, sıhhi iin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile eğitim, kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık sürelerinin bu hesaba dahil edilmemesi konusunda bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa kapsamı nedir?

3- Düzenlemenin sağlık çalışanlarının yıpranma hakkının yürürlüğe girdiği 3 Ağustos 2018 tarihinden itibaren geçerli olması yönünde yapılan bir çalışma var mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.